04
05
02
06
11
09
08
10
03
01
07

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660348
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1177
1384
4416
36031
3660348

Avem 123 vizitatori și niciun membru online

Încastrată în zidul interior al Bisericii Reformate din Deva, se găsește o placă funerară de o extraordinară importanță pentru istoriografia românească.
Această piatră de mormânt datând din anul 1554 a fost descoperită de Nicolae Iorga în 1905 și a fost pusă de el însuși la loc ferit, ca să nu se piardă. A găsit-o pe locul unui vechi cimitir, fiind pusă pe mormântul soției unui castelan al locului, Dominic Dobo (Dobo, nume dacic), și al pruncului lor, morți de ciumă. Inscripția de pe această piatră funerară dovedește faptul ca dacii nu dispăruseră de pe aceste meleaguri nici la peste o mie de ani după retragerea romană: "Cum regret Dacos montilasque Getas..." tradusă in: "Pe cand era stăpan Dominic Dobo peste dacii si getii care locuiau in munti...", cu referire directă la moşiile pe care nobilul le deţinea în satele româneşti din zona Poiana Ruscă.

Citeşte mai departe...

În apărarea intelectualilor
 În relaţiile sale cu intelectualii români, Petru Groza le reamintea adeseori cunoscuta povaţă „Ţineţi-vă de popor spre a nu  rătăci”. Încă din tinereţe el a stabilit relaţii  prieteneşti cu Traian Vuia, Octavian Goga (care i-a şi botezat unul din fii) şi cu alţi viitori oameni celebri în ştiinţă şi cultură naţională. O dată cu realizarea unităţii naţionale în 1918,  ca parlamentar şi membru al guvernului îl cunoşte îndeaproape pe generalul Averescu, ce-l denumea prieteneşte „gladiatorul din Băcia” şi pe Nicolae Iorga, ce-l considera pe Groza un „Litovoi modern”.
 În perioada 1930-1940 şi în timpul războiului, Groza, el însuşi un antifascist convins, ia apărarea militanţilor supuşi represaliilor. În căutarea unor căi de salvare a ţării de pericolul fascismului şi al unui război, în casa Petru Groza din Deva au fost bine primite personalităţi marcante aparţinând diverselor culori politice, precum Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, prinţul Calimachi, Mihai Manoilescu, slujitori ai biserici precum Mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan, militanţi de stânga printre care Petru Constantinescu – Iaşi, Mihail Ralea şi altii.
 Fiind un politician cu vederi largi, dispus dialogului, Groza s-a bucurat de încredere şi preţuire din partea intelectualilor angajaţi în slujirea intereselor naţionale.

Citeşte mai departe...

Documentarul Secretul Devei (România, 2007) le urmăreşte pe Mălina şi Raluca - alias Pitic, două fete care îşi încep cariera în gimnastică la Şcoala Sportivă de la Deva, şcoală aflată încă în umbra gloriei Nadiei Comăneci. Fetele acceptă să plătească preţul suportării antrenamentelor dure şi al antrenorilor neîndurători în speranţa de a călca pe urmele foste campioane.

În urma primei competiţii desfăşurate la Constanţa, Pitic se întoarce cu o medalie de argint, iar Mălina revine cu mâna goală, spre tristeţea şi surprinderea părinţilor. Filmul vede brutalitatea antrenorilor drept responsabilă pentru timorarea Mălinei şi pentru imposibilitatea ei de a da randament maxim. În final, aflăm că, ani mai târziu, Mălina renunţă la gimnastică în favoarea atletismului, pe când Pitic, pe care asprimea fizică şi psihică a antrenamentelor au afectat-o mai puţin, rămâne în lotul olimpic şi devine o gimnastă importantă.

Citeşte mai departe...

Sambata 2 iunie, filiala Automobilism Clubul Român (ACR) Deva- Hunedoara organizeaza cea de-a 16-a ediţie a concursului „Raliul Frumuseţii”.

Până în prezent, circa 25 de echipaje s-au înscris în concurs, din Hunedoara, alte şase judeţe din ţară, dar şi din străinătate. Lungimea totală a traseului este de 63,7 kilometri pe ruta Deva- Hunedoara-Geoagiu, iar viteza medie orară pe care trebuie să o respecte concurentele este de 37,47 km/h, deoarece avem de-a face cu raliu de timp. Concurentele au un timp de respectat, de exemplu, distanţa de la Deva la Hunedoara trebuie să o desfăşoare în 25 de minute.
Organizatorii au pregătit două probe speciale, fiecare fiind evaluată şi premiată separat, cinci puncte de control orar, dar şi  multe surprize. Concurentele vor lua startul la ora 09:00 din Deva, unde este programată o primă probă specială de îndemânare la care participantele se „luptă” pentru „Cupa Consiliului Judeţean”. O altă probă specială, va avea loc la Hunedoara, unde concurentele vor trebui să-şi dovedească calităţile de îndemânare şi de viteză, fiind răsplătite cu „Cupa Primarului”.

Pentru finalul competiţiei, organizatorii au inclus o probă surpriză pentru copilot, care nu va trece nerăsplătită, dar şi un concurs de „miss” având în vedere că este o competiţie dedicată sexului frumos.

Decernarea premiilor se va face în incinta Complexului Băilor Daco- Romane din Geoagiu Băi.

Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva si Centrul Cultural "Drăgan Muntean"Deva au organizat in perioada 06 mai 2013 - 12 mai 2013 Serbările Devei "Gotic, Renascentist, Secession". Sâmbătă - 11 mai 2013 intre orele 17.00 - 18.00 pe traseul Piaţa Victoriei, din spatele Centrului Cultural, Poşta veche, Deva Mall, catedrala episcopală, Consiliul Judeţean Hunedoara, Piaţa Unirii - Primărie s-a desfasurat Parada "Millenium":

Au participat:  Terra Dacica AEterna - daci şi romani; Ordinul Cavalerilor de Hunedoara; Ansamblul de dans medieval "Renaissance" Deva şi trupa de menestreli "Huniadi Cantores"; Corul "Arlechino" - Liceul de Arte "Sigismund Toduţă" - Deva; Trăsură baroc; Parada vehiculelor de epocă; Old Dixieland   Band; Ansamblul "Charleston" - Liceul de Arte "Sigismund Toduţă" - Deva; Trupa Hippie; Anca Sârbu; Fanfara elevilor din Szigetvar; Motociclişti - Enduro - Touring
Vezi imagini de la aceasta manifestare

Citeşte mai departe...

Inna si-a obisnuit fanii care vin la concertele ei cu “bonusuri” care nu au legatura cu muzica ei, ci mai degraba cu anumite detalii anatomice. Astfel, dupa ce, la Sarajevo, Inna a aparut fara chiloti, la concertul de la Deva, Inna si-a aratat lenjeria intima fara nici o jena.
Pe o ploaie torentiala, Inna a sustinut un concert pe stadionul municipal din Deva in prezenta a aproape 3.000 de oameni.
In ciuda frigului, artista a fost imbracata intr-o tinuta sexy cu un top negru din piele si o fusta mulata “animal print” care i-a lasat la vedere chilotii.
Fara sa se sinchiseasca, frumoasa bruneta s-a si descaltat la un moment dat si a inceput sa danseze printre fanii sai.
În timp ce se afla la marginea scenei, artista a făcut o mișcare neinspirată, depărtând picioarele exact în fața fanilor și lăsând la vedere o pereche de chiloței negri, plus o parte generoasă din zona intimă.

Citeşte mai departe...

Pugilistul devean Bogdan Juratoni (75 kg), este singurul sportiv care va reprezenta boxul masculin românesc la Jocurile Olimpice de la Londra. Bogdan Juratoni (21 de ani) provine dintr-o familie de sportivi din Deva. Mama lui, Cornelia Juratoni este profesoară de atletism la Clubul Cetate Deva, iar tatăl său, Cornel Juratoni, a fost campion zonal la box. Bogdan este căsătorit cu Diana şi mai are un frate, Cezar, care este tot boxer. În prezent, Bogdan Juratoni este legitimat la Dinamo şi este student la Facultatea de Ecologie şi Sport.

Citeşte mai departe...

 

Desi lucrarile de reabilitare a parcului trebuiau sa fie finalizate înainte de Sărbătorile de Paşte (5 mai), ele inca sunt in desfasurare. Cu toate acestea, parcul a fost deschis publicului la data stabilita.
Proiectul de reablitare este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. 
Obiectivul specific al proiectului constă în reabilitarea şi modernizarea spaţiului public urban Parcul Municipal Cetate din Deva. 
Acest obiectiv va fi atins prin realizarea unor categorii de lucrări precum: amenajarea aleilor pietonale, reamenajarea filigoriei, construirea unor locuri de petrecere a timpului liber (şah, pergole), amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi adiacente. 

Citeşte mai departe...

În ţinutul pădurenilor, la Poieniţa Voinii, se va organiza în perioada 27 - 28 iulie, un festival folcloric dedicat lui Drăgan Muntean. Pentru ediţia cu numărul XXXI a festivalului, pădurenii aşteaptă oaspeţii cu muzică, joc şi vizite la casa memorială a acestuia. Festivalul începe vineri, 27 iulie cu un spectacol susţinut de Ionuţ Fulea, Mariana Deac, Mariana Anghel, Veta Biriş, Traian Jurchelea, Ilie Merea, Ciprian Roman, Cristian Fodor şi Bogdan Toma, iar la final va fi un foc de artificii. Sâmbătă 28 iulie la ora 12 va fi organizată o slujbă de pomenire în memoria lui Drăgan Muntean şi vizitarea Casei Memoriale din Poieniţa Voinii.

Citeşte mai departe...

În cadrul proiectului "Alege Şcoala!", Patriarhia Română şi fundaţia World Vision România au organizat săptămana trecută tabăra de creaţie "Licăr de lumină". Primul grup de copii din Episcopia Devei şi Hunedoarei, grup format din 36 de elevi din Protopopiatele Deva şi Orăştie au fost găzduiţi la în cadrul taberei la Mănăstirea Caraiman. Mănăstirea Caraiman, aflată în localitatea Buşteni, la poalele masivului Caraiman la aproape 900 m altitudine, este ctitoria părintelui Gherontie Puiu. În tabară, elevii au fost împărţiţi pe trei ateliere de lucru: creaţie artistică, literară şi religioasă.

Citeşte mai departe...

În curând, străzile oraşului Deva vor fi fotografiate din nou de către celebrele maşini Google pentru completarea aplicaţiei Street View. De data aceasta, harta cu imagini 3D se va îmbogăţi cu locuri noi cum ar fi zonele pietonale, deoarece Google a pregătit tricicleta Trike cu care poate fotografia şi zonele inaccesibile maşinilor. Imaginile panoramice ale Devei şi Retezatului vor fi disponibile publicului în câteva luni.
Printre obiectivele din România care vor fi vizitate de Google Trike se vor număra centrul istoric al Sighişoarei, bisericile de lemn din Maramureş, mănăstirile din Moldova, castelul Peleş, cheile Bicazului, orașe precum Deva, Craiova, Focșani, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Galați, Hunedoara, Sfântu Gheorghe, Zalău şi alte zone de interes turistic.

Citeşte mai departe...

Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret "Carpatica” se va desfăşura în judeţul Hunedoara în perioada

31 iulie - 6 august. În acest an sunt aşteptate să participe la festival ansambluri folclorice din Bulgaria, Mexic şi Serbia. Din România vor participa ansambluri folclorice din Branişca, Certej, Geoagiu, Simeria, Deva, Bistriţa Năsăud, Dolj, Maramureş şi Mureş.

Festivalul „Carpatica” a debutat în anul 1998, iar începând din 2000 a fost organizat anual.

Citeşte mai departe...

Pe data de 1 iunie 2013, de Ziua Copilului, s-a redeschis Parcul Municipal Cetate din Deva.
Festivitatea de deschidere s-a desfasurat in fata statuii lui Mihai Eminescu din centrul parcului. Aici, cei prezenti, au putut sa vada mai multe spectacole de muzica usoara si populară, dansuri de societate, dans aerobic. Momentele artistice au fost sustinute de Ansamblul "Charleston" al Liceului de Muzica si Arte Plastice "Sigismund Toduta" Deva si de Ansamblul "Muresana" din comuna Branisca.

In parc s-au montat stalpi de iluminat noi, locul de joaca a fost reamenajat si in fata statuii lui Eminescu s-a construit o fantana arteziana.

Citeşte mai departe...

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva organizeaza, in perioada 16 iulie-16 august 2012, in incinta Sectiei de Arta si Carte Franceza un stand de carte cu vanzare al Editurii Cetatea de Scaun din Targoviste. Editura se autodefineste prin promovarea unor lucrari ce au drept caracteristica "valoarea, seriozitatea si probitatea stiintifica, a autorilor romani, tineri debutanti sau consacrati in domeniile lor de activitate". Ritmul de aparitie a noutatilor editoriale este lunar, ceea ce demonstreaza dinamismul si promptitudinea unei edituri care face eforturi meritorii de a se afirma cu succes in mediul concurential. Profilul acestei edituri este dat in principal de cartile avand drept tematica principala istoria, arheologia si geografia, in cadrul colectiilor Istorie, Istorie in imagini, Arheologie, Geografie. Cei interesati vor putea gasi o oferta extrem de bogata de lucrari inedite legate de perioada comunista, de relatiile Romaniei cu URSS, de aspecte ale Razboiului rece si realitatile romanesti, complexitatea propagandei comuniste, Tratatul de la Varsovia, relatiile lui Nicolae Ceausescu cu Tito si Brejnev, cenzura in perioada comunista etc.

Citeşte mai departe...

Invitatie informare - 02 august 2012

Primăria Municipiului Deva invită cetăţenii interesaţi, la o întâlnire ce va avea loc joi, 02.08.2012, începând cu ora 10, în incinta Parcului Municipal Cetate din Deva, zona Filigoriei, pentru informarea acestora cu privire la lucrările ce vor demara în cursul acestei luni pentru obiectivul Reabilitarea Parcului Municipal „Cetate".

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi se va finaliza în luna decembrie 2012".

Citeşte mai departe...

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Enciclopedia Deva