27

aprilie

Vechea capela catolică din piață (demolată în 1886)

0 Comments
26 views
3 mins
Vechea capela catolică din piață. (Photo: Arhivele Naționale Hunedoara)

În trecut, în fosta piața principală a orașului (Piața Unirii), pe locul din fața actualei statui a lui Traian, a existat o veche capelă catolică. Această capela a fost construită în anul 1766 de doi frați armeni, mari negustori în Deva, Martin și Ștefan Bosniac (Marton Bosnyák și István Bosnyák), originari din Dumbrăveni. Pentru buna funcționare a capelei s-a încheiat un acord scris între frații fondatori și autoritatea monahală din Deva. În capelă serveau călugări franciscani în limba latină, și numai în anumite zile se țineau predici și în limba maghiară și romană.

Sub biserica există o criptă în care au fost îngropați armeni din 14 familii printre care și David Eberhard fost comandant militar al Devei, iar în jurul bisericii încă 20 de persoane.

În primăvara anului 1849, în timp ce trupele austriece conduse de Kodics Grenzer căpitan în armata de ocupație trăgeau din Cetate cu tunurile în oastea revoluționară maghiară, câteva proiectile au lovit capela și s-au oprit în zid. Proiectilele s-au văzut apoi mulți ani, fiind păstrate acolo că amintire istorică.

În anul 1878, datorită faptului că turnul și acoperișul de lemn al bisericii s-au degradat, serviciul divin a fost interzis de poliție și biserica a fost închisă timp de 8 ani. În data de 6 iunie 1886, după ce Primăria a cumpărat capela cu 1500 florini, e ea a fost demolată după o existență de 120 de ani. Clopotele au fost duse în colonia ceangăilor și instalate într-o clopotnița. Un clopot era din 1785, făcut la Viena și avea o inscripție în limba germană, iar al doilea era din 1832, avea o inscripție în limba armeană și a fost dăruit de Lukács Pedros.

Înaintea demolării sale, în 1886, capela a fost fotografiată de către căpitanul orașului Deva de la acea vreme, Alex Sulut (Sulutz Șandor). Este singură imagine care s-a păstrat cu această capelă.

Vechea capela catolică din piață. Imaginea a fost publicată în “Történelmi és Régészeti Társulat Évkönyve 1899”. (Photo: Arhivele Naționale Hunedoara)

Religie: Catolică
Preoți: Călugări franciscani
Anul construcției: 1766
Anul demolării: 1886

TAGS:
Comments are closed.