PIETE SI TARGURI IN DEVA
 
În sens etimologic, expresia de comert provine din latinescul commercium, care, la rândul sau, reprezinta o juxtapunere a cuvintelor "cum" si "marx", ceea ce înseamna "cu marfa".
La fel ca in multe alte localitati, si in zona Deva targurile s-au format din vremuri stravechi, datorita nevoilor de schimb la inceput, apoi de vanzare si cumparare de produse si animale.

Targ la Deva
Se stie ca in perioada daco-romana se exportau materii prime din zona (piatra, sare, lemn), dar obiectul comertului il faceau si cerealele, vitele, mierea de albine, pestele. Activitatile comerciale din acea perioada sant evidentiate si de descoperirile care arata ca in zona existau resurse monetare.
Existau de asemenea o serie de mestesugari care exercitau activitati comerciale, insa o mai buna dezvoltare a meseriilor si mestesugurilor se evidentiaza in secolul al XVII-lea cand apar in Deva primele bresle ale meseriasilor: breasla cismarilor si tabacarilor, a olarilor, macelarilor, cojocarilor, croitorilor si frizerilor.
Vanzarea produselor se facea in targuri, in locuri amenajate sau pur si simplu pe strazi.
Tot in secolul XVII sant introduse cultura cartofului si porumbului, despre care se scrie ca in Ardeal a fost pentru prima data cultivat in comitatul Hunedoara.
O importanta deosebita in activitatea comerciala din Deva o aveau corabierii dupa cum reiese dintr-un document din 1669 prin care principesa Bornemisa comandase 400 de kilograme de fier de la topitoria Baia Cernei pentru corabiile sale din Deva.
Comertul care se facea in zona, trebuie sa fi fost destul de dezvoltat, deoarece documentele vremii vorbesc despre negutatori, tarani moldoveni care veneau cu carele pana la Deva, precum si despre negutatorii romani de aici apartinand unor companii grecesti. Intr-un document din 1727 se arata ca in Deva existau 27 de comercianti, iar in alt document din 1779 se spune ca Deva era un targ mare si des cercetat de comercianti.
Piata Deva in 1927
Pe la jumatatea secolului XIX se mentioneaza ca la targurile din Deva veneau negustori cu satre (corturi) mari din Viena, Pesta, Arad si Cluj, veneau slovaci cu panzeturi si stofe de Boemia, turtari, cojocari si cismari din Sibiu si Orastie precum si tot felul de negustori si mestesugari de pe Cris, din Tara Motilor sau din Hateg, Dobra si Banat.
In 1872 vechile bresle ale meseriasilor sant desfiintate, iar mestesugarii au fost organizati in uniuni pe ramuri, apoi in corporatii industriale pe localitati, Corporatia de la Deva luand fiinta in 1886.
Dupa listele de impozit din 1879, in Deva existau 118 meseriasi cu 112 calfe si ucenici si 29 de comercianti cu 31 calfe si ucenici. Comertul prinsese o mai buna dezvoltare si se facea in dughene si magazine stabile, targuri si balciuri sau prin negustori ambulanti.
 
Pana in 1895 targul saptamanal se tinea sambata, apoi a inceput sa se tina si miercurea, iar balciurile anuale erau 4, dupa anotimpuri.
 
Locul targurilor de marfuri si alimente era Piata (Piata Unirii) si  strazile care dadeau in ea, iar cele de porci si miei se tineau la capatul strazii Berarie-Veche (strada Cosbuc) pe locul unde se afla unitatea de pompieri. In continuare, pe langa canalul Cerna, pe actuala strada Kogalniceanu, se tinea targul de vite, cai, oi si nutreturi. Catre sfarsitul secolului XIX targul de animale si furaje s-a mutat in colonia Ceangailor (fosta strada Gheorghe Doja), cu intrare de pe strada Marasti.
Piata Agroalimentara  Piata Agroalimentara Azur  Piata Mica
In anul 1952, locul pietii se muta din centrul orasului (Piata Unirii) intr-o noua piata deschisa intre Str. Ioan Corvin si Cuza Voda.
Noua piata era pavata cu piatra, si era spatioasa avand multe gherete pentru vanzare. Ulterior s-au construit tarabe din beton acoperite cu material plastic, s-a introdus apeduct si canal si intreaga piata s-a asfaltat.
Prin anii '70 in locul acestei piete s-a construit pe strada Ion Creanga nr.60, o noua piata, Piata Agroalimentara Centrala din Deva. Targul de animale s-a mutat la Mintia unde se tinea lunar. In 1989 s-a deschis o piata de vechituri in cartierul Micro 15 (pe loul unde se afla acum magazinul Trident), piata ce ulterior a fost mutata in apropiere de Padurea Bejan.
Zona Pietii (spate)

Dupa Revolutie, din data de 2 mai 2002 Piata Agroalimentara Centrala a fost data in administrarea S.C. Publiserv Goscom S.A. Deva (S.C. Goscom S.R.L). In urma incheierii  contractului de concesiune intre Primaria municipiului Deva si S.C. Goscom S.R.L, aceasta avea obligatia sa se ocupe de curatenie si de intretinerea pietei. S.C. Goscom S.R.L si-a declarat, insa, in 2009, falimentul, si astfel s-a dispus dizolvarea acesteia - dizolvare finalizata in luna decembrie a anului 2010.

In piata functionau in jur de 70 de chioscuri, iar producatorii agricoli aveau la dispozitie peste 650 de mese de beton. Piata era deschisa zilnic intre orele 6:00 - 21:00.
Piata Agroalimentara mai avea in administrare Piata de cartier Micro 15, situata pe strada Scarisoara (orar zilnic 6:00 - 21:00) precum si Piata Bazar de pe strada Mihai Eminescu (langa padurea Bejan) deschisa zilnic, dar cu activitate mai intensa in zilele de duminica. Piata Mica de pe strada Mihai Viteazul era tot in administrarea Pietei Centrale, dar ulterior a fost inchisa din cauza unor dispute legate de teren. In cartierul Dacia exista o piata particulara, Piata Petre N Roman, deschisa zilnic, orar 06:00 - 21:00.
 
Piata de cartier din Dacia  Piata Petre Roman (Dacia)  Piata de cartier Micro 15

 
Piata Bazar Bejan
 
La 27 noiembrie 2008 se inaugureaza noua Piata Agroalimentara Deva.
In incinta sunt aproximativ 280 de tarabe la care producatorii agricoli pot sa-si vanda marfa, iar pe margine exista magazine cu carne, mezeluri, peste, produse alimentare, etc. Taranii care vand produse lactate au o incapere speciala, delimitată de restul halei. La etaj, exista spatii comerciale cu diferite produse de panificatie, alimentare, articole de imbracaminte, precum si un bar. La subsol există o parcare cu 138 de locuri, iar tariful pentru o oră de staţionare este de 1 leu.
La ora actuala, Piata Agroalimentara Deva. este una dintre cele mai moderne din tara.
Noua piata functioneaza dupa urmatorul program: Luni - Vineri: 7:00 - 21:00; Sambata: 7:00 - 19:00; Duminica: 7:00 - 14:00 
Noua Piata - Inaugurare Noua Piata Agroalimentara Noua Piata Agroalimentara Noua Piata Agroalimentara
 
vizualizari: 3454
 
 

Firme din Deva

Muresul Deva

Muersul Deva - FC Arges 
Miercuri 04.04.2012
Orele 17

Calarie Agrement

Betania Deva

Teatrul de Arta Deva

Teatrul de Artă Deva
Strada 1 Decembrie nr.15
Tel.: 0354-738703
contact@teatrudeva.ro  

Reclama pe site

RECLAMA PE SITE
Puteti beneficia de reclama pe site-ul OrasulDeva.ro selectand una din variantele de reclama de
aici.
Pentru informatii suplimentare, negocieri sau alte versiuni de reclama sunati la tel.
0744.399.628.
Preturi mici, reclama eficienta !!!
...click pentru detalii...

Web Design

OFERTA SPECIALA
Cu preturi cuprinse intre  100 si 1000 lei poti avea acum site-ul tau pe internet. Nume de domeniu, realizare site, gazduire si promovare.
Comanda acum la
0744.399.628.

...click pentru detalii...

Enciclopedia Deva

OFERTA SPECIALA
Cu numai 25 lei puteti achizitiona acum Enciclopedia Orasului Devaprima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele.

...click pentru detalii..

Lex Consilier Juridic

OFERTA SPECIALA
Cu numai 80 lei puteti achizitiona acum Toata Legislatia Romaniei din 1856 pana in prezent. Peste 80.000 de acte normative sunt cuprinse in baza de date.

...click pentru detalii...