04
01
02
07
09
05
03
06
10
08
11

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660296
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1125
1384
4364
35979
3660296

Avem 74 vizitatori și niciun membru online

Deva, orasul de la poalele Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, fiind atestat documentar din 1269. In zilele noastre, Deva ocupa un prim loc ca importanta intre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru politic, administrativ si cultural, precum si localitatea de resedinta a judetului. Este situat in partea centrala a judetului, la 45*53' latitudine nordica si 22*54' longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 187 - 220 m fata de nivelul marii, intre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca. Orasul, s-a dezvoltat intr-un cadru natural pitoresc, pe malul stang al raului Mures, beneficiind de manoasa lunca a acestuia precum si de bogatele resurse minerale ale muntilor metaliferi si muntilor auriferi care il inconjoara.

Climatul temperat este specific orasului, temperaturile medii vara fiind de 21*C si iarna de -1*C

Asezat la o altitudine relativ scazuta, intr-o mica depresiune, beneficiind de cea mai temperata clima din intreg Ardealul, ferit de curenti, orasul Deva este un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.

Pana in 1920 a fost resedinta comitatului Hunedoara, apoi a judetului Hunedoara (perioada interbelica). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdictia Curtii de Apel Cluj, pana la desfiintarea curtilor de apel in anul 1952. Din 1992 se afla sub jurisdictia Curtii de Apel Alba Iulia. Intre 1952-1968 a fost resedinta Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale Romaniei comuniste.

Dupa organizarea administrativ teritoriala din 1968, Deva devine resedinta judetului Hunedoara. Astfel, prin art. 10 din Legea Nr. 2 din 16 februarie 1968 "Privind organizarea administrativa a teritoriului R.S.R." orasul Deva este declarat municipiu resedinta de judet. Municipiul Deva este localitate de rangul II, stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - Sectiunea a IV-a. Municipiul Deva cuprinde, in afara orasului Deva, localitatea componenta Santuhalm si satele apartinatoare Cristur, Barcea-Mica si Archia.
Localitatea componenta Santuhalm face parte din trupul principal al orasului Deva si este situata in partea estica a municipiului, pe D.N.7, la 2 km distanta de acesta.
Satul apartinator Cristur are o suprafata totala de 199,98 ha si este situat in partea sud-estica a municipiului Deva pe DN 68 N, la o distanta de 1,5 km fata de DN 7.
Satul apartinator Barcea Mica are o suprafata totala de 31, 57 ha, este situat in partea sud-estica a municipiului Deva si la est de localitatea Cristur, pe Dc 123 care se ramifica din DN 68B. Satul este situat la 4,1 km fata de Deva (pe traseul DN 68B, Dc 123), respectiv la 800 m fata de satul Cristur pe Dc 123.
Satul apartinator Archia are o suprafata totala de 24,44 ha, este situat in partea sudica a municipiului Deva pe Dc 124, la o distanta de 2,4 km fata de DN 7.
Suprafata municipiului Deva este de 5883,48 ha, iar intravilanul este de 1513,96 m.p. Intravilanul satelor apartinatoare Cristur, Barcea Mica si Archia insumeaza o suprafata de 256,99 ha.
Conform recensamantului din 18 martie 2002 orasul Deva are o populatie de aproximativ 69.257 locuitori, insumand si locuitorii asezarilor suburbane si dispune de 27.395 locuinte din fond privat si 556 din fondul de stat. In ceea ce priveste infrastructura sanitara orasul Deva dispune de un spital judetean, ambulatoriu de specialitate, serviciu de ambulanta judeteana, un centru de colectare si conservare a sangelui, 23 de farmacii, 29 dispensare medicale, 92 de cabinete medicale particulare de specialitate, un sanatoriu TBC si un complex medical de tratament Baile Sarate.
In municipiul Deva functioneaza 10 licee, 5 scoli profesionale, 5 scoli postliceale, 2 scoli de maistrii, 6 scoli generale, 12 gradinite, 1 cresa, 2 centre de plasament.
Turistii beneficiaza de serviciile de cazare a 4 hoteluri Hotel Decebal, Hotel Deva, Hotel Sarmis, Hotel Wien, vile de cazare Venus, Paradis, Georgia, Europa, moteluri Oil Glat Exim, Alaska, Pacific, Lowe, etc, insumand un numar total de peste 800 locuri de cazare.


Intrarea in oras
Intrarea in oras se poate face prin trei porti:
Poarta din sud-est localizata la intrarea dinspre localitatea Santuhalm, pe DN7, este marcata printr-o poarta simbolica realizata din ciment, innobilata cu elemente decorative artistice. Pentru fluidizarea traficului auto, s-a realizat o noua cale de acces in oras precum si un sens giratoriu, motiv pentru care si poarta de intrare a fost modificata. Cu ocazia sarbatoririi a 700 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Deva (1269-1969), pe dealul din stanga acestei porti a fost inscriptionat din puieti de brad cifra 700. In anul 2008 la intrarea dinspre sud-est in Deva, s-au construit si dat in folosinta hypermarketul REAL si magazinul PRAKTIKER.
Poarta de nord a orasului este localizata tot pe DN7 in partea dinspre Brad. La intrarea in municipiu, pe partea stanga, este depozitat un munte de steril provenit de la "Uzina de preparare a minereurilor". Intrarea in oras se face pe soseaua de centura din stanga, sau pe drumul din dreapta prin unitatea urbanistica Viile Noi, pe strada Horia, strada pe care gaseste complexul hidroterapeuric Baia Sarata. Localizata aproape de strada Horia, in partea dreapta, se poate vedea Cetatea.
O a treia intrare in municipiu se face prin Gara Deva. In zona Garii Deva s-au deschis supermagazinul BILLA si supermarketul SPAR.

Personalitatile orasului
Una dintre cele mai importante personalitati a istoriei recente a Devei a fost Dr. Petru Groza, nascut la 7 decembrie 1884, in comuna Bacia, judetul Hunedoara, provenind dintr-o familie de preoti si intelectuali romani. Devine prim-ministru al Romaniei la 6 martie 1945. Acorda o atentie deosebita modernizarii orasului Deva (unde a avut domiciliul). In 1958, dupa moartea sa, prezidiul MAN a hotarat ridicarea unei statui a lui Dr. Petru Groza in Deva, statuie ce a fost pusa pe soclu in 1963 in Piata Unirii, in locul monumentului Horea, Closca si Crisan. Aceasta statuie a fost inlocuita dupa Revolutia din 1989 cu statuia imparatului Traian.
Printre alte personalitati marcante ale municipiului Deva se mai numara: Francisc Hossu Longin; Ion Lazariciu; Franz Nopcsa; Victor Suiaga; Istvan Peterfi; Constantin Sporea; Sabin Dr?goi; Octavian Floca; Nicolae Gosar; Bujor Almajan; Mircea Valea; Nutu Agnisa; Dumitru Susan; Radu Ciobanu; Bela Zsok; Liviu Oros; Mircea Batca.

Activitatea sportiva
La sfarsitul secolului al XIX-lea apar in localitate primele cluburi sportive. In 1863 si 1880 apar scoli de scrima, o societate de inot si patinaj apare in 1893, o societate a vanatorilor in 1889, iar in 1909 exista un club de tenis cu doua terenuri. Primul club sportiv al tineretului din Deva se infiinteaza in 1912. Bazele clubului de fotbal se pun in 1921 si din acel moment incepe o activitate sportiva organizata. Stadionul Cetate a fost amenajat pe un teren viran, la poalele cetatii, in anul 1958. Orasul Deva este cunoscut in toata lumea datorita Clubului Sportiv Scolar Cetate Deva, infiintat in 1978, club care a dat lumii cele mai mari nume in gimnastica feminina Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Simona Amanar, Andreea Raducan. In anul 1977, la inaugurarea Salii Sporturilor din Deva, a participat si Lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, proaspat intors de la Olimpiada de la Montreal Atunci, antrenorii lotului Marta si Bela Karoly au decis sa infiinteze la Deva un centru national de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al Romaniei. Pentru antrenamentele lotului feminin olimpic de gimnastica, in anul 1979 a fost inaugurata o sala de sport olimpica, sala in care s-au format mari campioane ale gimnasticii mondiale.
In Deva mai activeaza si o valoroasa echipa de handbal, Universitatea Remin, care in anul 2002 si-a demonstrat valoarea la nivel european, cucerind Cupa Challenge.
Fotbalul este reprezentat de echipa CS Deva, infiintata in anul 2003 prin fuzionarea echipelor CS Certej si Muresul Deva.Culorile clubului sant alb-albastru, iar antrenamentele si partidele locale se desfasoara pe stadionul Cetate Deva.
In prezent, Deva este localitatea cu cea mai intensa activitate sportiva din judetul Hunedoara. In Deva activeaza peste 1000 de sportivi in 21 de cluburi si asociatii sportive.
Sporturile practicate la nivelul municipiului Deva sunt fotbal, futsal, handbal, baschet, volei, gimnastica artistica, gimnastica aerobica, atletism, judo, lupte libere, canotaj, karate, sah, tenis de masa, tenis, culturism si fitness. Activitatea structurilor sportive susmentionate este coordonata si monitorizata de catre Directia pentru Sport a Judetului Hunedoara, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Asociatiile Judetene pe ramuri de sport.
In dorinta de a realiza si dezvolta o scoala de fotbal pentru copii, in anul 2007 s-a infiintat Clubul Sportiv Real Sport. Principalul scop al acestei scoli este descoperirea, selectionarea, pregatirea, dezvoltarea, promovarea celor mai talentati copii in arta jocului de fotbal si in special catre fotbalul de performanta.


Mass Media
Posturi de radio si televiziune: Radio BigFM Deva, Radio 21 Deva, Radio Pro FM Deva, Radio Romania Actualitati, Kiss FM, Radio Europa FM, Pro TV Deva, Antena 1 Deva, OneTV, Deva Tv si TVR Timisoara. Publicatii: Hunedoara Expres, Replica, Hunedoreanul, Servus Hunedoara, Mesagerul Hunedorean, ABC, Ghimpele de Hunedoara, Lumea de Azi, Accent, Nyugati Jelen.

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

Loto 6 din 49

Curs valutar

Convertor valutar

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva