07
05
10
06
08
02
11
03
09
01
04

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660347
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1176
1384
4415
36030
3660347

Avem 122 vizitatori și niciun membru online

STRATEGIA DE DEZVOLTARE
A MUNICIPIULUI DEVA PENTRU PERIOADA 2007-2013

 
SCOP
Strategia de Dezvoltare a Municipiului Deva a fost elaborata in vederea stabilirii directiilor de dezvoltare socio-economica a municipiului pentru perioada 2007-2013 si de
fundamentare a accesului Municipiului Deva la programele guvernamentale si la Fondurile Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene.

OBIECTIVE SPECIFICE:

 1. Realizarea de investitii in infrastructura urbana care sa permita atragerea investitorilor straini si dezvoltarea mediului de afaceri;
 2. Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, asigurarea de oportunitati egale pentru toate categoriile sociale si imbunatatirea nivelului de trai al populatiei;
 3. Promovarea turismului, imbunatatirea si conservarea calitatii factorilor de mediu;
 4. Consolidarea relatiilor de cooperare cu localitatile infratite si atragerea altor localitati in programe de infratire cu beneficii pentru toti partenerii implicati;
 5. Accesarea programelor de finantare guvernamentala si europeana in vederea atragerii de resurse financiare in zona.

  AXELE STRATEGICE IDENTIFICATE:
  I. Infrastructura de transport si energie
  II. Competitivitatea economica
  III. Turismul
  IV. Relatiile de cooperare
  V. Dezvoltarea zonelor periurbane ale municipiului Deva
  VI. Dezvoltarea resurselor umane si a serviciilor sociale
  VII. Mediul inconjurator
  VIII. Dezvoltarea urbana

Axa strategica I. Infrastructura de transport si energie

I.1. Infrastructura de transport rutier
I.1.1. Integrarea in sistemul european de transport a infrastructurii de transport rutier din municipiul Deva
I.1.1.1. Construirea autostrazii regionale Nadlac-Arad-Timisoara-Lugoj-Deva (coridorul IV Pan ? European);
I.1.1.2. Cresterea capacitatii de circulatie a drumului european E68 si fluidizarea circulatiei rutiere prin construirea unui pasaj denivelat si largirea la 4 benzi a sectoarelor de trafic intens.
I.1.2. Reabilitarea infrastructurii de transport de interes local
I.1.2.1. Reabilitarea/modernizarea drumurilor aflate in gestiunea autoritatii publice locale;
I.1.2.2. Dezvoltarea sistemului de transport rutier interurban de calatori;
I.1.2.3. Asigurarea accesului catre toate satele apartinatoare municipiului Deva;
I.1.2.4. Asigurarea sigurantei traficului rutier: semnalizarea drumurilor si alte actiuni de siguranta pentru sectoarele de drumuri periculoase.
I.2. Infrastructura de transport feroviar
I.2.1. Extinderea si modernizarea retelei de cale ferata
I.2.1.1. Modernizarea retelei feroviare existente;
I.2.1.2. Construirea retelelor feroviare de acces spre zonele reprezentand obiective industriale;
I.2.1.3. Achizitionarea si instalarea echipamentelor specifice pentru centre de electrificare (substatii de tractiune, posturi de sectionare si subsectionare, echipamente de telemecanizare, posturi dispecer energetic feroviar).

I.2.2. Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de transportul feroviar
I.2.2.1. Modernizarea / renovarea garii din municipiul Deva;
I.2.2.2. Marirea gradului de siguranta si imbunatatirea serviciilor oferite calatorilor;
I.2.2.3. Inlocuirea actualelor vagoane cu trenuri usoare si rapide.
I.3. Infrastructura de transport aerian
I.3.1. Imbunatatirea infrastructurii de transport aerian de interes local
I.3.1.1. Investitii pentru dezvoltarea specifica a aeroportului Saulesti, destinat activitatilor aviatice sportive.
I.4. Infrastructura energetica
I.4.1. Reorganizarea si dezvoltarea sistemului energetic in conditii de eficienta economica si de protectie a mediului in municipiul Deva
I.4.1.1. Extinderea retelelor de iluminat existente;
I.4.1.2. Retehnologizarea si modernizarea sistemului de transport si distributie a energiei electrice;?
I.4.1.3. Investitii in sistemul de distributie a energiei electrice.
 

Axa strategica II. Competitivitatea economica

II.1. Dezvoltarea mediului economic din municipiul Deva
II. 1.1. Dezvoltarea infrastructurii de afaceri
II.1.1.1. Crearea de parcuri stiintifice si tehnologice;
II.1.1.2. Crearea si specializarea centrelor de afaceri;
II.1.1.3. Crearea incubatoarelor de afaceri.

II. 1.2. Sprijinirea investitiilor in municipiul Deva
II.1.2.1. Sprijin acordat de autoritatile locale pentru atragerea investitorilor strategici in Municipiul Deva,
II.1.2.2. Elaborarea la nivel local de strategii pentru atragerea investitiilor;
II.1.2.3. Dezvoltarea de relatii de parteneriat intre sectorul public si cel privat in activitatea de atragere a investitiilor straine;
II.1.2.4. Realizarea de materiale si actiuni promotionale destinate atragerii de investitori straini in Municipiul Deva;
II.1.2.5. Realizarea unui sistem informatic a locatiilor disponibile si a facilitatilor oferite investitorilor;
II.1.2.6. Reutilizarea spatiilor, activelor si a suprafetelor de teren devenite disponibile in urma inchiderii minelor neviabile in scopul dezvoltarii de activitati economice alternative.

II.1.3. Dezvoltarea de servicii pentru mediul anteprenorial
II.1.3.1. Consiliere privind dezvoltarea spiritului antreprenorial;
II.1.3.2. Extinderea gamei serviciilor de consultanta si formare pentru IMM.-uri si micro-intreprinderi;
II.1.3.3. Dezvoltarea capacitatii intreprinderilor in domeniile: planificarea afacerilor, marketing, management, design, export;
II.1.3.4. Dezvoltarea si implementarea unui sistem de asigurare a cofinantarii proiectelor finantate din fonduri structurale pentru IMM si micro-intreprinderi sustinut de catre banci;
II.1.3.5. Sprijin pentru implementarea standardelor UE in domeniul calitatii si protectiei mediului;
II.1.3.6. Infiintarea si dezvoltarea de centre de promovare, formare si consultanta in afaceri;
II.1.3.7. Crearea/extinderea de centre expozitionale si organizarea de targuri tematice cu participare internationala;
II.1.3.8. Traininguri specifice in domeniul managementului de proiect si accesarea Fondurilor Structurale;
II.1.3.9. Cresterea accesului pe pietele externe si sprijinirea eforturilor de internationalizare ale intreprinderilor, in special a celor competitive;
II.1.3.10. Integrarea firmelor multinationale in economia locala.

II.1.4. Dezvoltarea activitatilor productive
II.1.4.1. Sprijin pentru achizitia de echipamente, utilaje, tehnologii in domeniul productiei;
II.1.4.2. Sprijin pentru achizitionarea de brevete, marci, licente, franchise, patente;
II.1.4.3. Restructurarea capacitatilor de productie si imbunatatirea performantelor tehnologice in sectorul mineritului;
II. 2. Dezvoltarea activitatii de cercetare ? dezvoltare - inovare
II. 2.1. Crearea si dezvoltarea infrastructurii de inovare, comunicatii si IT
II.2.1.1. Dezvoltarea infrastructurii de inovare: centre de inovare, cercetare/dezvoltare si transfer tehnologic;
II.2.1.2. Realizarea de retele locale de comunicatii si implementarea aplicatiilor integrate de e-administration;
II.2.1.3. Incurajarea asocierii dintre intreprinderile unui sector si formarea de clustere sectoriale;
II.2.1.4. Infiintarea de incubatoare pentru intreprinderi bazate pe tehnologie (high-tech, tehnologii emergente), cu accent pe ?spin-off?-urile (idei de afaceri) provenite din universitatile cu filiale in Municipiul Deva;
II.2.1.5. Dezvoltarea unei retele de centre de transfer tehnologic in Municipiul Deva.

II.2.2. Structura ofertei de cercetare/dezvoltare/inovare
II.2.2.1. Elaborarea unui Ghid Local si participarea la elaborarea Ghidului Regional de produse si servicii de cercetare-dezvoltare-inovare oferite mediului de afaceri;
II.2.2.2. Dezvoltarea de proiecte colective de cercetare-dezvoltare-inovare de catre unitatile de cercetare, in beneficiul unui grup mare de intreprinderi dintr-un anumit sector;
II.2.2.3. Constituirea Birourilor de Transfer Tehnologic (in special in cadrul universitatilor) si a unitatilor de cercetare, precum si conectarea lor intr-o retea regionala;
II.2.2.4. Atragerea de finantari/granturi pentru organizarea de seminarii de instruire pe tematici legate de transferul de tehnologie si dezvoltarea abilitatilor referitoare la Programul Cadru 7 si a altor programe similare.

II.2.3. Sprijinirea culturii de inovare si a proiectelor inovative in intreprinderi
II.2.3.1. Cresterea competitivitatii intreprinderilor prin investitii in proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare;
II.2.3.2. Realizarea de actiuni de promovare si diseminare a culturii de inovare:
- Organizarea de evenimente dupa modelul unor proiecte europene similare;
- Realizarea de brosuri/informari /materiale promotionale referitoare la bune practici in domeniul inovarii care se regasesc in structuri, proiecte, parteneriate, retele active la nivel regional;
- Acordarea anuala a Premiului Inovarii.
II.2.3.3. Stimularea si sustinerea activitatilor novatoare in cadrul intreprinderilor si a proiectelor de cooperare intre mediul de cercetare si IMM-uri;
II.2.3.4. Facilitarea introducerii managementului inovarii in intreprinderi, prin actiuni specifice ( planuri strategice de inovare, diagnostice tehnologice, informari);
II.2.3.5. Promovarea modelelor de succes privind tranzitia de la productia de tip ?lohn? la productia proprie.
 

Axa strategica III. Turismul

III.1. Infrastructura de turism
III. 1.1. Amenajarea retelei de drumuri de acces, a parcarilor si a sistemelor de marcaj in zonele turistice
III.1.1.1. Refacerea infrastructurii rutiere de acces spre obiectivele turistice din municipiul Deva cu scopul de a le include in circuitul turistic regional si national;
III.1.1.2. Construirea de parcari in zonele turistice din municipiul Deva;
III.1.1.3. Crearea si dezvoltarea infrastructurii necesare ariilor protejate ,,Dealul Cetatii?, ,,Padurea Bejan?si ,,Dealul Colt si Zanoaga?, incluse in reteaua Natura 2000, precum si a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane;
III.1.1.4. Infiintarea unui centru de informare turistica;
III.1.1.5. Sistem integrat de marcare si inscriptionare in mai multe limbi a cailor de acces catre obiectivele turistice din municipiu;
III.1.1.6. Extinderea panourilor stradale tip ,,city-light?.

III. 1.2. Crearea si reabilitarea obiectivelor turistice
III.1.2.1 Restaurarea obiectivelor cu valoare culturala, turistica si istorica din municipiul Deva in vederea (re)introducerii acestora in circuitul turistic (ex: Reabilitarea zonei ,,Dealul Cetatii?, monument al naturii si istoric cu valoare turistica ridicata din municipiul Deva);
III.1.2.2. Reabilitarea spatiilor de cazare cu potential turistic;
III.1.2.3. Restaurarea/reabilitarea cladirilor cu valoare istorica din municipiul Deva si introducerea acestora in circuitul turistic;
III.1.2.4. Reabilitarea siturilor istorice, incluzand accesul, restaurarea exterioara si interioara, iluminarea, semnalizarea acestora, crearea unor puncte de receptie a turistilor, sali pentru expozitii (ex: realizarea unui punct de informare la statia de pornire a ascensorului pe Dealul Cetatii Deva si marcarea traseelor turistice spre Cetatea Devei);
III.1.2.5 Modernizarea/crearea dotarilor de agrement in zonele de interes turistic.
III. 2. Cresterea competitivitatii sectorului turistic
III. 2.1. Diversificarea ofertei turistice regionale si dezvoltarea mediului de afaceri in turism
III.2.1.1. Crearea si promovarea produselor turistice cu specific local;
III.2.1.2. Diversificarea si cresterea calitatii ofertei turistice locale prin realizarea unor pachete turistice competitive si activitati de promovare turistica.

III.2.2. Calificarea personalului in turism
III.2.2.1. Formarea profesionala a resurselor umane din domeniul turismului;
III.2.2.2. Crearea unui Centru de Promovare si instruire in domeniul turismului realizat in parteneriat cu institutele de invatamant superior, administratia locala, precum si cu firmele private.

III.2.3. Implementarea unui sistem de dezvoltare si promovare turistica pentru municipiul Deva
III.2.3.1. Incurajarea crearii de retele si structuri locale in vederea dezvoltarii si promovarii turismului; 
III.2.3.2. Elaborarea de strategii locale de dezvoltare turistica si punerea in practica a acestora;
III.2.3.3. Sprijinirea instrumentelor si actiunilor promotionale: brosuri, site-uri internet, harti turistice, ghiduri turistice;
III.2.3.4. Promovarea produselor turistice din municipiul Deva in plan national si international.
III.3. Relansarea sectorului turistic prin dezvoltarea turismului de nisa
III.3.1. Dezvoltarea turismului din zonele periurbane ale municipiului Deva
III.3.1.1. Sprijinirea asociatiilor familiale, proprietarilor de pensiuni si microintreprinderilor din mediul periurban al municipiului Deva pentru a oferi diverse produse si servicii turistice care promoveaza specificul zonei;
III.3.1.2. Valorificarea prin turism a creatiei artizanale, mestesuguri populare, arhitectura populara si a manifestarilor folclorice;
III.3.1.3. Organizarea unor campanii de informare si promovare a turismului.

III.3.3. Conservarea si valorificarea ariilor naturale protejate din Deva in vederea exploatarii acestora ca atractii turistice
III.3.3.1. Crearea unor centre pentru informarea turistilor in cadrul ariilor naturale protejate (ex. Dealul Cetatii Deva, Padurea Bejan);
III.3.3.2. Amenajarea potecilor si pasarelelor pentru trasee in cadrul ariilor naturale protejate;
III.3.3.3. Marcarea si semnalizarea ariilor naturale protejate;
III.3.3.4. Amenajarea unor locuri pentru popasul turistilor in cadrul ariilor naturale protejate.

III.3.4. Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii bazelor de tratament/recuperare medicala
III.3.4.1. Reabilitare fatada, lucrari exterioare si lucrari interioare de modernizare la sectia de Reumatologie si Recuperare Medicala Baia Sarata Deva;
III.3.4.1. Retehnologizarea bazelor de tratament existente.
 

Axa strategica IV. Relatiile de cooperare

IV. 1. Consolidarea relatiilor existente cu localitatile infratite.
IV.1.1 Domeniile de activitate:
- cultura
- istorie
- viata sociala
- sport
- invatamant
- sanatate
- economie
IV.1.1.1. Intalniri, vizite reciproce cu orasele infratite din Franta, China, Ungaria, unde se pun in discutie proiectele programate precum si definirea noilor orientari ale acestor infratiri;
IV.1.1.2. Proiectele se deruleaza sub forma unor manifestari cultural-sportive cu sprijinul unor asociatii, cluburi si unde se desfasoara diverse simpozioane de informare socio-culturala, istorica, manifestari, expozitii, spectacole;
IV.1.1.3. In invatamant si sanatate - colaborare intre institutii, schimburi de informatii prin internet, calatorii de studii, spectacole de dansuri populare si instrumentale; in domeniul economic ? intalniri, legaturi intre intreprinderi si institutii interesate de noi tehnologii, proiecte europene.

IV.2. Realizarea de noi parteneriate si relatii de colaborare cu alte localitati din Uniunea Europeana.
IV.2.1 Domeniile de activitate:
- cultura
- istorie
- viata sociala
- sport
- invatamant
- sanatate
- economie
IV.2.1.1. Unul din principalele obiective este realizarea de noi parteneriate si relatii de colaborare cu localitati din Uniunea Europeana cum ar fi: Italia, Belgia, Olanda, Spania;
IV.2.1.2. Intregul ansamblu de schimburi va avea ca punct de sprijin dispozitivele specifice realizate de Uniunea Europeana;
IV.2.1.3. Se vor avea in vedere toate posibilitatile oferite de Uniunea Europeana, atat in plan tehnic, cat si financiar.
 

Axa strategica V. Dezvoltarea zonelor periurbane ale municipiului Deva

V.1. Dezvoltarea infrastructurii in mediul periurban al municipiului Deva
V. 1.1. Dezvoltarea infrastructurii de acces in zonele periurbane ale municipiului Deva
V.1.1.1 Crearea si modernizarea drumurilor din interiorul zonelor periurbane ale municipiului Deva si a celor vicinale;
V.1.1.2. Extinderea si modernizarea retelelor de transport in comun;
V.1.1.3. Construirea sau modernizarea de statii de autobuz si a locurilor de refugiu.

V.1.2. Dezvoltarea infrastructurii de servicii publice periurbane
V.1.2.1 Amenajarea de spatii pentru organizarea de targuri, spatii de joaca pentru copii;
V.1.2.2. Construirea/modernizarea si reabilitarea caminelor culturale;
V.1.2.3. Infiintarea, amenajarea si renovarea centrului civic;
V.1.2.4. Investitii aferente asezamintelor si serviciilor culturale;
V.1.2.5. Investitii aferente serviciilor de baza:
- investitii noi si dotari pentru economia sociala (centre de ingrijire copii si persoane cu nevoi speciale);
- investitii pentru servicii de administratie locala (dotarea cu utilaje si echipamente pentru serviciile de dezapezire, intretinere spatii verzi).

V.1.3. Dezvoltarea infrastructurii edilitare, de comunicatii si de energie
V.1.3.1. Constructia si modernizarea infrastructurilor de apa/apa uzata (alimentare cu apa inclusiv statii de tratare a apei, canalizare, statii de epurare);
V.1.3.2. Constructia si/sau modernizarea retelei publice locale de alimentare cu gaz;
V.1.3.3. Alimentare cu energie electrica a fermelor agricole.

V.1.4. Dezvoltarea infrastructurii hidrotehnice si hidroameliorative
V.1.4.1. Lucrari de combatere si prevenire a inundatiilor in zonele de risc;
V.1.4.2. Masuri de combatere a eroziunii si a alunecarilor de teren;
V.1.4.3. Sustinerea lucrarilor de irigatii si desecari in zonele expuse riscului de seceta sau exces de umiditate.

V.2. Diversificarea si dezvoltarea activitatilor economice din mediul periurban al municipiului Deva
V.2.1. Dezvoltarea activitatilor agricole
V.2.1.1. Modernizarea exploatatiilor agricole:
- constructii si modernizari de ferme: cultura mare, legumicole, ferme zootehnice (bovina lapte, carne), agricultura ecologica, sere, plantatii de pomi fructiferi;
- achizitia de tractoare noi, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii pentru ferme;
V.2.1.2. Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta pentru a deveni ferme comerciale;
V.2.1.3. Cresterea competitivitatii sectorului agricol prin sprijinirea tinerilor fermieri in dezvoltarea afacerilor;
V.2.1.4. Cresterea si dezvoltarea de retele de productie si distributie a produselor biologice alimentare si tehnice; respectarea cerintelor specifice de agro-mediu;
V.2.1.5. Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere; procesare lapte; procesare legume ? fructe;
V.2.1.6. Infiintarea grupurilor de producatori pentru legume, apicultura si zootehnie (bovine lapte, carne): depozit de legume ? fructe.

V.2.2. Diversificarea activitatilor economice nonagricole
V.2.2.1. Investitii pentru incurajarea si dezvoltarea turismului si agro-turismului;
V.2.2.2. Promovarea si dezvoltarea activitatii mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale cu specific local;
V.2.2.4. Procesarea industriala a produselor lemnoase;
V.2.2.5. Servicii pentru populatia rurala (facilitate de petrecerea timpului liber, croitorie, frizerie, cizmarie, etc.).

V.3.Imbunatatirea calitatii vietii prin asistenta specifica in mediul periurban al municipiului Deva
V.3.1. Asigurarea accesului populatiei din zonele periurbane la cultura si la servicii de sanatate si educatie la nivelul celor urbane
V.3.1.1. Asigurarea accesului populatiei la servicii de sanatate prin crearea si modernizarea dispensarelor; 
V.3.1.2. Asigurarea accesului populatiei la servicii de educatie;
V.3.1.3. Asigurarea accesului populatiei la cultura.

V.3.2. Dezvoltarea capitalului uman din mediul periurban al municipiului Deva
V.3.2.1. Realizarea de actiuni de instruire profesionala si de informare;
V.3.2.2. Incurajarea fermierilor si antreprenorilor din mediul periurban sa apeleze la firme de consultanta;
V.3.2.3. Campanii de informare si promovare a oportunitatilor de afaceri din mediul periurban.

V.4. Implicarea populatiei locale in procesul dezvoltarii zonelor periurbane ale municipiului Deva
V.4.1. Elaborarea si implementarea de strategii locale de dezvoltare
V.4.1.1. Sprijinirea autoritatilor locale in activitatea de elaborare a strategiilor locale;
V.4.1.2. Dezvoltarea si implementarea (inclusiv monitorizarea) programelor locale pentru dezvoltarea zonelor periurbane;
V.4.1.3. Dezvoltarea de parteneriate intre mai multe unitati administrativ-teritoriale in vederea dezvoltarii in comun a unor proiecte.

 

Axa strategica VI. Dezvoltarea Resurselor Umane si a Serviciilor Sociale

VI.1. Asigurarea accesului la educatie si formare a populatiei municipiului Deva
VI.1.1. Reabilitarea infrastructurii de educatie
VI.1.1.1. Modernizarea si/sau extinderea tuturor unitatilor de invatamant (inclusiv gradinite);
VI.1.1.2. Dotarea cu echipamente moderne a centrelor de formare si calificare;
VI.1.1.3. Dotarea unitatilor scolare cu sisteme de incalzire centrala si modernizarea facilitatilor sanitare din cadrul unitatilor de invatamant;
VI.1.1.4. Echiparea salilor de clasa, laboratoarelor, bibliotecilor scolare, salilor de sport;
VI.1.1.5. Masuri specifice in scoli pentru a asigura accesul la educatie al elevilor cu dizabilitati.

VI.1.2. Modernizarea procesului de invatamant obligatoriu si post - obligatoriu
VI.1.2.1. Adaptarea curriculei si metodologiei folosite in invatamantul obligatoriu si post-obligatoriu la cerintele angajatorilor;
VI.1.2.2. Imbunatatirea competentelor si specializarea resurselor umane din educatie;
VI.1.2.3.Corelarea ofertei educationale cu aspiratiile beneficiarilor, precum si cu cerintele viitoare ale economiei;
VI.1.2.4. Promovarea parteneriatelor (de tip parteneriat scoala - autoritati locale, scoala - parinti, scoala - agenti economici, scoala - societate civila, etc.).

VI.1.3. Implementarea la nivel local al Cadrului European al Calificarilor Pentru promovarea invatarii pe parcursul intregii vieti
VI.1.3.1. Implementarea programelor de educatie, formare si invatare pe parcursul vietii in concordanta cu Cadrul European al Calificarilor, ceea ce va facilita transferul si recunoasterea calificarilor cetatenilor; 
VI. 1.3.2. Cresterea participarii la educatie si la formarea profesionala initiala si continua.

VI.1.4. Modernizarea invatamantului profesional si tehnic (TVET)
VI.1.4.1. Corelarea ofertei de formare profesionala prin TVET cu cererea pietei, astfel incat sa fie acoperite domeniile prioritare de dezvoltare economica specifice municipiului Deva;
VI.1.4.2. Elaborarea si livrarea in parteneriat a unor module de curriculum in concordanta cu nevoile angajatorilor.

VI.2. Cresterea gradului de ocupare la nivelul municipiului Deva
VI.2.1. Cresterea competitivitatii resurselor umane si adaptarea acestora la cererea de pe piata fortei de munca locale
VI.2.1.1. Incurajarea mobilitatii geografice si a mobilitatii ocupationale;
VI.2.1.2. Elaborarea unor programe de formare si de calificare in acord cu nevoile specifice ale angajatorilor;
VI.2.1.3. Sprijinirea absolventilor pentru gasirea unui loc de munca;
VI.2.1.4. Organizarea de module de recalificare/reconversie, perfectionare consiliere si orientare pentru someri;
VI.2.1.5. Sporirea interesului angajatorilor si a altor actori cheie pentru eficientizarea investitiilor in capitalul uman;
VI.2.1.6. Promovarea unei culturi preventive de securitate si sanatate in munca la nivelul tuturor angajatilor in vederea asigurarii unui mediu de lucru sanatos si sigur;
VI.2.1.7. Combaterea muncii la negru si a exploatarii copiilor prin munca;

VI.2.2. Servicii de consiliere, orientare si informare privind cariera
VI.2.2.1. Dezvoltarea abilitatilor resurselor umane din educatie pentru activitatile de consiliere si orientare pentru cariera.
VI.3. Dezvoltarea sistemului de servicii publice urbane
VI.3.1. Reabilitarea infrastructurii sociale
VI.3.1.1. Lucrari de renovare a spitalelor si a altor unitati sanitare vechi (ex: Reparatii capitale la Sectia de Pneumofiziologie/Ortopedie/Cardiologie/Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Deva; Reparatii capitale la Spitalul Nou Deva, etc);
VI.3.1.2. Crearea/extinderea infrastructurii adiacente in unitatile spitalicesti existente;
VI.3.1.3. Dotarea cu echipamente medicale specializate;
VI.3.1.4. Modernizarea unitatilor sanitare (mobilier, utilitati clinice, etc.);
VI.3.1.5. Construirea si/sau reabilitarea cladirilor si dotarea cu echipamente a unor spatii si cladiri pentru servicii sociale, asistenta sociala, culturale si de formare-orientare a categoriilor defavorizate (camine de batrani, cantine sociale, centre de zi pentru tineri, centre destinate grupurilor dezavantajate, copiilor abandonati, persoanelor cu handicap, femeilor si copiilor maltratati, oamenilor strazii, etc.);
VI.3.1.6. Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de sistemele de urgenta existente la nivel local;
VI.3.1.7. Dezvoltarea serviciilor integrate de tip SMURD;
VI.3.1.8. Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de unitatile de asistenta sociala existente la nivel local ( ex: Serviciul Public Local de Asistenta Sociala ? SPLAS, subordonat Consiliului Local Deva) - directii de actiune:
- Dezvoltarea serviciului de consiliere;
- Realizarea unui Compartiment de consiliere pentru beneficiarii de servicii sociale din cadrul SPLAS; perfectionarea continua a personalului prin participarea la cursuri de perfectionare, seminarii si conferinte in domeniul social, in vederea imbunatatirii serviciilor sociale acordate;
- Crearea unei baze de date gen retea intre institutii care ofera prestatii sociale beneficiarilor;
- Identificarea persoanelor aflate in situatii de criza; luarea in evidenta si acordarea prestatiilor sociale prevazute de lege; acordarea de locuinte sociale; acordarea asistentei sociale la domiciliu pentru persoane varstnice; realizarea unui Adapost de noapte pentru oamenii strazii;
- Acordarea prestatiilor sociale si a altor prestatii stabilite prin lege; acordare consiliere parintilor aflati in risc de abandon al copilului;
- Sprijinirea membrilor de familie aflati in dificultate ca urmare a actelor de violenta in familie; consiliere juridica, psihologica si asistenta sociala pentru reinsertia sociala a victimelor;
- Identificarea si selectia beneficiarilor; elaborarea si implementarea planului individual de servicii pentru beneficiari, stabilirea procedurilor si instrumentelor de lucru; realizarea unui centru de zi pentru persoane varstnice;
- Formarea continua a personalului angajat si instruirea asistentilor personali pentru persoanele cu handicap de catre personal specializat; monitorizarea asistentilor personali; aplicarea prevederilor legale pentru realizarea accesibilitatilor mediului fizic pentru persoanele cu handicap; realizarea unui centru de recuperare pentru persoanele cu handicap;
- Dezvoltarea parteneriatului cu asociatii si organizatii neguvernamentale; organizarea de manifestari de socializare pentru varstnici; crearea unui fond de solidaritate comunitara pentru persoanele/familiile in situatii de criza; promovarea actiunilor in mass-media.
Ex: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara ? DGASPC ? directii de actiune:
- Demararea procedurilor de transfer a serviciilor de zi din subordinea DGASPC in subordinea Consiliilor Locale;
- Campanii de sensibilizare si constientizare a riscurilor la care sunt expusi copiii ai caror parinti muncesc in strainatate; distribuirea materialelor parintilor care solicita plecarea la munca in strainatate/familiilor in cadrul carora ramane copilul in ingrijire;
- Campanie de combatere a discriminarii si promovarii atitudinii pozitive pentru populatia rroma;
- Incurajarea voluntariatului la nivelul comunitatilor locale pentru desfasurarea de activitati de sprijin al familiilor si copilului in situatie de risc, cu precadere in situatii de criza;
- Campanie de mediatizare avand ca tema fenomenul cersetoriei/vagabondajului/prostitutiei/copiii strazii, in vederea responsabilizarii parintilor si a comunitatii locale;
- Derularea Campaniilor de educatie privind drepturile Copilului;
- Identificarea si combaterea celor mai grave forme de munca in randul copiilor;
- Campanii de informare si sensibilizare a populatiei cu privire la fenomenul exploatarii prin munca si la modalitatile de combatere;
- Campanie de informare a prevederilor legii privind prevenirea si combaterea violentei in familie.

VI.3.2. Combaterea excluziunii sociale
VI.3.2.1. Facilitarea participarii la formare profesionala pentru elevii care provin din grupuri dezavantajate;
VI.3.2.2. Acordarea de burse de sprijin pentru elevii cu o situatie materiala precara;
VI.3.2.3. Dezvoltarea si/sau crearea de servicii destinate imbunatatirii calitatii vietii pentru anumite categorii distincte (minori, batrani, persoane cu handicap, etc.);
VI.3.2.4. Oferirea de sanse de reconversie, recalificare, completarea studiilor, obtinerea unei prime calificari persoanelor excluse sau cu dificultati in integrare socio-profesionala;
VI.3.2.5. Sustinerea unor masuri pentru reducerea gradului de excluziune sociala;
VI.3.2.6. Integrarea pe piata muncii a persoanelor care provin din grupuri dezavantajate (someri cu varsta de peste 45 de ani, persoane cu handicap, minoritatea rroma, etc.).
 

Axa strategica VII. Mediul inconjurator

VII.1. Rezolvarea problemelor sectoriale de mediu
VII.1.1. Rezolvarea problemelor din domeniul apei
VII.1.1.1. Implementarea unor proiecte pilot pentru experimentarea unor sisteme alternative de epurare a apelor uzate;
VII.1.1.2. Satisfacerea cerintelor de apa ale populatiei urbane si rurale;
VII.1.1.3. Realizarea statiei de epurare a apelor uzate tehnologice si a celor rezultate de la spalarea masinilor si utilajelor la exploatarile miniere din zona;
VII.1.1.4. Reabilitarea sistemelor de captare a apei utilizata in scop potabil;
VII.1.1.5. Realizarea alimentarii cu apa potabila in sistem centralizat pentru gospodariile individuale;
VII.1.1.6. Elaborarea unui plan de actiune pentru imbunatatirea calitatii apelor subterane;
VII.1.1.7. Realizarea de sisteme de colectare si epurare a apelor uzate provenite de la gospodariile individuale;
VII.1.1.8. Inventarierea tuturor surselor individuale de alimentare cu apa potabila din mediul urban si rural;
VII.1.1.9. Reabilitarea vechilor retele si realizarea de noi retele de distribuire a apei potabile;
VII.1.1.10. Proiectarea si implementarea unor retele de monitorizare a calitatii apelor subterane in perimetrele afectate de poluare.

VII.1.2. Rezolvarea problemelor din domeniul aerului
VII.1.2.1. Elaborarea schemelor de reducere a emisiilor de COV rezultate din activitatile de industrie;
VII.1.2.2. Intarirea capacitatii de supraveghere a calitatii aerului la nivel local prin reabilitarea si echiparea Retelei Locale de monitorizare a calitatii aerului, conform standardelor UE;
VII.1.2.3. Realizarea sau optimizarea instalatiilor de depoluare in cadrul proceselor tehnologice generatoare de noxe in atmosfera;
VII.1.2.4. Realizarea unui plan local de gestionare a calitatii aerului pentru stabilirea prioritatilor de actiune; 
VII.1.2.5. Montarea unui Panou de informare permanenta a calitatii aerului.

VII.1.3. Gestiunea deseurilor
VII.1.3.1. Reducerea volumului de deseuri depozitate la nivel local;
VII.1.3.2. Introducerea retelei de colectare selectiva a deseurilor;
VII.1.3.3. Gestiunea integrata a deseurilor (colectare transport, depozitare si reciclare);
VII.1.3.4. Elaborarea, implementarea si actualizarea Planului Judetean de Gestiune a Deseurilor;
VII.1.3.5. Asigurarea, extinderea si optimizarea capacitatilor de transport, tratare, valorificare si eliminare pe fiecare categorie de deseuri periculoase existente in zona;
VII.1.3.6. Extinderea retelei publice de colectare a uleiurilor uzate de motor si industriale;
VII.1.3.7. Realizarea unor proiecte privind actiuni de constientizare a populatiei;
VII.1.3.8. Statii de tratare si valorificare pentru reziduuri (halde de steril, zgura);
VII.1.3.9. Monitorizarea electronica a curateniei din municipiul Deva;
VII.1.3.10. Realizarea unei statii de sortare?triere a deseurilor;
VII.1.3.11. Realizarea unui depozit ecologic de deseuri/incinerator.

VII.1.4. Actiuni in domeniul biodiversitatii
VII.1.4.1. Identificarea ariilor naturale protejate neluate in administrare/custodie din zona;
VII.1.4.2. Inventarierea speciilor de interes cinegetic si constituirea unor banci de seminte pentru speciile protejate;
VII.1.4.3. Definirea retelei zonale a ariilor protejate de tip ?Natura 2000? si stabilirea planurilor de gestiune (conservarea florei si faunei din zona ariilor protejate ,,Dealul Cetatii?, ,,Padurea Bejan? si ?Dealul Colt si Zanoaga?);
VII.1.4.4. Crearea unui Plan Local de Actiune pentru Biodiversitate;
VII.1.4.5. Stimularea participarii si colaborarii ONG-urilor, a institutiilor de invatamant la actiunile de conservare si protejare a siturilor;
VII.1.4.6. Inventarierea si protejarea unor teritorii cu ecosisteme reprezentative din punct de vedere al structuriilor biologice;
VII.1.4.7. Reactualizarea documentelor urbanistice de tip P.U.G., P.U.Z. si P.U.D.;
VII.1.4.8. Prevederea cu zone tampon si perdele de protectie pentru noile zone industriale.

VII.1.5. Fond forestier si cinegetic
VII.1.5.1. Dezvoltarea economica durabila a exploatatiilor forestiere;
VII.1.5.2. Refacerea potentialului productiei forestiere si introducerea actiunilor de prevenire a despaduririlor;
VII.1.5.3. Cartografierea si monitorizarea evolutiei fondului forestier din zona;
VII.1.5.4. Actiuni de protejare si sprijinire a fondului cinegetic;
VII.1.5.5. Sprijinirea actiunilor de impadurire in zona

VII.1.6. Sol si subsol
VII.1.6.1. Realizarea unor retele de monitorizare a calitatii solului;
VII.1.6.2. Reabilitarea ecologica a terenurilor din zonele afectate prin corectarea reactiei solului, efectuarea de araturi adanci, cultivarea anumitor specii de plante care nu se utilizeaza in alimentatie;
VII.1.6.3. Identificarea solurilor degradate si a gradelor de poluare ale acestora;
VII.1.6.4. Folosirea pesticidelor cu selectivitate mare si cu remanenta redusa in sol, biodegradabile;
VII.1.6.5. Protejarea solului in zone de risc prin realizarea unui covor vegetal, garduri vii sau obstacole fizice..

VII.1.7. Poluarea fonica
VII.1.7.1. Intocmirea hartii de zgomot pentru soseaua de centura, precum si pentru tronsonul de cale ferata intens circulat;
VII.1.7.2. Investitii in montarea de panouri fonoabsorbante sau in realizarea de perdele de protectie;
VII.1.7.3. Prevederea de perdele forestiere in perimetrul mediilor urban/rural, a zonelor industriale;
VII.1.7.4. Sprijinirea unor sisteme de limitare a poluarii fonice de-a lungul cailor ferate existente in cadrul localitatilor urbane;
VII.1.7.5. Reducerea traficului rutier din cadrul oraselor in vederea reducerii poluarii fonice a aerului si implementarea sistemului de monitorizare cu afisare electronica a poluarii si instalarea unor camere video.

VII.2. Apararea impotriva calamitatilor, dezastrelor si accidentelor naturale
VII.2.1. Prevenirea diverselor riscuri de mediu
VII.2.1.1. Protejarea lucrarilor de aparare si a instalatiilor de captare a apei;
VII.2.1.2. Intocmirea unor harti a terenurilor cu risc la eroziune si alunecari de teren;
VII.2.1.3. Determinarea zonelor in care se impune realizarea perdelelor de protectie;
VII.2.1.4. Reabilitarea lucrarilor existente si realizarea unor noi lucrari de aparare a mediului natural si construit impotriva inundatiilor;
VII.2.1.5. Constientizarea populatiei cu privire la modul de interventie si actiune in cazul unor fenomene meteorologice periculoase (ruperi de nori, ploi abundente, poduri de gheata pe cursurile de apa, etc.);
VII.2.1.6. Realizarea unor perdele de paduri pentru apararea impotriva prafului.

VII.2.2. Centrul Regional de interventie
VII.2.2.1. Dezvoltarea unei unitati de interventie rapida in cazul unor dezastre naturale;
VII.2.2.2. Pregatirea personalului care va actiona in cadrul unitatii de interventie rapida;
VII.2.2.3. Organizarea unor exercitii de stimulare a situatiilor de urgenta;
VII.2.2.4. Sprijinirea construirii unor zone pentru inundarea controlata pentru a evita inundarea zonelor locuite (ex: consolidarea digului de protectie impotriva inundatiilor de pe raul Mures);

VII.3. Cresterea gradului de constientizare a populatiei, a actorilor publici si privati privind problemele de mediu
VII.3.1. Incurajarea activitatilor economice in domeniul protectiei mediului
VII.3.1.1. Acordarea de sistenta tehnica si financiara IMM- urilor care activeaza in domeniul protectiei mediului;
VII.3.1.2. Promovarea tehnologiilor favorabile mediului si dezvoltarii durabile;
VII.3.1.3. Ecologizarea zonelor industriale a unitatilor productive falimentare (ex: ecologizarea zonei de agrement ,,Cabana Caprioara?).
VII.3.1.4. Realizarea unor proiecte pilot de sisteme colective performante de termoficare pe baza de combustibil lemnos sau energie solara pentru zonele izolate;
VII.3.1.5. Refacerea mediului afectat de exploatarile miniere.

VII.3.2. Schimbarea mentalitatii si a comportamentului fata de mediu
VII.3.2.1. Crearea de programe regionale de educatie de mediu;
VII.3.2.2. Sprijinirea organizarii in mod regulat a unui Forum local al ONG-urilor de mediu din zona;
VII.3.2.3. Construirea de parteneriate active intre institutiile de invatamant, ONG-urile active in domeniul protectiei mediului si Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului in vederea realizarii de programe de educatie ecologica;
VII.3.2.4. Protectia zonelor naturale din cadrul municipiului prin regulamente urbanistice pentru prevenirea reducerii spatiilor verzi in zonele urbane.

VII.3.3. Atenuarea efectelor ecologice negative determinate de exploatarea industriala nerationala
VII.3.3.1. Introducerea de tehnologii ecologice pentru revalorificarea haldelor de steril, maselor plastice, ceramicii si sticlariei;
VII.3.3.2. Reconstituirea potentialului ecologic al zonelor afectate de industrializare;
VII.3.3.3. Reintegrarea urbanistica a spatiilor de productie afectate de restructurare;
VII.3.3.4. Identificarea punctelor critice si intocmirea planurilor de actiune pentru prevenirea poluarilor accidentale.
 

Axa strategica VIII. Dezvoltare urbana

VIII.1. Infrastructura urbana
VIII.1.1. Reabilitarea infrastructurii de transport urban
VIII.1.1.1. Fluidizarea traficului rutier in municipiul Deva prin construirea sensurilor giratorii, reabilitarea si modernizarea bifurcatiilor si intersectiilor;
VIII.1.1.2. Reabilitarea strazilor din municipiul Deva;
VIII.1.1.3.Construirea unor spatii de parcare (supra si subterane);
VIII.1.1.4.Activitati de pavare a trotuarelor si amenajare a zonelor pietonale;
VIII.1.1.5.Amenajarea pistelor speciale pentru biciclete, cu prioritate pe arterele de circulatie intens circulate;
VIII.1.1.6. Imbunatatirea sistemului de iluminat stradal;
VIII.1.1.7.Dezvoltarea de retele de transport periurbane.

VIII.1.2. Modernizarea sistemului de transport public urban
VIII.1.2.1.Construirea sau modernizarea de statii de autobuz;
VIII.1.2.2.Modernizarea parcului de transport public existent cu vehicule ecologice;
VIII.1.2.3.Imbunatatirea mobilitatii si asigurarea accesului la transportul public a persoanelor cu dizabilitati;
VIII.1.2.4.Realizarea autogarii municipiului Deva;
VIII.1.2.5.Dezvoltarea sistemului de transport rutier interurban de calatori;
VIII.1.2.6.Asigurarea accesului catre toate comunele din judetul Hunedoara;
VIII.1.2.7.Asigurarea sigurantei traficului rutier: semnalizarea drumurilor si alte actiuni de siguranta pentru sectoarele de drum periculoase.

VIII.1.3. Dezvoltarea utilitatilor publice urbane
VIII.1.3.1.Imbunatatirea infrastructurii de utilitati: canalizare, epurare ape reziduale, apa potabila, deseuri, gaz (ex: construirea unei statii moderne de epurare a apelor uzate, solutionarea problemei incinerarii deseurilor spitalicesti);
VIII.1.3.2.Proiecte de extindere si modernizare pentru retelele de alimentare cu apa, canalizare, energie termica, linii telefonice, cablu TV, Internet;
VIII.1.3.3.Promovarea unui sistem eficient de energie (surse energetice noi) si a ideii de consum rational;

VIII.1.4. Prevenirea dezastrelor
VIII.1.4.1. Lucrari de combatere si prevenire a inundatiilor in zonele de risc;
VIII.1.4.2. Masuri de combatere a eroziunii si a alunecarilor de teren;
VIII.1.4.3. Finantarea de lucrari de prevenire a riscului seismic al constructiilor;
VIII.1.4.4. Finantarea studiilor si actiunilor de prevenire a incendiilor;
VIII.1.4.5. Masuri luate de catre autoritatile abilitate pentru persoanele care efectueaza modificari neautorizate la unele constructii realizate dupa standardele vechi si care pot prezenta pericol de prabusire in cazul unui seism.

VIII.1.5. Reabilitarea cladirilor, centrelor istorice si culturale
VIII.1.5.1. Restaurarea, reabilitarea si punerea in valoare a obiectivelor care apartin patrimoniului istoric si cultural (Ex: Reabilitarea si extinderea sediului Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu Hunedoara Deva; Modernizarea si reabilitarea Filialei 1 Deva si a sectiei de Arta a Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu Hunedoara Deva);
VIII.1.5.2. Construirea si reabilitarea lacaselor de cult;
VIII.1.5.3. Reabilitarea cladirilor publice aflate intr-o stare avansata de degradare in vederea redobandirii unor functiuni publice;
VIII.1.5.4. Inventarierea cladirilor deteriorate cu valoare istorica in vederea restaurarii;
VIII.1.5.5. Elaborarea unui plan de conservare a cladirilor istorice;
VIII.1.5.6. Crearea unui cadru de sprijin al proprietarilor pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu.

VIII.1.6. Constructia de locuinte
VIII.1.6.1. Constructia de locuinte standard, de inchiriat pentru pensionari, tineri salariati si alte categorii cu probleme sociale, finantate din surse bugetare si credite externe;
VIII.1.6.2. Sprijinirea activitatii Agentiei Nationale pentru Locuinte privind asigurarea amplasamentelor necesare constructiei de locuinte;
VIII.1.6.3. Initierea de proiecte-pilot pentru zone de locuinte individuale, accesibile, finantate prin credite si surse proprii;
VIII.1.6.4. Limitarea riscului seismic al constructiilor;
VIII.1.6.5. Imbunatatirea conditiilor de trai prin refacerea fondului locativ si a utilitatilor.

VIII.2.Dezvoltarea sistemului de servicii publice urbane
VIII.2.1. Crearea si modernizarea unor facilitati pentru timpul liber.
VIII.2.1.1. Reabilitarea zonelor de recreere si agrement, inclusiv a facilitatilor sportive;
VIII.2.1.2. Crearea si intretinerea unor baze sportive;
VIII.2.1.3. Construirea unui complex aqua-land de bazine de inot si agrement langa Stadionul Cetate Deva;
VIII.2.1.4. Amenajarea peisagistica urbana in vederea asigurarii raportului optim de spatii verzi/locuitor;
VIII.2.1.5. Amenajarea unor parcuri tematice (pentru copii, de distractie, gradina zoologica);
VIII.2.1.6. Dezvoltarea de parteneriate intre Municipiul Deva ? societatea civila ? comunitatea de afaceri pentru dezvoltarea zonelor de agrement din oras;
VIII.2.1.7. Crearea unui centru de tineret pentru petrecerea timpului liber (Ex: Centru de informare ? documentare in cadrul Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu Hunedoara Deva; crearea unor servicii noi si moderne in cadrul Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu Hunedoara Deva: Ludoteca, Cafenea literara, Sala multimedia).

VIII.2.2. Dezvoltarea de e-service.
VIII.2.2.1.Realizarea de studii si expertize pentru reorganizarea si imbunatatirea serviciilor publice;
VIII.2.2.2. Sistem informatic de management al resurselor umane si al oportunitatilor de angajare (ex: implementarea unui sistem informatic integrat in cadrul Primariei municipiului Deva).

VIII.2.3. Dezvoltarea de alte servicii publice urbane.
VIII.2.3.1. Imbunatatirea accesului persoanelor cu dizabilitati in institutiile publice, precum si finalizarea amenajarii tuturor pasajelor de pietoni pentru a le face accesibile persoanelor cu dizabilitati (Ex: Modernizarea/dotare corespunzatoare rampe pentru persoanele cu dizabilitati, etc., a sediului Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu Hunedoara Deva; crearea unor sectii speciale pentru persoanele cu dizabilitati: nevazatori, surzi, etc).
VIII.2.3.2. Asigurarea securitatii strazilor si prevenirea criminalitatii din mediul urban;
VIII.2.3.3. Modernizarea pietelor agro-alimentare din municipiu;
VIII.2.3.4. Modernizarea pietei centrale;
VIII.2.3.5. Realizarea Cadastrului Verde.

VIII.2.4. Cresterea accesului la cultura.
VIII.2.4.1. Reabilitare teatre, muzee, case de cultura, biblioteci, etc. (ex: reabilitarea Teatrului de Arta Dramatica din municipiul Deva, reabilitarea infrastructurii cladirii Casei de Cultura ?Dragan Muntean? Deva, etc.);
VIII.2.4.2. Sprijin pentru organizarea de expozitii, vernisaje, concerte si alte evenimente culturale (ex: seminarii, colocvii, schimburi de experienta, concursuri literare, prelegeri, dezbateri, prezentari de edituri, targuri de carte, saloane de carte, prezentari si lansari de carte);
VIII.2.4.3. Sprijinirea creatiei contemporane in toate domeniile culturale (ex: orgnanizarea de programe de educatie permanenta si de activitati educativ ? culturale pentru comunitate);
VIII.2.4.4. Sustinerea circulatiei internationale a produselor culturale romanesti;
VIII.2.4.5. Incurajarea initiativelor care pun in valoare patrimoniul cultural (Ex: Realizarea de studii, cercetari, activitati de documentare, bibliografii, monografii, reviste de specialitate; realizarea de manifestari si schimburi culturale locale, nationale si internationale; realizarea de activitati de promovare externa: donatii si prezentari de carte romaneasca la bibliotecile din strainatate, perpetuarea traditiilor si a obiceiurilor locale).

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva