Viitorul Devei (viziune din 1911)
În Biblioteca Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva se află un exemplar din numărul pe anul 1911 al “Almanahului comitatului Hunedoara”, editat la Deva în același an de către Deneș Károly – inspector școlar.
În cuprinsul almanahului respectiv se regăsește un interesant articol despre cum își imagina un intelectual al acelei epoci viitorul comitatului Hunedoara, articol din care redăm mai jos partea care se referă la Deva:
Deva va deveni un emporium uriaș feroviar, industrial, comercial și cultural. (… )
Deva și Simeria deja s-au contopit. Acest lucru este realizat de lanțul a numeroase puncte industriale, diferite fabrici, înghițind Sântuhalm și Sântandrei.
La fabrica de mașini vor lucra deja 10.000 de muncitori, iar la fabrica de conserve, datorită înfloririi agriculturii în județ, vor lucra tot mii de muncitori. Nu se vor produce doar conserve de legume și fructe, ci și cele mai bune conserve de carne. Consumatorii vor fi, în primul rând, numeroșii muncitori din comitat, dar și străinătatea, pieile vor fi prelucrate în uriașe fabrici de piele, iar lânga ele vor funcționa fabrici de încălțăminte.
Blănurile, lâna se vor prelucra în fabrici diferite, obținându-se pălării, haine. Lemnul pădurilor aici va fi transformat în hârtie. În depozitele uriașe, care se vor afla de-a lungul Mureșului deja navigabil, se va strânge o cantitate uriașă de alimente, de aici hrănindu-se tot comitatul Hunedoara.
Peste Mureș se vor face numeroase poduri, ca partea de oraș construită peste Mureș să poată fi ușor accesibilă. Orașul în sine se va înfrumuseța. Se vor construi bulevarde – din cartierul Ceangăi pâna sub dealul cetății, de la gară pâna la poalele munților (… )
Frumoasele sale biserici îi vor primi pe cei de diferite credințe. Teatre frumoase și mari vor distra publicul. Baia sărată ce se construiește la poalele dealului cetății va atrage mii de turiști. Iar pentru marele public se va face baie cu aburi. Spitale uriașe vor trata gratuit bolnavii.
Pe dealul cetății turiștii vor fi duși de mono-liner, iar acolo vor fi întâmpinați de un restaurant strălucitor. Sus va fi și un turn-observator, de unde se poate admira panorama Retezatului, Parângului, a munților de la Săcărâmb. Pe dealurile cu vii milionarii deveni își vor construi vile și vor locui acolo.
Orașul va fi străbătut de tramvai. Gospodinele nu vor avea de ce să se plângă, deoarece își pot cumpăra alimentele ieftine și bune în complexele comerciale din diferite puncte din oraș. În diferite părți ale orașului se vor înființa parcuri, iar acolo vor fi ridicate statuile bărbaților renumiți din istoria comitatului Hunedoara.
Muzeul își va găsi locul într-un palat strălucitor, iar oameni de știință din toată lumea vor veni să admire raritățile de aici. Toate autoritățile își vor găsi loc în palate frumoase… (… )
În Deva va fi facultate și academie comercială, deoarece Clujul nu va putea primi pe toți tinerii din comitatul Hunedoara. Desigur, vor fi și licee, școli profesionale, gimnaziale, elementare și grădinițe. (… )
Simeria va apărea ca orașul de fabrici al Devei, iar pe aici va trece traficul imens dinspre sudul județului – cărbune, fier – și cel al alimentelor și produselor industriale. Atelierul său de căi ferate va avea de 10 ori mai mulți muncitori decât acum, iar casele muncitorilor se vor construi spre Deva. Și diferitele zone industriale se vor întinde spre Deva.
“Viitorul comitatului Hunedoara”
Autor: Dénes Károly