28

aprilie

Biserica Greco-Catolică “Immaculata”

0 Comments
27 views
2 mins
Biserica Greco-Catolică “Immaculata” (Photo: Iovan Darius)

Parohia Greco-Catolică “Immaculata”, Deva amplasată în Piața Arras (între Romtelecom și Hotel Deva) , a început în data de 1 mai 1994. Arhitectul Cornel Dumitriu a proiectat clădirea bisericii potrivit canoanelor arhitecturale moderne, ale secolului al XXI-lea.

Biserica este prevazută cu o Capelă, la demisol, iar la etaj cu spații parohiale. Icoanele împărătești sunt pictate de Ioan Tengheru. La 15 august 2000, sfințirea capelei a fost celebrată de P. S. Episcopul Alexandru Mesian.

Slujba de consacrare religioasă a bisericii greco-catolice din Deva (la care oficiază Pr. paroh Ioan Sorin Sabo) care a avut loc la data de 29 septembrie 2002, a fost savârșită de I. P. S. Lucian Mureșanu, Mitropolit de Blaj, având alături pe Eminența Sa Cardinalul Ignace Moussa Daoud, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Roma, pe Nunțiul Apostolic Jean-Claude Périsset și pe P. S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

Ctitorul acestui lăcaș de cult a fost Monseniorul adormit Puni Emil. Născut în anul 1916, intră în Societatea lui Isus în 1936, fiind sfințit preot în 1943, la capătul formarii sale efectuate în Olanda.

Întors în țară, va cunoaște din plin prigoana comunistă în calitate de greco-catolic și preot călugar, intrând în repetate rânduri în închisoare și efectuând o perioadă îndelungată de muncă silnică la Canal.

Din 1958 este desemnat în clandestinitate Provincialul iezuiților din România, responsabilitate pe care a purtat-o până în 1995. Pentru o perioadă a fost și Vicar General al Eparhiei de Lugoj, iar la Deva a reușit, după multe eforturi, să ridice o biserică greco-catolica.

Generații întregi de tineri din România își amintesc de pr. Puni ca de un părinte spiritual emblematic, iar Societatea lui Isus din România îi datorează atât supraviețuirea în timpul comunismului cât și revigorarea ei de după 1989.

Religie: Greco-Catolic
Hram: Zămislirea Preasfintei Fecioare Maria, Immaculata
Stil arhitectonic: Modern
Preot: Sabo Ioan Sorin
Adresa: Piata Arras nr. 7, Deva, 330025, HD
Tel.: 0254.217.707
E-mail: pgbudau @ yahoo.com

Biserica Greco-Catolică “Immaculata” (Photo: www.orasuldeva.ro)

TAGS:
Comments are closed.