09
07
08
02
01
11
10
04
05
03
06

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660319
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1148
1384
4387
36002
3660319

Avem 94 vizitatori și niciun membru online

Diversitatea reliefului din zona orasului Deva, se datoreaza regiunii de contact geomorfologic intre Muntii Poiana Rusca si Muntii Metaliferi, formata de culoarul Muresului. Astfel, in partea de vest si nord vest a orasului se afla un sir de dealuri, cunoscute sub numele de Dealurile Devei. Ele formeaza un grup disctinct, cu inaltimi ce ating aproape 700 m si care inchid ca un zid intrarea inspre Muntii Poaiana Ruscai. Culoarul Muresului functiona acum 12 - 8 milioane de ani (in badenian si sarmatian) ca o stramtoare marina, iar acum 6 milioane de ani (pontian) ca un canal prin care s-au scurs apele din Bazinul Transilvaniei spre Bazinul Panonic. 
Peste acest fundament cristalin, s-au depus formatiuni sedimentare alcatuite din gresii, marne, radiolarite, roci cu sedimente aluviare, conglomerate in perioada cretacicului mediu si superior, pana in neogen. Aceste depozite sedimentare sant cunoscute sub numele de "strate de Deva".
Acum 10-8 milioane de ani, in badenianul superior si sarmatian inferior, in timpul manifestarilor magmatice si subvulcanice din zona, aceste straturi au fost strapunse de roci andezitice. In aceasta perioada, a vulcanismului neogen, au avut loc in zona Devei 4 eruptii vulcanice care au dat nastere la stanci eruptive andezitice.

Prima este la Dealul Magura, unde se afla Cariera Pietroasa, avand o piatra cu masa compacta si de mare rezistenta, care se poate bine ciopli. A doua este la Dealul Decebal, formand cariera de la Piatra Coziei, a treia la Piatra Colt si a patra la Dealul Cetatii.
Eroziunea manifestata ulterior a scos in evidenta aceste forme de relief accidentate si specifice, vizibile in prezent sub forma unor dealuri cum sant Dealul Cetatii, Dealul Magura, Dealul Piatra Coziei.
Ele se intrepatrund cu ultimele ramificatii ale Muntilor Poiana Ruscai, care formeaza o prispa piemontana inspre culoarul Muresului. Fragmentata de conurile de dejectie ale paraurilor Magheruta, Bejan, Aramei si Sintirig, aceasta prispa piemontana formeaza si ea dealuri care coboara pana in oras. 

Cele mai importante dealuri, pornind de la est spre vest sant: Dealul Paiului (330m), Piciorul Paiului (232 m), Paiul Urzicilor (279m), Dealul Archiei (351m). Acestea sant dealuri neimpadurite, cu pamant arabil, bune producatoare de cereale paioase.
Urmeaza apoi Varful Magurei (337m), Dealul Bejanului (376m), si Magura (504m). In fata acestora se afla Dampul Pietroasa, Coasta Viilor si Dampul Greblelor, care toate coboara pana in strazile orasului.
In continuare, la stanga vechiului drum catre Cozia se afla Catunul Bejan (374m) si Padurea Luzan (454m). Urcand apoi pe strada Calugareni, intalnim pe partea stanga Piatra Bisericii (494m), Dosul Rosului (499m) si Coltata langa satul Cozia.
Coborand pe acelasi drum, in partea opusa se afla Dealul Nucetu (690m) pe care este instalat un releu de televiziune, Dealul Decebal (Poliatca - 688m) si Dealul Motor (Scocul Mic - 479m). In spatele acestora se afla Piatra Coziei (687m) formand o stanca abrupta in partea dinspre satul Cozia.
In continuare, coborand de la Cabana Caprioara, pe strada Aurel Vlaicu, in stanga se afla Dealul Coltu (Serhediu - 563m) cu multe vii si pomi pe el, dar cu varful plesuv, Dealul Cetatii (371m), iar in spatele acestuia dealul numit Piatra Colt pe care se afla o parte din cartierul Viile Noi.
Ceva mai departe, dincolo de Valea Sintirigului, se afla Dealul Finicuri (359m) apoi Dealul Zabod (426m) care tine pana la Valea Devii, intrarea in satul Mintia si coboara pana in sosea formand asa numita "Hula a Jepilor".

Prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 Dealul Colt si Dealul Cetatii au fost declarate zone protejate si monumente ale naturii.
In prelungirea dealurilor, prisma piemontana se continua mai jos cu o suprafata inclinata, de eroziune si acumulare, care coboara lin spre lunca Muresului. In partea centrala a ei, la o altitudine joasa, de 190-220m se dezvolta orasul. Spre vest si sud, altitudinile cresc, orasul intinzandu-se pe o zona deluroasa terasata la 300 - 350m altitudine inspre cartierul Bejan.
Gara este situata la o altitudine de 186m, Piata Unirii la 190m, Strada S. Barnutiu la 200m, Strada Calugareni la peste 260m, Strada St.O.Iosif la 220m, Strada Aurel Vlaicu la peste 300m, dar sant zone locuite la altitudini si mai ridicate.
Lunca Muresului are o latime cuprinsa intre 1Km (la Soimus) si 5Km (la Deva). Dincolo de Mures se inalta panorama Muntilor Metaliferi, panorama ce poate fi contemplata din Deva.

Solul din zona Devei, poate fi diferentiat prin impartirea in 3 zone:
  - Zona dealurilor din partea de sud-vest si nord-vest a orasului sant soluri galbui, cu podzolire secundara in asociere cu soluri silvestre brun-roscate de padure si pseudorendzinice. Eroziunea afecteaza suprafete insemnate de teren de aceea se intalnesc si unele soluri erodate. Pe aceste dealuri se cultiva livezi si vii, dar se gasesc si multe pajisti ierboase folosite ca fanete si pasuni.
  - Zona de terase situata in partea de sud si sud-est a teritoriului contine soluri incipient podzolite, formate din marne si gresii si se foloseste ca teren arabil si pasune.

  - Zona de lunca, acopera aproape 50% din suprafata teritoriului si cuprinde la randul ei 3 subzone: lunca riverana (184m altitudine), inundabila, cu aluviuni crude si soluri aluviale stratificate folosita in special ca pasune, lunca centrala (190m altitudine) cu soluri aluviale, folosita ca teren arabil si lunca preterasica (200 m altitudine) cu soluri aluviale folosita ca teren arabil si pasune.

 

--------------------------------------------------------------------------------
Informatii si imagini preluate din Enciclopedia Orasului Deva. Copyright (c) 2005-2012 SILVERSOFT
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului acestui site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al S.C. SILVERSOFT S.R.L. In caz contrar, aceasta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva