02
08
07
09
10
11
04
01
03
05
06

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660307
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1136
1384
4375
35990
3660307

Avem 82 vizitatori și niciun membru online

În Biblioteca Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva se afla un exemplar din numarul pe anul 1911 al "Almanahului comitatului Hunedoara", editat la Deva în acelasi an de catre Dénes Károly – inspector scolar. În cuprinsul almanahului respectiv se regaseste un interesant articol despre cum îsi imagina un intelectual al acelei epoci viitorul comitatului Hunedoara, articol din care redam mai jos partea care se refera la Deva:
 

Deva va deveni un emporium urias feroviar, industrial, comercial si cultural. (…)
Deva si Simeria deja s-au contopit. Acest lucru este realizat de lantul a numeroase puncte industriale, diferite fabrici, înghitind Sântuhalm si Sântandrei. La fabrica de masini vor lucra deja 10.000 de muncitori, iar la fabrica de conserve, datorita înfloririi agriculturii în judet, vor lucra tot mii de muncitori.
 

Deva orasul viitorului. Fantezie 1907

Nu se vor produce doar conserve de legume si fructe, ci si cele mai bune conserve de carne. Consumatorii vor fi, în primul rând, numerosii muncitori din comitat, dar si strainatatea, pieile vor fi prelucrate în uriase fabrici de piele, iar lânga ele vor functiona fabrici de încaltaminte. Blanurile, lâna se vor prelucra în fabrici diferite, obtinându-se palarii, haine. Lemnul padurilor aici va fi transformat în hârtie. În depozitele uriase, care se vor afla de-a lungul Muresului deja navigabil, se va strânge o cantitate uriasa de alimente, de aici hranindu-se tot comitatul Hunedoara.
Peste Mures se vor face numeroase poduri, ca partea de oras construita peste Mures sa poata fi usor accesibila.

 

Orasul în sine se va înfrumuseta. Se vor construi bulevarde – din cartierul Ceangai pâna sub dealul cetatii, de la gara pâna la poalele muntilor (…) Frumoasele sale biserici îi vor primi pe cei de diferite credinte. Teatre frumoase si mari vor distra publicul. Baia sarata ce se construieste la poalele dealului cetatii va atrage mii de turisti. Iar pentru marele public se va face baie cu aburi. Spitale uriase vor trata gratuit bolnavii.

 

Pe dealul cetatii turistii vor fi dusi de mono-liner, iar acolo vor fi întâmpinati de un restaurant stralucitor. Sus va fi si un turn-observator, de unde se poate admira panorama Retezatului, Parângului, a muntilor de la Sacarâmb.
 

"Mono-liner-ul" din viziune !!!

Pe dealurile cu vii milionarii deveni îsi vor construi vile si vor locui acolo. Orasul va fi strabatut de tramvai. Gospodinele nu vor avea de ce sa se plânga, deoarece îsi pot cumpara alimentele ieftine si bune în complexele comerciale din diferite puncte din oras. În diferite parti ale orasului se vor înfiinta parcuri, iar acolo vor fi ridicate statuile barbatilor renumiti din istoria comitatului Hunedoara.
Muzeul îsi va gasi locul într-un palat stralucitor, iar oameni de stiinta din toata lumea vor veni sa admire raritatile de aici.
Toate autoritatile îsi vor gasi loc în palate frumoase… (…)
În Deva va fi facultate si academie comerciala, deoarece Clujul nu va putea primi pe toti tinerii din comitatul Hunedoara. Desigur, vor fi si licee, scoli profesionale, gimnaziale, elementare si gradinite. (…)
Simeria va aparea ca orasul de fabrici al Devei, iar pe aici va trece traficul imens dinspre sudul judetului – carbune, fier – si cel al alimentelor si produselor industriale. Atelierul sau de cai ferate va avea de 10 ori mai multi muncitori decât acum, iar casele muncitorilor se vor construi spre Deva. Si diferitele zone industriale se vor întinde spre Deva.

 

"Viitorul comitatului Hunedoara"
Autor: Dénes Károly

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Enciclopedia Deva