28

aprilie

Biserica “Sfântul Mare Mucenic Mina”

0 Comments
24 views
2 mins
Biserica "Sfântul Mare Mucenic Mina" (Photo: www.orasuldeva.ro)

Biserica “Sfântul Gheorghe” și “Sfântul Mina” din curtea Inspectoratului Județean de Poliție din Deva a fost sfințita la data de 11 noiembrie 2013.

Slujba de târnosire a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, și Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gurie. Cei trei ierarhi au binecuvântat și monumentul polițistului român cu curtea instituției, potrivit Trinitas TV.

Biserica a fost realizată între anii 2012‑2013, cu sprijinul Inspectoratului Poliției Județene Hunedoara. La final, Mitropolitul Ardealului a acordat diplome și distincții ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult.

“Lăcașul de cult, avându-i că ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, vă deservi nevoile spirituale ale polițiștilor hunedoreni, ale familiilor acestora și ale altor credincioși din municipiul Deva”, a declarat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, care este și părintele onorific al bisericii. Biserica “Sfântul Gheorghe”, construită din lemn de brad și având o navă principală cu laturile de 14,55 metri, respectiv 6,20 metri, respectă arhitectură specifică bisericilor ortodoxe hunedorene. Turnul-clopotniță este situat în partea de apus, pe pridvorul deschis.

Odată cu sfințirea bisericii, inspectorul principal preot Bogdan Nițu a fost ridicat la rang de iconom stavrofor. Acesta este un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională de către episcopul eparhiot.

De asemenea, șeful IPJ Hunedoara, comisar șef Liviu Dumitru, a primit din partea Mitropolititului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, “Crucea Saguniana pentru mireni”, o distincție oferită în semn de prețuire celor care au contribuții deosebite la edificarea bisericii.

Religie: Ortodox
Preot: Bogdan Nițu
Hram: Sfântului Mare Mucenic Mina
Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr.130, Deva, 330176, HD

Biserica “Sfântul Mare Mucenic Mina” (Photo: www.orasuldeva.ro)

TAGS:
Comments are closed.