10
08
02
01
04
06
09
05
03
07
11

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660321
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1150
1384
4389
36004
3660321

Avem 96 vizitatori și niciun membru online

PIETE SI TARGURI IN DEVA
În sens etimologic, expresia de comert provine din latinescul commercium, care, la rândul sau, reprezinta o juxtapunere a cuvintelor "cum" si "marx", ceea ce înseamna "cu marfa".
La fel ca in multe alte localitati, si in zona Deva targurile s-au format din vremuri stravechi, datorita nevoilor de schimb la inceput, apoi de vanzare si cumparare de produse si animale.
Se stie ca in perioada daco-romana se exportau materii prime din zona (piatra, sare, lemn), dar obiectul comertului il faceau si cerealele, vitele, mierea de albine, pestele. Activitatile comerciale din acea perioada sant evidentiate si de descoperirile care arata ca in zona existau resurse monetare.
Existau de asemenea o serie de mestesugari care exercitau activitati comerciale, insa o mai buna dezvoltare a meseriilor si mestesugurilor se evidentiaza in secolul al XVII-lea cand apar in Deva primele bresle ale meseriasilor: breasla cismarilor si tabacarilor, a olarilor, macelarilor, cojocarilor, croitorilor si frizerilor.
Vanzarea produselor se facea in targuri, in locuri amenajate sau pur si simplu pe strazi.
Tot in secolul XVII sant introduse cultura cartofului si porumbului, despre care se scrie ca in Ardeal a fost pentru prima data cultivat in comitatul Hunedoara.
O importanta deosebita in activitatea comerciala din Deva o aveau corabierii dupa cum reiese dintr-un document din 1669 prin care principesa Bornemisa comandase 400 de kilograme de fier de la topitoria Baia Cernei pentru corabiile sale din Deva.
Comertul care se facea in zona, trebuie sa fi fost destul de dezvoltat, deoarece documentele vremii vorbesc despre negutatori, tarani moldoveni care veneau cu carele pana la Deva, precum si despre negutatorii romani de aici apartinand unor companii grecesti. Intr-un document din 1727 se arata ca in Deva existau 27 de comercianti, iar in alt document din 1779 se spune ca Deva era un targ mare si des cercetat de comercianti. 
Pe la jumatatea secolului XIX se mentioneaza ca la targurile din Deva veneau negustori cu satre (corturi) mari din Viena, Pesta, Arad si Cluj, veneau slovaci cu panzeturi si stofe de Boemia, turtari, cojocari si cismari din Sibiu si Orastie precum si tot felul de negustori si mestesugari de pe Cris, din Tara Motilor sau din Hateg, Dobra si Banat.
In 1872 vechile bresle ale meseriasilor sant desfiintate, iar mestesugarii au fost organizati in uniuni pe ramuri, apoi in corporatii industriale pe localitati, Corporatia de la Deva luand fiinta in 1886.
Dupa listele de impozit din 1879, in Deva existau 118 meseriasi cu 112 calfe si ucenici si 29 de comercianti cu 31 calfe si ucenici. Comertul prinsese o mai buna dezvoltare si se facea in dughene si magazine stabile, targuri si balciuri sau prin negustori ambulanti.
Pana in 1895 targul saptamanal se tinea sambata, apoi a inceput sa se tina si miercurea, iar balciurile anuale erau 4, dupa anotimpuri.
Locul targurilor de marfuri si alimente era Piata (Piata Unirii) si  strazile care dadeau in ea, iar cele de porci si miei se tineau la capatul strazii Berarie-Veche (strada Cosbuc) pe locul unde se afla unitatea de pompieri. In continuare, pe langa canalul Cerna, pe actuala strada Kogalniceanu, se tinea targul de vite, cai, oi si nutreturi. Catre sfarsitul secolului XIX targul de animale si furaje s-a mutat in colonia Ceangailor (fosta strada Gheorghe Doja), cu intrare de pe strada Marasti.   

In anul 1952, locul pietii se muta din centrul orasului (Piata Unirii) intr-o noua piata deschisa intre Str. Ioan Corvin si Cuza Voda.
Noua piata era pavata cu piatra, si era spatioasa avand multe gherete pentru vanzare. Ulterior s-au construit tarabe din beton acoperite cu material plastic, s-a introdus apeduct si canal si intreaga piata s-a asfaltat.
Prin anii '70 in locul acestei piete s-a construit pe strada Ion Creanga nr.60, o noua piata, Piata Agroalimentara Centrala din Deva. Targul de animale s-a mutat la Mintia unde se tinea lunar. In 1989 s-a deschis o piata de vechituri in cartierul Micro 15 (pe loul unde se afla acum magazinul Trident), piata ce ulterior a fost mutata in apropiere de Padurea Bejan. Piata era in subordinea Primariei Deva si administrator al pietii era domnul Lazar Ioachim un de o corectitudine deosebita si care s-a implicat mult in modernizarea si extinderea pietii precum si in atragerea de producatori si comercianti din toata tara. 
Dupa Revolutie, din data de 2 mai 2002 Piata Agroalimentara Centrala a fost data in administrarea S.C. Publiserv Goscom S.A. Deva (S.C. Goscom S.R.L). In urma incheierii  contractului de concesiune intre Primaria municipiului Deva si S.C. Goscom S.R.L, aceasta avea obligatia sa se ocupe de curatenie si de intretinerea pietei. S.C. Goscom S.R.L si-a declarat, insa, in 2009, falimentul, si astfel s-a dispus dizolvarea acesteia - dizolvare finalizata in luna decembrie a anului 2010.
In piata functionau in jur de 70 de chioscuri, iar producatorii agricoli aveau la dispozitie peste 650 de mese de beton. Piata era deschisa zilnic intre orele 6:00 - 21:00.
Piata Agroalimentara mai avea in administrare Piata de cartier Micro 15, situata pe strada Scarisoara (orar zilnic 6:00 - 21:00) precum si Piata Bazar de pe strada Mihai Eminescu (langa padurea Bejan) deschisa zilnic, dar cu activitate mai intensa in zilele de duminica. Piata Mica de pe strada Mihai Viteazul era tot in administrarea Pietei Centrale, dar ulterior a fost inchisa din cauza unor dispute legate de teren. In cartierul Dacia exista o piata particulara, Piata Petre N Roman, deschisa zilnic, orar 06:00 - 21:00.

La 27 noiembrie 2008 se inaugureaza noua Piata Agroalimentara Deva.
In incinta sunt aproximativ 280 de tarabe la care producatorii agricoli pot sa-si vanda marfa, iar pe margine exista magazine cu carne, mezeluri, peste, produse alimentare, etc. Taranii care vand produse lactate au o incapere speciala, delimitată de restul halei. La etaj, exista spatii comerciale cu diferite produse de panificatie, alimentare, articole de imbracaminte, precum si un bar. La subsol există o parcare cu 138 de locuri, iar tariful pentru o oră de staţionare este de 1 leu.
La ora actuala, Piata Agroalimentara Deva. este una dintre cele mai moderne din tara.
Noua piata functioneaza dupa urmatorul program: Luni - Vineri: 7:00 - 21:00; Sambata: 7:00 - 19:00; Duminica: 7:00 - 14:00  

La începutul anului 2012 a fost desfiinţată fosta piaţă a ruşilor de la Bejan, iar în data de 22 noiembrie 2012 a fost deschisă o noua piaţă de desfacere pentru vechituri, în zona Pompierilor (strada I.L.Caragiale, nr. 20). Târgul are loc în fiecare zi de miercuri şi vineri, în intervalul orar 06:00-17:00.
„Intrarea este gratuită pentru vânzători, pentru că suntem la început şi dorim ca fiecare comerciant să aibă posibilitatea să vină şi să-şi expună marfa.
Deocamdată această piaţă este amplasată în stradă dar pe viitor dorim să construim o hală pentru siguranţa vânzătorilor şi atunci eventual vom stabili nişte tarife.”,
a precizat reprezentanta bazarului, Mihaela Coroamă.

 

Targul Colectionarilor

In fiecare an, Casa de Cultura "Dragan Muntean" Deva, prin Hobby Club, organizeaza la Deva "Targul Colectionarilor". Targul se adreseaza unui public larg, indiferent de specificul colectiilor (filatelie, numismatica, cartofilie, arta, antichitati, bibliofilie, etc). 
La manifestare pot participa, bineinteles, si cei care nu au inca o colectie, dar care vor sa admire lucruri deosebite, incarcate de istorie si de “parfumul” epocilor apuse. 
Sunt expuse vederi, timbre, insigne, medalii, monede, cartele telefonice, ceasuri vechi, statui, obiecte decorative, lampi, pipe, etc.
""Organizam anual doua sau trei astfel de targuri si, de fiecare data, prezenta a fost numeroasa. Uneori nu au ajuns nici spatiile care ne erau puse la dispozitie din partea casei de cultura. Ceea ce fac acesti colectionari si pasiunea care o dedica hobby-ului lor este o cultura efectiv", spune Lucian Bornemisa, preşedinte al Hobby Club Deva si organizatorul acestui targ.
Lucian Bornemisa este colecţionar cu state vechi şi nu înţelege viaţa în absenţa acestei pasiuni ce a devenit parte din el. Bornemisa a strâns, în cei peste 40 de ani de când colecţionează, peste 25.000 de vederi. Cea mai veche carte poştală din colecţia sa este una cu imagini din Orăştie, care datează din 1897. Municipiul Deva se află reprezentat în imagini, în peste 1.000 de vederi din colecţia bărbatului. Dintre acestea în peste 600 regăseşti Deva dintre anii 1898 şi 1945. Multe sunt corespondenţe interne, între rude ori prieteni, originari din oraşul Cetăţii. 
Dincolo de pasiunea în sine, Lucian Bornemisa este şi sufletul evenimentelor dedicate şi caută mereu să mai organizeze ceva pentru colecţionarii hunedoreni.
 


 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva