anunturi gratuite

cinema1SCURT ISTORIC AL CINEMATOGRAFELOR IN DEVA
Cinematograful a aparut in Deva in anul 1905 si la inceput rula in restaurantele Redout, Hungaria si Corona, unde lumea sta la mese, consuma si viziona. De prin anul 1910 reprezentatii cinematografice rulau si in sala de cafea a restaurantului Casina, de trei ori pe saptamana. Din 1912 au inceput sa se organizeze reprezentatii saptamanale stabile, in sala teatrului orasului.
In anul 1960 se construieste cinematograful Patria, cu 500 de locuri, iar in 1963 se reconstruieste sala teatrului Arta pentru productii teatrale si proiectii cinema.
In 1975 este terminata constructia Casei de Cultura. Inainte de 1989, sala de spectacole a Casei de Cultura era folosita si ca sala de cinema.
In perioada regimului comunist, in Deva au mai existat trei cinematografe care functionau in general sambata si duminica seara.
Primul si cel mai cunoscut dintre ele era "Gradina de Vara" cu 1000 de locuri, construit intre anii 1955-1956, amplasat in zona Catedralei de la Autogara Veche ( la intersectia strazilor Avram Iancu si Cuza Voda) si era amenajat in aer liber.
Al doilea functiona intr-o cladire a sindicatelor, amplasata in cartierul Gojdu, in spatele Strazii Nuferilor.
Al treilea functiona in cladirea numita Caminul Cultural din cartierul Ceangai pe fosta strada 23 August.

cinema3

Aici se proiectau filme saptamanal, martea de la orele 20:00 si sambata si duminica de la orele 18:00 si 20:00. De asemenea, duminica mai era prezentat un matineu pentru copii la orele 10:00 dimineata. Pretul unui bilet era 1,50 lei. Periodic pe scena Caminului Cultural aveau loc si diverse spectacole culturale. Tot in cladirea Caminului Cultural Ceangai se gasea si o biblioteca, iar in curtea imprejmuita era un teren de fotbal pentru tineret.
Intre anii 1960 - 1989 a fost perioada de aur a cinematografiei in Deva. Salile erau arhipline, oamenii se inghesuiau la bilete mai ales la filmele americane, westernuri, filme indiene, dar si la filme rusesti care trebuiau rulate periodic in cinematografe. La filmele de succes biletele se vindeau la suprapret de catre bisnitarii care stateau la intrare, iar expresia "Nu aveti un bilet in plus?" o auzeai mereu pe holuri.
Prin 1985 au aparut si in Deva un fel de videoteci, sali in care erau puse cateva televizoare color de productie romaneasca "Telecolor" sau "Cromatic", un videoplayer VHS Akai si unde plateai intrare ca la cinema ca sa vezi un film. Primele locuri unde "se dadea video" au fost in Sala Verde a Restaurantului Astoria si la Sala Sporturilor. Aproape toate filmele erau traduse, peste sonorul original era suprapusa vocea pitigaiata a Irinei Nistor.

Dupa revolutie, singurul cinematograf care mai functiona in Deva, dar si acesta cu putini spectatori, este Cinematograful Patria situat pe Bulevardul 1 Decembrie nr.5. 

Incepand cu luna martie 2017 insa, Cinematograful „Patria” a fost dotat cu aparatura 3D Sony 4K si cu o centrala pe gaz.
"Am primit aparatură digitală 3D Sony 4K, cea mai performantă aparatură din județ. Prețul acesteia se ridică la peste 100.000 de dolari. La mall nu există așa ceva, ei au 2K. De asemenea, la Patria avem sonorizare Dolby care este foarte scumpă, iar sala a fost modernizată la cele mai înalte standarde. Din data de 21 aprilie 2017, vom da drumul aparaturii iar primul film pe care cinefilii îl vor putea urmări este "Furios și iute 8”, a declarat Traian Ilincari, managerul cinematografului.

Aparitia sistemelor video si homecinema, dar mai ales dezvoltarea televiziunii a dus in prezent la scaderea interesului publicului pentru salile de cinema.
In 1987 a fost introdus in Deva si internetul, primul ISP fiind IIRUC. Acesta oferea acces la internet prin dial-up, iar pretul unui abonament era de 100 USD/luna, la care se adauga costul abonamentului telefonic.

Cinema Patria – Deva
Adresa:
Bd. 1 Decembrie 5
Deva , jud. Hunedoara
Telefon: 0254- 211.987
Numar Locuri: 456
Tarif intreg: 8 Lei
Tarif redus (primul spectacol): 6 Lei
Sunet: Dolby stereo surround

 

ziarulhunedoreanului1servushunedoara1mesagerul1glasulhunedoarei1accentmedia1hunedoaramea1
informatia1replica1hunedoaraplus1hunedoaralibera1hunedoaratv1kapitaltv1

reclama2