27

aprilie
0 Comments
24 views
3 mins
Biserica Lui Hristos (Photo: www.orasuldeva.ro)

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a fost întemeiată la 6 aprilie 1830, în vestul statului american New York, de Joseph Smith (n. 1805, d. 1844). Joseph Smith, considerat de către mormoni profet al lui Dumnezeu, a susținut că Dumnezeu și Isus Hristos l-au vizitat în 1820, că i-au poruncit să nu se alăture niciunei biserici, pentru că toate erau imperfecte și incomplete, și că i-au promis că prin el va fi restaurată Biserica adevărată a lui Isus Hristos.

Membrii noii Biserici au avut parte de opoziție religioasă, socială și politică, și astfel au călătorit mulți ani pentru a căuta un loc

potrivit în care să se stabilească. În 1844 Joseph Smith și fratele său, Hyrum, au fost uciși de către o mulțime răufăcătoare. În cele din urmă, sub conducerea lui Brigham Young, cei mai mulți mormoni s-au stabilit într-o zonă din teritoriul mexican (astăzi în statul american Utah).

În prezent, majoritatea locuitorilor din statul Utah este compusă din mormoni și aproape 10% din toți mormonii locuiesc în Utah.

Începuturile mormonismului în România se leagă de numele lui Mischa Markow (1854‑1934), primul misionar al Bisericii Sfinților din Zilele din Urmă care a predicat în România. Deși avea cetățenie maghiară, tatăl lui Markow era sârb, iar mama româncă. S-a botezat în religia mormonă în 1887, iar după o călătorie până în Utah, Statele Unite, a ajuns în iulie 1899 la Constanța. Aici el, și-a botezat tovarășul bulgar de misiune.

Treptat, mai multe persoane au aderat la acest cult în București, formându-se o congregație. Mormonismul a luat un nou avânt în România după Revoluție. În iulie 1993, Biserica Sfinților din Zilele din Urmă a înființat Misiunea din București. Misionarii săi au ajuns în mai toate marile orașe ale României și s-au făcut cunoscuți mai ales prin invitațiile la cursuri gratuite de limba engleză pe care le ofereau pe stradă. În prezent, Biserica Sfinților din Zilele din Urmă are 2.905 membri la noi în țară și 17 case de cult: Alexandria, Arad, Bacău, Brașov, București (Mihai Bravu), București (Panduri), Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Timișoara.

Biserica Lui Hristos (Photo: www.orasuldeva.ro)

Religie: Mormon
Adresa: B-dul Decebal nr. 4
Deva, 330011, HD

TAGS:
Comments are closed.