03
10
09
01
07
02
08
04
11
06
05

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660331
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1160
1384
4399
36014
3660331

Avem 106 vizitatori și niciun membru online

SARBATORI COMUNISTE IN DEVA
In perioada comunista, la fel ca in toata tara, si in Deva erau sarbatorite oficial zilele de 1-2 Mai, 8 Mai si 23 August. Multi isi amintesc de acele sarbatori care insemnau zi libera si prilej de bucurie campeneasca si destindere.
 

Sarbatoarea de 1 Mai

Cabana Bejan

1 Mai este o sarbatoare internationala, dar in tarile comuniste a fost transformata intr-o sarbatoare de stat insotita de defilari propagandistice.
In Deva, manifestarile de 1 Mai, "Ziua Internationala a Muncii", incepeau cu cantecul "1 Mai Muncitoresc": “Rade iarasi primavara, peste campuri, peste vai. Veselia umple tara, c-a venit intai de Mai”.
La defilarea din centrul orasului, coloanele de muncitori in tinute festive trebuiau sa scandeze lozinci si sa poarte pancarde uriase ridicand in slavi Partidul Comunist. Ziua de 1 Mai era libera doar formal. Toata lumea trebuia sa participe la manifestari. Ziua se incheia ca si in prezent cu mici, bere si spectacole organizate la Padurea Bejan.
 

Sarbatoarea de 2 Mai
Pe 2 Mai se organiza "Ziua Tineretului". In fata blocului turn din centru, era montata o scena pe care seara cantau diverse formatii si solisti. Celebra formaţie Brevis, avea „exclusivitate” la concertele de 1-2 Mai şi 23 August pentru că era formaţia UTC (Uniunea Tinerilor Comunişti).

Intrarea la discoteca

Circulatia pe bulevard era inchisa, iar oamenii dansau pe strada sau se plimbau pana spre parc si inapoi, ascultand muzica. Desi pe strazi era plin de militieni imbracati in civil, oamenii se simteau mai liberi pentru cateva ore, uitau de comunism si visau la occident.
La Casa de Cultura, in sala de la subsol, se organiza discoteca pentru tineri. Lumea se inghesuia la distractie si de multe ori usa de la intrare era inchisa pentru ca in sala nu mai era loc. Vedeta discotecii era celebrul Mircea Caldaras zis "Pateu", pe care toata Deva il cunostea.
Se asculta muzica de la magnetofon, sala avea orga de lumini, oamenii dansau sau stateau la bar unde pe langa obisnuitele racoritoare Frucola si Citric se gasea si Pepsi, raritate in vremurile acelea.
 

Sarbatoarea de 8 Mai
In ziua de 8 Mai se aniversa crearea Partidului Comunist Roman. Toate institutiile arborau steaguri rosii, cu secera si ciocanul, iar coregrafii, actorii, cantaretii, sportivii puneau in scena grandioase spectacole de slava.
In Deva, astfel de spectacole aveau loc de obicei pe stadion si la realizarea lor participau mii de elevi si sportivi. Unul dintre cele mai mari spectacole de acest fel a avut loc pe stadion in 8 Mai 1981 cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Roman:
"Sinteti invitati a lua parte la vizionarea spectacolului "Omagiul sportivilor" ce va avea loc in ziua de 8 mai a.c. (1981) orele 16:30 pe stadionul Cetate din Deva."
PROGRAM
- Parada sportivilor
- Solemnitatea inaltarii pe catarg a drapelului patriei si partidului
- Ganduri pentru partid - montaj literar - muzical
- Torent acrobatic (prezinta elevele scolii generale nr.7)
- Concurs de lupte libere si judo (prezinta C.S.S. Deva)
- Gimnastica sportiva la paralele, birna si sol (participa sportivele de categoria II-a, III-a si a IV-a din cadrul clubului sportiv scolar "CETATE"
- Stafeta atletica 4x100 (participa sportive ale sectiei de atletism C.S.S. "Cetate"
- Gimnastica sportiva la paralele, barna si sol (participa componentele lotului olimpic: Emilia Eberle, Cristina Grigoras, Melita Ruhn, Rodica Dunca, Dumitrita Turner, Marilena Vladarau, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Mihaela Stanulet, Dorina Ungureanu, Petruta Marcu)
- Intreceri atletice la 800 m (participa sportivi de la C.S.S. "Cetate")
- Continuarea demonstratiei de gimnastica sportiva cu participarea lotului olimpic
- Dans acrobatic cu bastoane (participa o echipa de gimnaste reprezentand clasele a I-a din cadrul Scolii generale nr.7)
- Dans ritmic acrobatic (prezinta componentele lotului olimpic)
- Dans tematic (prezinta elevele claselor a IV-a din cadrul Scolii generale nr.7)
- Tablou muzical coregrafic Partidul - Ceausescu - Romania
La sustinerea spectacolului isi dau concursul peste 2.000 de elevi ai liceelor din municipiul Deva.

 

Sarbatoarea de 23 August
La 23 August era sarbatoarea nationala a Republicii Socialiste Romania, cea mai mare sarbatoare comunista din acele vremuri. Cu cateva zile inainte de sarbatoare, in Deva se instala o tribuna oficiala in fata cinematografului Patria. Construita din lemn, pe schelet metalic, tribuna era imbracata in matase si impodobita cu hartie creponata colorata, stegulete si lozinci. Aici stateau comunistii de frunte ai orasului si judetului, precum si cadre de conducere din intreprinderi si institutii. Tribuna era pazita de militieni si securisti in civil si de "oameni de ordine" care supravegheau coloanele de demonstranti.
 

Defilare de 23 August la Deva

Defilarea era planificata pana in cele mai mici amanunte si era atent supravegheata. Listele pentru defilarea de 23 august se făceau cu două luni înainte. Pregătirea şi repetiţiile durau o lună. Participarea la defilare era obligatorie, fiecare intreprindere facea liste cu muncitorii care trebuiau sa participe. Se verifica prezenta lor, se stia fiecare ce pancarta sau steag trebuie sa poarte ce va scanda si ce miscari trebuie sa faca.
La defilare participau intr-o ordine prestabilita coloane de pionieri, tineri utecisti, garzi patriotice, muncitori grupati pe intreprinderi, sportivi, dansatori si militari. Toti purtau diverse pancarte, drapele, stegulete de hartie rosii sau tricolore, baloane colorate, trebuiau sa scandeze lozinci de genul "Ceausescu-PCR" si salute cand treceau prin fata tribunei oficiale.
Undeva, dupa pranz, se termina totul, iar oamenii se imprastiau pe la mici si bere. Astfel, multi iti amintesc 23 august nu ca pe Ziua Nationala, ci, pur ti simplu, ca pe o sarbatoare in care nu mergeau la serviciu, ci la defilare, iar dupa aceea stateau la coada la mici si bere!
Ziua se incheia tot la padurea Bejan unde se organizau spectacole folclorice.

Fosta Vila a lui Ceausescu

In urma cu multi ani, exista si in Deva una din casele lui Nicolae Ceausescu, ea nu a fost demolata si poate fi vazuta de catre cei curiosi. Vila lui Ceausescu cum era numita de catre localnici, se afla pe strada 6 Martie (actuala strada Lucian Blaga).
Cladirea din Deva care a functionat drept casa de oaspeti pentru membrii fostului PCR si in care Nicolae si Elena Ceausescu au locuit, in doua randuri, este administrata de conducerea societatii Apollo Deva, fiind revendicata de familia lui Andrei Lorincz, familie care a obtinut o sentinta de trecere in proprietatea ei a cladirii.
 

Epoca de Aur
Pentru nostalgici, prezentam mai jos cateva obiecte din perioada "Epocii de aur". Desi a fost greu in perioada aceea, probabil noi ce am prins acele vremuri, am fost ultima generatie care am avut o copilarie adevarata.
 

Autoturism Dacia 1100Cos AlimentaraTelevizorul SportRadio-ul Darclee
Tigari CarpatiSticle goale lapteCiocolata PiticSacosa cu sticle lapte
Pepsi si CicoDeodorant FarmecRacoritoare CicoAlifie chinezeasca
CasetofonMagnetofonMagnetofon KashtanPick-up Tesla
Pick-upProiector DiafilmBanda ORWORevista Cutezatorii
Soimii patriei, PionieriChibrituriCrema NiveaBicicleta Pegas
Carnet UTCCos cu sticleAutobuzBetisoare

 


 


 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva