29

aprilie

Biserica Penticostală “Betania”

0 Comments
53 views
4 mins
Biserica Penticostală “Betania” (Photo: Iovan Darius)

Biserica Penticostală “Betania” Deva este cea mai mare biserică penticostală din municipiu, fiind de fapt biserica “mama”, din care s-au desprins celelalte biserici penticostale din municipiu și localitățile adiacente.

Numărând peste 400 de membri majori și aproape 400 membri aparținători, este condusă de un comitet format din 9 persoane ales prin vot secret de către adunarea generală a bisericii. Localul bisericii, construcție inaugurată în 1998, are aproximativ 650 de locuri pe scaune și 3 săli de clasă situate la demisolul bisericii.

În biserică activează un cor mixt de aproximativ 60 de persoane, o fanfara de 20 de persoane, precum și o orchestră care acompaniază corul de copii al bisericii. Copiii sunt împărțiți în 3 grupe de varstă și își desfășoară activitatea în cadrul școlii duminicale organizată în cele 3 clase situate în demisolul bisericii.

Istoricul Bisericii “Betania”:
Biserica Penticostală Betania din Deva este parte din rețeaua bisericii Uniunii Penticostale din România, care numără peste 2100 de biserici pe întreg teritoriul țării, cu aproximativ jumătate de milion de membri.

Structura organizatorică a Uniunii Penticostale cuprinde Comunități Regionale, iar Biserica Betania este inclusă în Comunitatea Regională Arad.
Biserica Penticostală Betania, ca și celelalte biserici penticostale, se bazează pe valori și principii creștine fundamentale, având ca bază a vieții spirituale Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură. Evitând tradițiile și formalismul, aceste biserici se identifică ca biserici de tip evanghelic, axate pe învățăturile Noului Testament și conduse de Duhul Sfânt.

Originea Bisericii Penticostale Betania din Deva nu este bine documentată, dar se crede că primii credincioși penticostali au apărut în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Până în anul 1948, biserica din Deva, împreună cu credincioșii din satele învecinate, numărau aproximativ 30 de membri, adunându-se pentru închinare și comuniune spirituală în diferite locuri.

În 1950, biserica și-a stabilit un nou loc de întâlnire pe strada Braniste nr. 4, unde funcționează și în prezent. În această perioadă, numărul de membri a crescut, iar în 1958 s-a hotărât construirea primului locaș de rugăciune, datorită numărului tot mai mare de credincioși. Cu toate acestea, în urma inundatiilor din 1970, clădirea bisericii și casa pastorului au fost grav afectate.

După evenimentele din 1989, biserica s-a dezvoltat numeric și spiritual, iar în prezent numără aproximativ 650 de membri adulți și peste 500 de copii. În acest context, au fost formate liderii spirituali ai bisericii, iar în 1990 s-au desprins mai multe biserici din comunitatea inițială.
Biserica Betania a trecut prin numeroase încercări și eforturi în construirea actualului locaș de închinare, lucrare care a durat aproximativ 7 ani, începând din vara anului 1991. Peste 70% din costurile construcției au fost acoperite prin eforturi proprii și donații ale membrilor bisericii, restul fiind susținut prin sponsorizări din străinătate.

Religie: Penticostal
Stil arhitectonic: Modern
Pastor: Liviu Rad
Adresa:
Str. Braniste, nr. 4
Deva, 330048, HD
Tel.: 0254.216.817; 0720.033.395
E-mail: office @ betania-deva.ro
Web: www.betania-deva.ro

Biserica Penticostală “Betania” (Photo: Iovan Darius)

TAGS:
Comments are closed.