SARBATORI COMUNISTE IN DEVA
 
In perioada comunista, la fel ca in toata tara, si in Deva erau sarbatorite oficial zilele de 1-2 Mai, 8 Mai si 23 August. Multi isi amintesc de acele sarbatori care insemnau zi libera si prilej de bucurie campeneasca si destindere.
 
Sarbatoarea de 1 Mai
Cabana Bejan

1 Mai este o sarbatoare internationala, dar in tarile comuniste a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice.
In Deva, manifestarile de 1 Mai, "Ziua Internationala a Muncii", incepeau cu cantecul "1 Mai Muncitoresc": “Rade iarasi primavara, peste campuri, peste vai. Veselia umple tara, c-a venit intai de Mai”.
 La defilarea din centrul orasului, coloanele de muncitori in tinute festive trebuiau sa scandeze lozinci si sa poarte pancarde uriase ridicand in slavi Partidul Comunist. Ziua de 1 Mai era libera doar formal. Toata lumea trebuia sa participe la manifestari. Ziua se incheia ca si in prezent cu mici, bere si spectacole organizate la Padurea Bejan.
 
Sarbatoarea de 2 Mai
Pe 2 Mai se organiza "Ziua Tineretului". In fata blocului turn din centru, era montata o scena pe care seara cantau diverse formatii si solisti. Celebra formaţia Brevis, avea „exclusivitate” la concertele de 1-2 Mai şi 23 August pentru că era formaţia UTC (Uniunea Tinerilor Comunişti).
Intrarea la discoteca
Circulatia pe bulevard era inchisa, iar oamenii dansau pe strada sau se plimbau pana spre parc si inapoi, ascultand muzica. Desi pe strazi era plin de militieni imbracati in civil, oamenii se simteau mai liberi pentru cateva ore, uitau de comunism si visau la occident.
La Casa de Cultura, in sala de la subsol, se organiza discoteca pentru tineri. Lumea se inghesuia la distractie si de multe ori usa de la intrare era inchisa pentru ca in sala nu mai era loc.
Se asculta muzica de la magnetofon, sala avea orga de lumini, oamenii dansau sau stateau la bar unde pe langa obisnuitele racoritoare Frucola si Citric se gasea si Pepsi, raritate in vremurile acelea.
 
Sarbatoarea de 8 Mai
In ziua de 8 Mai se aniversa crearea Partidului Comunist Roman. Toate institutiile arborau steaguri rosii, cu secera si ciocanul, iar coregrafii, actorii, cantaretii, sportivii puneau in scena grandioase spectacole de slava.
In Deva, astfel de spectacole aveau loc de obicei pe stadion si la realizarea lor participau mii de elevi si sportivi. Unul dintre cele mai mari spectacole de acest fel a avut loc pe stadion in 8 Mai 1981 cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Roman:
"Sinteti invitati a lua parte la vizionarea spectacolului "Omagiul sportivilor" ce va avea loc in ziua de 8 mai a.c. (1981) orele 16:30 pe stadionul Cetate din Deva."
PROGRAM
- Parada sportivilor
- Solemnitatea inaltarii pe catarg a drapelului patriei si partidului
- Ganduri pentru partid - montaj literar - muzical
- Torent acrobatic (prezinta elevele scolii generale nr.7)
- Concurs de lupte libere si judo (prezinta C.S.S. Deva)
- Gimnastica sportiva la paralele, birna si sol (participa sportivele de categoria II-a, III-a si a IV-a din cadrul clubului sportiv scolar "CETATE"
- Stafeta atletica 4x100 (participa sportive ale sectiei de atletism C.S.S. "Cetate"
- Gimnastica sportiva la paralele, barna si sol (participa componentele lotului olimpic: Emilia Eberle, Cristina Grigoras, Melita Ruhn, Rodica Dunca, Dumitrita Turner, Marilena Vladarau, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Mihaela Stanulet, Dorina Ungureanu, Petruta Marcu)
- Intreceri atletice la 800 m (participa sportivi de la C.S.S. "Cetate")
- Continuarea demonstratiei de gimnastica sportiva cu participarea lotului olimpic
- Dans acrobatic cu bastoane (participa o echipa de gimnaste reprezentand clasele a I-a din cadrul Scolii generale nr.7)
- Dans ritmic acrobatic (prezinta componentele lotului olimpic)
- Dans tematic (prezinta elevele claselor a IV-a din cadrul Scolii generale nr.7)
- Tablou muzical coregrafic Partidul - Ceausescu - Romania
La sustinerea spectacolului isi dau concursul peste 2.000 de elevi ai liceelor din municipiul Deva.
 
Sarbatoarea de 23 August
La 23 August era sarbatoarea nationala a Republicii Socialiste Romania, cea mai mare sarbatoare comunista din acele vremuri. Cu cateva zile inainte de sarbatoare, in Deva se instala o tribuna oficiala in fata cinematografului Patria. Construita din lemn, pe schelet metalic, tribuna era imbracata in matase si impodobita cu hartie creponata colorata, stegulete si lozinci. Aici stateau comunistii de frunte ai orasului si judetului, precum si cadre de conducere din intreprinderi si institutii. Tribuna era pazita de militieni si securisti in civil si de "oameni de ordine" care supravegheau coloanele de demonstranti.
Defilare de 23 August la Deva
Defilarea era planificata pana in cele mai mici amanunte si era atent supravegheata. Listele pentru defilarea de 23 august se făceau cu două luni înainte. Pregătirea şi repetiţiile durau o lună. Participarea la defilare era obligatorie, fiecare intreprindere facea liste cu muncitorii care trebuiau sa participe. Se verifica prezenta lor, se stia fiecare ce pancarta sau steag trebuie sa poarte ce va scanda si ce miscari trebuie sa faca.
La defilare participau intr-o ordine prestabilita coloane de pionieri, tineri utecisti, garzi patriotice, muncitori grupati pe intreprinderi, sportivi, dansatori si militari. Toti purtau diverse pancarte, drapele, stegulete de hartie rosii sau tricolore, baloane colorate, trebuiau sa scandeze lozinci de genul "Ceausescu-PCR" si salute cand treceau prin fata tribunei oficiale.
Undeva, dupa pranz, se termina totul, iar oamenii se imprastiau pe la mici si bere. Astfel, multi iti amintesc 23 august nu ca pe Ziua Nationala, ci, pur ti simplu, ca pe o sarbatoare in care nu mergeau la serviciu, ci la defilare, iar dupa aceea stateau la coada la mici si bere!
Ziua se incheia tot la padurea Bejan unde se organizau spectacole folclorice.
 
Fosta Vila a lui Ceausescu
In urma cu multi ani, exista si in Deva una din casele lui Nicolae Ceausescu, ea nu a fost demolata si poate fi vazuta de catre cei curiosi. Vila lui Ceausescu cum era numita de catre localnici, se afla pe strada 6 Martie (actuala strada Lucian Blaga). 
Cladirea din Deva care a functionat drept casa de oaspeti pentru membrii fostului PCR si in care Nicolae si Elena Ceausescu au locuit, in doua randuri, este administrata de conducerea societatii Apollo Deva, fiind revendicata de familia lui Andrei Lorincz, familie care a obtinut o sentinta de trecere in proprietatea ei a cladirii.

 
Epoca de Aur
 
Pentru nostalgici, prezentam mai jos cateva obiecte din perioada "Epocii de aur". Desi a fost greu in perioada aceea, probabil noi ce am prins acele vremuri, am fost ultima generatie care am avut o copilarie adevarata.
 
Autoturism Dacia 1100 Cos Alimentara Televizorul Sport Radio-ul Darclee
     
 Tigari Carpati  Sticle goale lapte  Ciocolata Pitic Sacosa cu sticle lapte
       
 Pepsi si Cico  Deodorant Farmec si Bob  Racoritoare Cico   Alifie chinezeasca 
       
 Casetofon  Magnetofon  Magnetofon Kashtan Pick-up Tesla
     
 Pick-up  Proiector Diafilm  Banda ORWO Revista Cutezatorii 
     
 Soimii patriei, pionieri Chibrituri  Crema Nivea   Bicicleta Pegas
   
 Carnet UTC  Cos cu sticle  Autobuz  Betisoare

 

 

 Informatii si imagini preluate din Enciclopedia Orasului Deva. Copyright (c) 2005-2010 SILVERSOFT
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului acestui site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al S.C. SILVERSOFT S.R.L. In caz contrar, aceasta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.
vizualizari: 13443
 
 

Firme din Deva

Muresul Deva

Muersul Deva - FC Arges 
Miercuri 04.04.2012
Orele 17

Calarie Agrement

Betania Deva

Teatrul de Arta Deva

Teatrul de Artă Deva
Strada 1 Decembrie nr.15
Tel.: 0354-738703
contact@teatrudeva.ro  

Reclama pe site

RECLAMA PE SITE
Puteti beneficia de reclama pe site-ul OrasulDeva.ro selectand una din variantele de reclama de
aici.
Pentru informatii suplimentare, negocieri sau alte versiuni de reclama sunati la tel.
0744.399.628.
Preturi mici, reclama eficienta !!!
...click pentru detalii...

Web Design

OFERTA SPECIALA
Cu preturi cuprinse intre  100 si 1000 lei poti avea acum site-ul tau pe internet. Nume de domeniu, realizare site, gazduire si promovare.
Comanda acum la
0744.399.628.

...click pentru detalii...

Enciclopedia Deva

OFERTA SPECIALA
Cu numai 25 lei puteti achizitiona acum Enciclopedia Orasului Devaprima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele.

...click pentru detalii..

Lex Consilier Juridic

OFERTA SPECIALA
Cu numai 80 lei puteti achizitiona acum Toata Legislatia Romaniei din 1856 pana in prezent. Peste 80.000 de acte normative sunt cuprinse in baza de date.

...click pentru detalii...