29

aprilie

Fântâna arteziană “Flacară Olimpică” din Piaţa Arras (desfintata in 2015)

0 Comments
24 views
2 mins
Fântâna arteziană "Flacară Olimpică" din Piaţa Arras (desfintata in 2015). (Photo: www.orasuldeva.ro)

În anul 2005, în Piața Arras s-a inaugurat Grupul Statuar al Gimnastelor, ocazie cu care s-a construit și o fântână arteziană din metal, în formă de flacără olimpică.

Cunoscută sub numele de “Flacăra olimpică” sau “Fântâna de la Lido” a costat aproximativ 180.000 de lei, și întregea statuile gimnastelor, așezate în imediata apropiere. Cu o înălțime de 10 metri și construită din plăci de alamă aduse din Grecia, sculptura era așezată pe un soclu în interiorul unei fântâni arteziene. “Flacăra Olimpică” a fost executată în patru ateliere din Orăștie, pe o perioadă de trei ani.

Fântâna a fost pornită foarte rar astfel că a ajuns să aibe o valoare mai mult arhitectonică și decorativă. În anul 2015 autoritățile locale din Deva au considerat că arhitectură acestei sculpturi “nu concordă cu expresia urbană tip agoră promovată prin proiectul cu finanțare nerambursabilă” prin care a fost modernizată Piața Arras. În consecință, sculptura împreună cu fântâna arteziană, au fost demontate.

Primăria orașului Orăștie a cerut municipalității devene sculptura, pentru a o așeza în vecinătatea fostei case a regretatului artist plastic orăștian Nicolae Adam, cel care, de altfel, a și construit-o.

Însă sculptura ajunsese deja un morman de fiare vechi, așa că s-a renunțat la ideea de a fi dusă la Orăștie. “Flacăra olimpică” se află, deocamdată depozitată la sediul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva.

Fântâna arteziană “Flacară Olimpică” din Piaţa Arras (desfintata in 2015). (Photo: www.orasuldeva.ro)

TAGS:
Comments are closed.