1

mai

Ansamblul statuar Gimnaste

0 Comments
42 views
2 mins
Grupul statuar Gimnaste (Photo: www.orasuldeva.ro anul 2017)

Un ansamblu statuar dedicat gimnasticii românești a fost inaugurat, la sfârșitul lunii mai 2004 în Piața Arras din Deva. Monumentul, realizat din bronz reprezintă o gimnastă care execută, în trei faze diferite, un exercițiu la bârnă.

Noul amplasament al Grupului statuar Gimnaste (Photo: www.orasuldeva.ro anul 2017)

Pentru acuratețea reprezentării, artistul plastic Ioan Medrus l-a consultat pe antrenorul lotului olimpic de gimnastică, Octavian Belu.

Flacara olimpica stilizata (Photo: www.orasuldeva.ro)

Ansamblul statuar a fost completat în luna mai 2005 cu o flacăra olimpică stilizată din plăci de alamă de către sculptorul Nicolae Adam.

În anul 2015 a început proiectul de modernizare a Pieței Arras, cunoscută de localnici și sub fosta denumire de Zona Lido.

Ea a fost inaugurată la data de 21 octombrie 2015. Cu această ocazie, ansamblele statuare care reprezintă gimnastele și Flacăra olimpică au fost mutate.

“S-a ajuns la concluzia că, drept urmare a modernizării și dezvoltării urbane a pieței Arras din municipiul Deva, ansamblul statuar existent – Gimnaste, care nu se mai încadra în noua arhitectură a zonei, este nevoie să se reamplaseze.

Zona propusă pentru reamplasare este situată în imediata vecinătate a vechii zone de amplasament, în scuarul existent între Bdul. Decebal, Bdul. 22 Decembrie și sensul giratoriu”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de modernizare.

Flacara olimpica stilizata (Photo: www.orasuldeva.ro)

TAGS:
Comments are closed.