08
03
07
01
04
02
10
06
05
11
09

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660327
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1156
1384
4395
36010
3660327

Avem 102 vizitatori și niciun membru online

  1269 Prima atestare documentara a Cetatii Deva.
  1276 Se organizeaza Comitatul Hunedoara si regiunea Devei intra sub influenta Coroanei Maghiare.
  1307 Regele Otto al Ungariei este inchis in Cetatea Devei.
  1453 Iancu de Hunedoara primeste ca danie Cetatea Devei.
  1550 Prima descriere a orasului Deva si a unei lupte date aici de Ioan Torok impotriva turcilor.
  1557 Cetatea este cucerita de turci si daruita apoi reginei Isabella a Ungariei.
  1582 Incepe amenajarea castelului Magna Curia.
  1593 Se pun bazele primei scoli cu sase sali de clasa.
  1600 Mihai Viteazul in drum spre Praga trece pe langa Cetatea Devei, din care nobilii maghiari trag cu tunul asupra cortegiului sau.
  1645 Se construieste o biserica ortodoxa in zona zisa "Pe Vale" (Str. Calugareni).
  1712 Se formeaza cartierul bulgaresc format din colonisti.
  1721 Cetatea Devei este ocupata de taranii rasculati din Dobra.
  1727 Se zideste turnul bisericii ortodoxe din cimitirul de pe strada Coziei, turn ce exista si in zilele noastre.
  1756 Un incendiu distruge mare parte din oras.
  1772 Apare prima farmacie in Deva, infiintata de Bruz Ludovik.
  1776 Incepe exploatarea zacamantului de curpu de la Baia de Arama.
  1784 Nobilii din Cetatea Devei sant atacati de taranii rasculati condusi de Horia, Closca si Crisan.
  1817 Cetatea Devei este restaurata.
  1842 Se infiinteaza la Deva Casina Nationala.
  1849 La 19 august explodeaza depozitul de munitie si Cetatea Devei este distrusa.
  1854 Se introduce telegraful. Este construita casa care in prezent este cea mai veche din oras (Str. Calugareni pe colt cu str. Eminescu).
  1861 Se construieste Catedrala Ortodoxa "Sf. Nicolae".
  1866 Alexandru Ioan Cuza si suita lui poposesc in Deva pe drumul exilului.
  1868 In gara Deva recent construita intra primul tren.
  1870  Se pun bazele Scolii Normale.
  1871 Incepe activitatea Liceului Real (Colegiul Decebal).
  1879 Este adus primul fonograf in Deva.
  1882 Se infiinteaza Muzeul de Arheologie si Etnografie.
  1883 Poetul Mihai Eminescu trece prin Deva.
  1886 Se construieste noua Primarie pe un teren achizitionat de la Domeniul Fiscal.
  1888 Se face prima colonizare a ceangailor la marginea Devei.
  1890 Este construit Palatul Administrativ.
  1894 Prima linie telefonica apare in Deva.
  1895 Se construieste spitalul orasului. Apare prima bicicleta in oras.

  1901 Apare primul automobil in Deva. Automobilul apartinea contelui Kendeffy Gavril din Santamaria Orlea. 
  1905 Se introduce curentul electric. Prin Deva trece un alt automobil, cel al ministrului Tache Ionescu.

  1910 Primul automobil apartinand unui locuitor al Devei, medicul dr. Nicolae Motiu, directorul spitalului.
  1911 Se construieste Teatrul Orasenesc pe locul fostei sali Redout.
  1918 Se infiinteaza in Deva Consiliul National Roman si Garda Nationala Romana
  1930 Satul Santuhalm este anexat Devei.
  1933 Se infiinteaza la Deva Frontul Plugarilor condus de dr. Petru Groza.
  1937 Este dezvelita statuia pedestra a lui Decebal in parcul orasului.
  1938 Se construieste Biserica Romano-Catolica Sf.Anton in cartierul Ceangai.
  1939 Se termina constructia Bisericii Unite (Catedrala Bunavestire) de pe B-dul Libertatii.
  1940 Padurea Bejan este declarata rezervatie naturala.
  1945 Se introduce radiodifuziunea (transmisii radio pe fir).
  1948  Deva este declarata resedinta Regiunii Hunedoara.
  1949 Se Infiinteaza Biblioteca Regionala (Biblioteca Ovid Densusianu).
  1952 Se amenajeaza piata orasului (pe terenul unde se afla si in prezent).
  1953 Se infiinteaza trei cooperative agricole.
  1956 Se construieste blocul H2 din cartierul Progresul, singurul bloc din Deva care a fost translatat (mutat din loc) cu ocazia amenajarii Bulevardului Decebal in 1988.
  1958 Se amenajeaza stadionul orasului.
  1959 Este dezvelita statuia Dr. Petru Groza (statuie demontata in 1990).
  1960 Se introduce televiziunea si se construieste cinematograful Patria.
  1963 Se reconstruieste Teatrul de Estrada (Arta).
  1966 Se infiinteaza Muzeul de Stiinte Naturale. Se construiesc Liceul Energetic si Liceul de Constructii Montaj.
  1968 Deva este declarata municipiu si resedinta judetului Hunedoara.
  1969 Este data in functiune Termocentrala de la Mintia. Se construieste Liceul Minier.
  1970 Este dezvelita Statuia Mihai Eminescu in parcul orasului.
  1971 Se construieste autogara orasului.
  1972 Se construieste Hotelul Sarmis si Liceul de Chimie (Horea).
  1974 Se deschide Magazinul Universal Ulpia.
  1975 Se termina constructia Casei de Cultura.
  1977 Se deschide Sala Sporturilor. Se construieste Liceul Auto (Colegiul Transilvania).
  1978 Se dezveleste statuia ecvestra a lui Decebal.
  1979 Este construita Sala Olimpica de Gimnastica.
  1983 Se termina constructia Hotelului Deva.
  1984 Se deschide un spital nou si Policlinica.
  1986 Se reconstruieste Gara orasului.
  1987 Se deschide Sectia de Arta a Muzeului Judetean.
  1988 Dealul Cetatii Deva este declarat rezervatie naturala.
  1990 Se infiinteaza Universitatea Ecologica si Liceul cu Program Sportiv. Deva inregistreaza cel mai mare numar de locuitori: 80.313
  1995 Se construieste sediul B.C.R.
  1996 Se construieste sediul B.R.D.
  1997 Se introduce Internetul in Deva, primul provider fiind IIRUC. Se infiinteaza Colegiul Pedagogic.
  1998 Se construieste sediul Bancii Agricole (actuala Raiffeisen Bank). Municipiul Deva se infrateste cu.orasul Arras din Franta si cu municipiul Yancheng - R. P. Chineza.
  1999 Se dezveleste statuia imparatului Traian in Piata Unirii. Se deschide restaurantul Mc Donald's si se construieste sediul Banc Post.
  2001 Se deschide Complexul Comercial "Ulpia Shopping Center". Infratirea municipiului Deva cu orasul Szigetvar - Ungaria.
  2004 Incepe constructia telecabinei pe Dealul Cetatii. Infratirea municipiului Deva cu orasul Cherbourg - Franta. Se construieste supermarketul Billa.
  2005 Este inaugurata telecabina si Grupul Statuar inchinat gimnasticii romanesti. Construirea supermarketului Plus si hypermarketului Trident (in 12.12.2005).
  2006 Se deschide Fabrica de biciclete DHS si supermarketul SPAR (la 26.10.2006)
  2007 In luna august a fost inaugurat primul sens giratoriu din Deva, in Piata Arras. In luna noiembrie se deschide hypermarketul Real.
  2008 In luna iunie se deschide magazinul Praktiker. La 25 septembrie 2008 se deschide magazinul Carrefour Express, in locul magazinului Artima de la parterul Ulpia Shopping Center. Incep lucrarile de renovare a Cetatii Deva. Se deschide Metro. La 27 noiembrie se inaugureaza noua Piata Agroalimentara Deva.
 
--------------------------------------------------------------------------------
Informatii si imagini preluate din Enciclopedia Orasului Deva. Copyright (c) 2005-2012 SILVERSOFT
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului acestui site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al S.C. SILVERSOFT S.R.L. In caz contrar, aceasta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva