MUNICIPIUL DEVA  
DevaDeva, orasul de la poalele Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, fiind atestat documentar din 1269. In zilele noastre, Deva ocupa un prim loc ca importanta intre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ si cultural, precum si localitatea de resedinta a judetului.  Este situat in partea centrala a judetului, la 45*53' latitudine nordica si 22*54' longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 187 - 220 m fata de nivelul marii, intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca. Climatul temperat este specific orasului, temperaturile medii vara fiind de 21*C si iarna de -1*C.
alt
orasul deva pe youtubeorasul deva pe youtubeorasul deva pe youtubeorasul deva pe youtubeorasul deva pe youtube
Orasul, s-a dezvoltat intr-un cadru natural pitoresc, pe malul stang al raului Mures, beneficiind de manoasa lunca a acestuia precum si de bogatele resurse minerale ale muntilor metaliferi si muntilor auriferi care il inconjoara.
Asezat la o altitudine relativ scazuta, intr-o mica depresiune, beneficiind de cea mai temperata clima din intreg Ardealul, ferit de curenti, orasul Deva este un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.
Pana in 1920 a fost resedinta comitatului Hunedoara, apoi a judetului Hunedoara (perioada interbelica). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdictia Curtii de Apel Cluj, pana la desfiintarea curtilor de apel in anul 1952. Din 1992 se afla sub jurisdictia Curtii de Apel Alba Iulia. Intre 1952-1968 a fost resedinta Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale Romaniei comuniste.
Dupa organizarea administrativ teritoriala din 1968, Deva devine resedinta judetului Hunedoara. Astfel, prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 "Privind organizarea administrativa a teritoriului R.S.R." orasul Deva este declarat municipiu resedinta de judet. Municipiul Deva este localitate de rangul II, stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a. Municipiul Deva cuprinde, in afara orasului Deva, localitatea componenta Santuhalm si satele apartinatoare Cristur, Barcea-Mica si Archia.
- Localitatea componenta Santuhalm face parte din trupul principal al orasului Deva si este situata in partea estica a municipiului, pe D.N.7, la 2 km distanta de acesta.
- Satul apartinator Cristur are o suprafata totala de 199,98 ha si este situat in partea sud-estica a municipiului Deva pe DN 68 N, la o distanta de 1,5 km fata de DN 7.
- Satul apartinator Barcea Mica are o suprafata totala de 31, 57 ha, este situat in partea sud-estica a municipiului Deva si la est de localitatea Cristur, pe Dc 123 care se ramifica din DN 68B. Satul este situat la 4,1 km fata de Deva (pe traseul DN 68B, Dc 123), respectiv la 800 m fata de satul Cristur pe Dc 123.
- Satul apartinator Archia are o suprafata totala de 24,44 ha, este situat in partea sudica a municipiului Deva pe Dc 124, la o distanta de 2,4 km fata de DN 7. 
cetatea deveideva vedere de susdeva centrul orasuluiprefectura judetului hunedoara
Suprafata municipiului Deva este de 5883,48 ha, iar intravilanul este de 1513,96 m.p. Intravilanul satelor apartinatoare Cristur, Barcea Mica si Archia insumeaza o suprafata de 256,99 ha.
Conform recensamantului din 18 martie 2002 orasul Deva are o populatie de aproximativ 69.257 locuitori, insumand si locuitorii asezarilor suburbane si dispune de 27.395 locuinte din fond privat si 556 din fondul de stat. In ceea ce priveste infrastructura sanitara orasul Deva dispune de un spital judetean, ambulatoriu de specialitate, serviciu de ambulanta judeteana, un centru de colectare si conservare a sangelui, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, 92 de cabinete medicale particulare de specialitate, un sanatoriu TBC si un complex medical de tratament Baile Sarate.
In municipiul Deva functioneaza 10 licee, 5 scoli profesionale, 5 scoli postliceale, 2 scoli de maistrii, 6 scoli generale, 12 gradinite, 1 cresa, 2 centre de plasament.
Turistii beneficiaza de serviciile de cazare a 4 hoteluri Hotel Decebal, Hotel Deva, Hotel Sarmis, Hotel Wien, vile de cazare Venus, Paradis, Georgia, Europa, moteluri Oil Glat Exim, Alaska, Pacific, Lowe, etc, insumand un numar total de peste 800 locuri de cazare.
 
Intrarea in oras
Intrarea in oras se poate face prin trei porti:
alt  Poarta din sud-est localizata la intrarea dinspre localitatea Santuhalm, pe DN7, este marcata printr-o poarta simbolica realizata din ciment, innobilata cu elemente decorative artistice. Pentru fluidizarea traficului auto, s-a realizat o noua cale de acces in oras precum si un sens giratoriu, motiv pentru care si poarta de intrare a fost modificata. Cu ocazia sarbatoririi a 700 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Deva (1269-1969), pe dealul din stanga acestei porti a fost inscriptionat din puieti de brad cifra 700. In anul 2008 la intrarea dinspre sud-est in Deva, s-au construit si dat in folosinta hypermarketul REAL si magazinul PRAKTIKER.
alt Poarta de nord a orasului este localizata tot pe DN7 in partea dinspre Brad. La intrarea in municipiu, pe partea stanga, este depozitat un munte de steril provenit de la "Uzina de preparare a minereurilor". Intrarea in oras se face pe soseaua de centura din stanga, sau pe drumul din dreapta prin unitatea urbanistica Viile Noi, pe strada Horia, strada pe care gaseste complexul hidroterapeuric Baia Sarata. Localizata aproape de strada Horia, in partea dreapta, se poate vedea Cetatea.
alt O a treia intrare in municipiu se face prin Gara Deva. In zona Garii Deva s-au deschis supermagazinul BILLA si supermarketul SPAR.
Citeste presa locala:
 
 
Personalitatile orasului
 
Una dintre cele mai importante personalitati a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoti si intelectuali romani. Devine prim-ministru al Romaniei la 6 martie 1945. Acorda o atentie deosebita modernizarii orasului Deva (unde a avut domiciliul). In 1958, dupa moartea sa, prezidiul MAN a hotarat ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza in Deva, statuie ce a fost pusa pe soclu in 1963 in Piata Unirii, in locul monumentului Horea, Closca si Crisan. Aceasta statuie a fost inlocuita dupa Revolutia din 1989 cu statuia imparatului Traian.
Printre alte personalitati marcante ale municipiului Deva se mai numara: Francisc Hossu Longin; Ion Lazariciu; Franz Nopcsa; Victor Suiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Dr?goi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almajan; Mircea Valea; Nutu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Batca. 
 
Activitatea sportiva
 
La sfarsitul secolului al XIX-lea apar in localitate primele cluburi sportive. In 1863 si 1880 apar scoli de scrima, o societate de inot si patinaj apare in 1893, o societate a vanatorilor in 1889, iar in 1909 exista un club de tenis cu doua terenuri. Primul club sportiv al tineretului din Deva se infiinteaza in 1912. Bazele clubului de fotbal se pun in 1921 si din acel moment incepe o activitate sportiva organizata. Stadionul Cetate a fost amenajat pe un teren viran, la poalele cetatii, in anul 1958. Orasul Deva este cunoscut in toata lumea datorita Clubului Sportiv Scolar Cetate Deva, infiintat in 1978, club care a dat lumii cele mai mari nume in gimnastica feminina Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amanar, Andreea Raducan. In anul 1977, la inaugurarea Salii Sporturilor din Deva, a participat si Lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, proaspat intors de la Olimpiada de la Montreal Atunci, antrenorii lotului Marta si Bela Karoly au decis sa infiinteze la Deva un centru national de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al Romaniei. Pentru antrenamentele lotului feminin olimpic de gimnastica, in anul 1979 a fost inaugurata o sala de sport olimpica, sala in care s-au format mari campioane ale gimnasticii mondiale.
In Deva mai activeaza si o valoroasa echipa de handbal, Universitatea Remin, care in anul 2002 si-a demonstrat valoarea la nivel european, cucerind Cupa Challenge.
Fotbalul este reprezentat de echipa CS Deva, infiintata in anul 2003 prin fuzionarea echipelor CS Certej si Muresul Deva.Culorile clubului sant alb-albastru, iar antrenamentele si partidele locale se desfasoara pe stadionul Cetate Deva.
In prezent, Deva este localitatea cu cea mai intensa activitate sportiva din judetul Hunedoara. In Deva activeaza peste 1000 de sportivi in 21 de cluburi si asociatii sportive.
Sporturile practicate la nivelul municipiului Deva sunt fotbal, futsal, handbal, baschet, volei, gimnastica artistica, gimnastica aerobica, atletism, judo, lupte libere, canotaj, karate, sah, tenis de masa, tenis, culturism si fitness. Activitatea structurilor sportive susmentionate este coordonata si monitorizata de catre Directia pentru Sport a Judetului Hunedoara, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Asociatiile Judetene pe ramuri de sport.
altIn dorinta de a realiza si dezvolta o scoala de fotbal pentru copii, in anul 2007 s-a infiintat Clubul Sportiv Real Sport. Principalul scop al acestei scoli este descoperirea, selectionarea, pregatirea, dezvoltarea, promovarea celor mai talentati copii in arta jocului de fotbal si in special catre fotbalul de performanta.
 
 
Mass Media
 
Posturi de radio si televiziune: Radio BigFM Deva, Radio 21 Deva, Radio Pro FM Deva, Radio Romania Actualitati, Kiss FM, Radio Europa FM, Pro TV Deva, Antena 1 Deva, OneTV, Deva Tv si TVR Timisoara. Publicatii: Hunedoara Expres, Replica, Hunedoreanul, Servus Hunedoara, Mesagerul Hunedorean, ABC, Ghimpele de Hunedoara, Lumea de Azi, Accent, Nyugati Jelen.
 
vizualizari: 10212
 
 

Firme din Deva

Muresul Deva

Muersul Deva - FC Arges 
Miercuri 04.04.2012
Orele 17

Calarie Agrement

Betania Deva

Judetul Hunedoara

Judetul Hunedoara
Resedinta: Deva
Prefix: 0254
Suprafata: 7.063 km2
Populatie: 487.115 loc.
Urban: 369.873 loc.
Rural: 117.242 loc.
Densitate pe km2: 69,0

Teatrul de Arta Deva

Teatrul de Artă Deva
Strada 1 Decembrie nr.15
Tel.: 0354-738703
contact@teatrudeva.ro  

Reclama pe site

RECLAMA PE SITE
Puteti beneficia de reclama pe site-ul OrasulDeva.ro selectand una din variantele de reclama de
aici.
Pentru informatii suplimentare, negocieri sau alte versiuni de reclama sunati la tel.
0744.399.628.
Preturi mici, reclama eficienta !!!
...click pentru detalii...

Web Design

OFERTA SPECIALA
Cu preturi cuprinse intre  100 si 1000 lei poti avea acum site-ul tau pe internet. Nume de domeniu, realizare site, gazduire si promovare.
Comanda acum la
0744.399.628.

...click pentru detalii...

Enciclopedia Deva

OFERTA SPECIALA
Cu numai 25 lei puteti achizitiona acum Enciclopedia Orasului Devaprima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele.

...click pentru detalii..

Lex Consilier Juridic

OFERTA SPECIALA
Cu numai 80 lei puteti achizitiona acum Toata Legislatia Romaniei din 1856 pana in prezent. Peste 80.000 de acte normative sunt cuprinse in baza de date.

...click pentru detalii...