8

aprilie

Aeroclubul Teritorial Deva – Scurt istoric

0 Comments
16 views
6 mins
Aeroclubul Teritorial Deva. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Fondat în 1975, Aeroclubul Deva este situat la est-sud-est de orașul Deva, la o distanță de 7 kilometri. Este delimitat în întregime de calea ferată Simeria – Deva și malul Mureșului. La începutul activității sale, a purtat denumirea de Aeroclubul “Dacia” Deva, ulterior fiind redenumit Aeroclubul “Constantin Manolache” Deva, iar apoi Aeroclubul Teritorial Deva.

Aeroclubul Teritorial Deva. (Photo: www.orasuldeva.ro)

Câmpul de la Săulești, care a devenit ulterior câmp de zbor, se află în apropiere de Bințiți, locul unde Aurel Vlaicu a efectuat zborul cu “gândacul” său în 1909. Acest câmp a devenit un punct de referință important pentru zbor în țara noastră.

În 1 octombrie 1935, s-a decis înființarea unei școli de zbor fără motor la Săulești, în cadrul școlii de arte și meserii din Deva, împreună cu o secție pentru construcția de planoare.

Cu toate acestea, din cauza instabilității politice din acea perioadă, planurile au fost abandonate. Câmpul a rămas utilizat doar ca loc de aterizare în rare ocazii pentru avioanele CFR-ului. În 1936, a devenit oficial câmp de zbor, fiind inclus în evidențele militare pentru aviație, cu condiții favorabile pentru zbor, cum ar fi terenul neted și condițiile meteorologice favorabile.

În vara anului 1939, câmpul a fost preluat de Flotila II a Aviației de Informație, servind ca aerodrom de campanie. Mai târziu, în 1940, un planorist român a efectuat primul zbor din zona respectivă, marcând începutul activității de zbor la Săulești.

În anul 1948, a fost înființat un centru experimental de zbor cu planorul în remorcaj de avion, cu frecvente aterizări la Săulești.

Până în 1954, câmpul a fost folosit pentru diverse scopuri, inclusiv pentru avioanele Crucii Roșii și alte servicii de utilitate. În același an, autoritățile au decis să deschidă Aeroportul Deva, pentru a servi transportul de persoane, mărfuri poștale și alte nevoi legate de aviație.

Aeroportul Deva și-a început activitatea la 1 aprilie 1955, utilizând o pistă înierbată de 300×1200 metri. În plus față de pista de aterizare, aeroportul era dotat cu diverse facilități, inclusiv un radiofar pentru ghidarea aeronavelor la aterizare și stații de comunicații radio. În 1958, a fost înființată o școală de pilotaj la Deva, care a pregătit piloți din întreaga regiune.

Activitatea aeroclubului a continuat în anii următori, cu diverse evenimente și competiții aeriene. În 1975, s-a luat decizia de reorganizare a aeroclubului, folosind baza fostului aeroport și stația AVIASAN. Au fost făcute pregătiri pentru deschiderea oficială a activității, inclusiv achiziționarea de aeronave și echipamente necesare.

În prezent, Aeroclubul Deva găzduiește diverse evenimente și competiții aeriene, contribuind la promovarea aviației în județul Hunedoara și în întreaga țară.

În luna iulie 2015 la Deva s-au desfăşurat două importante evenimente competiţionale: Competiţia Europeană de acrobaţie aeriană „Danubia Cup Power” şi Campionatul European de acrobaţie aeriană (22 iulie – 01 august 2015). Astfel, joi, 23 iulie, la ora 19.00, în Piaţa Unirii din Deva a avut loc deschiderea oficială a Campionatului European de Acrobaţie, printr-o paradă a echipelor competitoare.

Reprezentanţii ţărilor participante au defilat pe traseul Piaţa Prefecturii – Piaţa Unirii si trei avioane Extra 300 ale Aeroclubului României au survolat zona. Tot în Piaţa Unirii a fost expus Avionul Vlaicu II reconstruit în conformitate cu planurile originale. Campionatul European de Acrobaţie cu avionul s-a încheiat în data de 1 august cu mitingul aviatic „DEVAir Show” cu durata de două ore.

Secţia paraşutism

Înființat ca o secție în cadrul aeroclubului, parașutismul din acest aeroclub a devenit rapid preferatul tinerilor din județ și din întreaga țară, alături de secțiile existente de zbor cu motor și fără motor. Mulți tineri și-au început cariera în acest domeniu și au avansat către niveluri superioare. În decursul celor 15 ani de existență, datorită îndrumării atente și tacticii instructorilor, 2376 de elevi cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani au fost pregătiți, instruiți și ulterior brevetați în cadrul acestui aeroclub. Pe parcursul acestei perioade, parașutiștii Aeroclubului Deva au desfășurat numeroase activități de lansări demonstrative, evidențiind nivelul lor ridicat de pregătire în zbor și lansare.

Aceste activități au avut loc în diverse locații precum stadioane, piețe, sau în alte locuri neamenajate special, în cadrul festivităților, comemorărilor și evenimentelor organizate în orașele Deva, Brad, Aurel Vlaicu, Petroșani, Caransebeș, Sibiu, Arad, Baia Mare, Timișoara și alte localități din țară.

Adresa:

Str. Aeroportului, Şăuleşti, HD
FaceBook
www.aeroclubuldeva.org

TAGS:
Comments are closed.