05
01
08
10
04
06
09
07
03
02
11

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660259
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1088
1384
4327
35942
3660259

Avem 39 vizitatori și niciun membru online

Zona pe care astazi o numim Deva, a fost locuita inca din perioada comunei primitive. Descoperirile arheologice facute pe raza orasului, dezavaluie faptul ca inca de pe la inceputul mileniului II i.e.n. aici existau bordee si colibe pe terasele dealurilor si in zona de campie. Din scrierile lui Herodot, putem afla ca in anul 513 i.e.n. pe langa raul Maris locuiau agatirsii, care probabil fiind raspanditi de-a lungul Muresului, au cunoscut si asezarea Devei si au locuit in ea. De asemenea, in perioada civilizatiei dacice, bazinul Muresului devenise un tinut cu o prosperitate economica maxima. Datorita apropierii ei de centru puterii dace si a configuratiei deosebite a zonei, desigur ca localitatea a fost cunoscuta si locuita si de daci. Este posibil ca insusi Decebal sa fi trecut prin Deva. Apoi asezarea a cunsocut o oarecare dezvoltare in perioada ocupatiei romane. Romanii isi facusera fortificatii in zona cetatii, aveau un castru la Micia si faceau exploatari de piatra la carierele Pietroasa si Bejan. O trupa (vexilletio) din Legiunea XIII Gemina Antoniana era stationata si lucra aici. Pe o piatra cu inscriptie romana descoperita la cariera Pietroasa, se gaseste si numele unui muncitor roman, Aurelius Arimo, acesta fiind probabil cel mai vechi locuitor al Devei cunoscut noua.
Dupa retragerea romanilor din Dacia, a urmat o perioada de aproape un mileniu de navaliri barbare si migratii, perioada in care Deva, fiind asezata pe calea principala de comunicatie a vaii Muresului, a cunoscut si infruntat toata urgia acestor navaliri. In aceea perioada, populatia Devei s-a rarit, si de abia in a doua jumatate a secolului al XIII-lea se pun bazele unei noi dezvoltari a localitatii. In jurul anului 1250, populatia din Deva si imprejurimi era cunoscuta drept "populi castrense" si "militas castri", ostasi si aparatori ai cetatii. Se formeaza un "district militar valah" cu drepturi si organizatii speciale. Din aceasta perioada se pastreaza cele mai vechi documente in care se vorbeste prima data despre Deva. 

Incepand de pe la mijlocul secolului al XV-lea, localitatea este cunoscuta drept "oppidum", targ, si era locuita de militari, comandanti, ofiteri si soldati, nobili, targoveti si tarani, corabieri si plutasi, olari, mestesugari, negustori, carausi, plaiesi si puscasi ai cetatii, jeleri si iobagi.
Populatia saraca, numita plebea era compusa din cei fara bunuri imobile, casa si pamant : zilieri, slugi, argati, carpaci, cersetori, prostituate, jeleri si tarani fugiti de prin sate. Nu se cunoaste numarul locuitorilor Devei din acea perioada. In veacurile ce-au urmat, nu s-a produs o crestere substantiala a populatiei orasului, existand faze de scadere a numarului de locuitori in perioadele grele de razboaie si asuprire sau de crestere in perioadele mai prospere din punct de vedere economic.
In anul 1712 un grup de colonisti bulgari formeaza in Deva un nou cartier, o noua vatra a orasului, numita oficial in acele vremuri "Deva - orasul bulgar". Cartierul era situat in zona strazilor Progresului, Grivitei, Plevnei, Muresului. Deoarece acesti colonisti se ocupau cu negustoria, populatia a numit aceasta zona "Orasul grecilor" sau "In greci". Motivatia era faptul ca in acele vremuri cuvantul "grec" era sinonim cu " a fi negustor". De aceea acestor colonisti le-a ramas numele de greci, chiar daca ei aveau alta nationalitate. Ei s-au refugiat aici din localitatile Cheparova, Capilovat, Zelesna si Clisura din Bulgaria, localitati care multe secole s-au aflat sub ocupatie turceasca. Generalul Steinville comandantul militar al Transilvaniei de atunci, aproba colonizarea acestora, iar Domeniul Fiscal Deva le ofera ca vatra un teren intre canalul Cerna si Mures. Astfel in primavara anului 1712 sant colonizati la Deva 51 de familii de bulgari impreuna cu 3 calugari franciscani catolici. Toti au primit vetre de casa, gradini si pamanturi de cultura la camp, cu obligatia de a plati domeniului o mica taxa anuala, dar si cu privilegii cum ar fi scutire de impozite sau de armata.
Ei si-au construit case din caramida si o mica bisericuta care a existat pana in 1724 cand pe locul ei a inceput construirea actualei Manastiri Franciscane. Numarul acestor colonisti bulgari a tot scazut, atat din cauza ciumei din 1738-1740 cat si din cauza desnationalizarii urmasilor, astfel ca pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, au disparut cu totul din Deva. Statistica austriaca din 1760-1762 arata ca la Deva existau 301 familii romane, care ar reprezenta 1505 locuitori (romani) calculati cu o medie de 5 membri pe familie.

In continuare, din statisticile oficiale rezulta urmatoarele date referitoare la numarul si originea locuitorilor:
- 1869 : 3.277 locuitori si 706 case
- 1880 : 3.935 locuitori din care 1.842 romani
- 1890 : 4.657 locuitori din care 2.096 romani, 1.819 maghiari, 415 germani, 268 evrei, 59 alte nationalitati si existau 816 case
- 1900 : 7.089 locuitori din care 2.509 romani, 4065 maghiari, 436 germani, 79 alte nationalitati si existau 1.206 case din care 118 erau acoperite cu tigla, 1075 cu sindrila si 13 cu paie sau stuf.
- 1910 : 8.654 locuitori din care 2.417 romani, 5827 maghiari, 410 alte nationalitati
- 1917 : 12.000 locuitori.
In perioada austro-ungara, statul maghiar a colonizat in Deva si in alte trei localitati din judetul Hunedoara, grupuri de ceangai aduse din Bucovina pentru a lucra terenurile arabile de la periferia orasului. Acestia au format in Deva o noua vatra, un nou cartier numit "Colonia Ceangai" care se intindea de la actualul Hotel Deva pana la iesirea inspre Simeria, la poalele Dealului Paiului. Sub numele de ceangai erau cunoscute mici grupuri de unguri imprastiati prin Bucovina si Moldova, inca de pe la inceputul secolului al XVIII-lea. Stramosi lor emigrasera de prin Tinutul Secuilor inspre Moldova si Bucovina in grupuri razlete si au trait mult timp izolati de marea grupare a natiunii maghiare. Astfel intre anii 1888 - 1892 au fost aduse din Bucovina 54 de familii compuse din 288 persoane si anume: 54 barbati, 54 femei, 93 baieti si 87 fete. Majoritatea erau din satele bucovinene Maneuti, Tibeni, Dornesti si Vorniceni. Statul maghiar i-a improprietarit cu case, curti, gradini si loturi de pamant la camp, toate platibile in 50 de ani.
In anul 1910 s-a facut a doua colonizare cu ceangai adusi din Bucovina. Au venit atunci 45 de familii compuse din 303 persoane si anume: 45 barbati, 45 femei, 119 baieti si 94 fete. Si pe acestia statul maghiar i-a improprietarit. Au mai fost adusi 27 de familii de servitori (muncitori agricoli) compuse din 105 persoane, insa acestora statul maghiar nu le-a mai dat pamant si case si au trebuit sa se descurce singuri. Iar in decembrie 1917 au mai venit cateva familii de ceangai refugiati din Bucovina.

 

Colonisti ceangai in Deva la inceputul secolului XX

 

In 1920 la primul recensamant romanesc, Deva era doar un targusor. Cifrele aratau astfel: 8658 de locuitori, din care 4026 de romani, 3.680 de unguri, 728 de evrei, 135 de germani si 89 locuitori de alte nationalitati. Existau 1303 case, iar localitatea era lipsita de apeducte, de canalizare si de pavaj, exceptand cateva strazi pietruite din centru. 
Recensamantele facute prezinta urmatoarele situatii:

  

Din datele prezentate mai sus, reiese ca in perioada 1920 - 2002 a avut loc o crestere importanta a numarului de locuitori ai Devei, cea mai intensa crestere inregistrandu-se in perioada 1966-1990.Dupa 1990 natalitatea s-a redus atat datorita crizei economice cat si a procesului de emancipare a populatiei. Cea mai mare natalitate s-a inregistrat in 1956 (1,78%), dar ea s-a redus treptat la 1,21% in 1977, 1,03% in 1990, 0,72% in 1999 si 1,29% in 2000.
Populatia stabila la Recensamantul populatiei din 18 martie 2002 este de 69.257 locuitori, distribuita astfel:
   - in localitatea Deva 65.873 locuitori
   - in localitatea Santuhalm      553 locuitori
   - in satul Cristur  1.388 locuitori
   - in satul Barcea Mica  1.351 locuitori
   - in satul Archia      92 locuitori
Locuitori ai Devei (1928)
In functie de sex:  
   - barbati:  33.341
   - femei: 35.916
In functie de nationalitate:  
   - romani 61.785
   - maghiari   5.968
   - romi      878
   - germani      338
   - slovaci        23
   - ucraineni        22
   - sarbi        24
   - turci        21
   - evrei        37
   - rusi        10
   - alta etnie      151
In functie de religie:  
   - ortodocsi 57.611
   - romano-catolici  5.252
   - greco-catolici     909
   - reformati  1.830
   - penticostali  1.675
   - baptisti  1.058
   - unitarieni      83
   - alta religie    839
In functie de statutul economic:  
   - populatie activa 31.516
   - populatie inactiva 37.741

 

RECENSAMANTUL DIN 2011

 

Prin comunicatul de presă din 02 februarie 2012, Comisia Judeţeană pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor a facut publice informaţiile privind rezultatele provizorii ale Recensamântului Populatiei si Locuintelor din 2011.

 

MUNICIPIUL DEVA:


Populaţie stabilă: 56647

 

Numărul clădirilor, locuinţelor şi gospodăriilor:

Total clădiri: 4426
    - din care clădiri în care se află locuinţe: 4371
Total număr locuinţe: 28745
    - din care locuinţe convenţionale: 28722
Numărul gospodăriilor populaţiei: 24014

 

Populaţia stabilă după etnie:
Total:
56647
      - din care
      - Română: 50801
      - Maghiară: 4413
      - Romă: 911
      - Germană: 185
      - Ucraineană: 21
      - Italiană: 20
      - Ruteană: 14
      - Slovacă: 22
      - Alte etnii: 148
      - Etnie nedeclarata: 112

 

 

--------------------------------------------------------------------------------
Informatii si imagini preluate din Enciclopedia Orasului Deva. Copyright (c) 2005-2012 SILVERSOFT
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului acestui site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al S.C. SILVERSOFT S.R.L. In caz contrar, aceasta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.

--------------------------------------------------------------------------------

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva