04
01
05
10
07
06
11
03
08
02
09

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660330
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1159
1384
4398
36013
3660330

Avem 105 vizitatori și niciun membru online

Lista prezinta persoane care s-au nascut in Deva si s-au afirmat pe plan local, national sau international, si persoane care s-au nascut in alte localitati dar au locuit sau si-au desfasurat activitatea in Deva in perioada cand s-au afirmat in diferite domenii: cultura, arta, politica, sport, stiinta, tehnica, etc.
IOAN MALER DIN DEVA (sec XVIII-lea)
Pictor muralist, cunoscut si sub numele de Ioan Ierodiaconul din Deva. Se cunosc 2 icoane din 1790 semnate de Popa Ioan Maler din Deva si se pare ca este si autorul picturilor murale de la biserica din Gurasada.
MOLDOVAN DIMITRIE (1811-1887)
Jude suprem al Comitatului Hunedoara. Nascut la 16 octombrie 1811 in Deva. A participat la Marea Adunare Nationala de la Blaj din 1848, dupa care a fost numit jude suprem al Comitatului Hunedoara. A contribuit la numirea unui numar insemnat de intelectuali romani in functii publice.
PETRI VASILI (1833-1905)
Profesor, publicist. Nascut la 2 februarie 1833 in satul Mocod jud. Bistrita Nasaud. A terminat Institutul Pedagogic din Praga. Devine in 1870 profesor la Scoala Preparandiala De Stat din Deva unde este foarte apreciat si stimat.
PAPIU IOAN (1833-1907)
Protopop ortodox. Nascut in 1833 Saniacob jud. Alba. Timp de 32 de ani a fost protopop al Devei (1859-1891) dupa care devine protopop al Sibiului In perioada 1861-1873 a contribuit la construirea Catedralei din Deva. Este unul din intemeietorii Societatii de Lectura Romana din Deva (1868) si al Reuniunii Invatatorilor Romani din Cercul Deva (1878). A organizat la Deva in 1874 adunarea generala a Astrei.
PETCO LAZAR (1835-1895)
Avocat. Nascut in 1835 in comuna Baita jud. Hunedoara. Se stabileste in Deva unde isi incepe cariera de avocat. Este director al Despartamantului "Astra" din Deva in perioada 1876 - 1880. In 1880 solicita printr-un memoriu infiintarea unei sectii romane la Liceul Real din Deva. Organizeaza Conferinta romanilor din Deva in 1883 si protesteaza impotriva legii referitoare la introducerea limbii maghiare in scolile romanesti. 
LAZARICIU ION (1841-1906)
Profesor, editor manuale scolare. Nascut la 3 aprilie1841in zona Fagarasului din 1874 devine profesor suplinitor la Preparandia din Deva.Editeaza o serie de manuale scolare pentru invatamantul hunedorean.  

HOSSU - LONGIN, FRANCISC (1847-1935)
Nascut la 2 octombrie 1847 in comuna Zam. Se stabileste la Deva unde deschide un birou de avocatura. Este una din personalitatile marcante ale perioadei 1880-1918. Organizeaza manifestatii de protest impotriva legilor de maghiarizare a invatamantului in Ardeal. In 1918 este delegat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia ca membru al Consiliului National Roman din Deva.
POP IUSTIN (1875-1943)
Avocat, doctor in drept. Nascut in 1875 in satul Petridul De Jos, comitatul Turda. Se stabileste ca avocat in Deva in 1902. Are o activitate bogata in cadrul societatilor de cultura locale. In calitate de Membru in Consiliul National Roman din Deva, este delegat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. A fost primul decan al Baroului Avocatilor din Judetul Hunedoara, senator si consilier.
SPOREA CONSTANTIN (1875-1954)
profesor. Nascut la 1 august 1875 in judetul Brasov. In perioada 1904-1919 a fost profesor si director la Scoala Normala din Deva. A fost presedinte al Despartamantului Deva al Astrei intre anii 1919-1932. A publicat studii, lucrari de metodica si piese de teatru.
NOPCSA FRANCZ (1877 - 1933)
Paleontolog, baron. Nascut la 3 mai 1877 in Deva. Scrie peste 150 de lucrari si carti stiintifice in domeniul paleobiologiei, paleontologiei si geologiei a identificat fenomenul de nanism prezent la dinozaurii care traiau in zona Hateg, a facut cercetari in domeniul faunei stravechi din Transilvania si din alte zone din Europa, a scris o lucrare de referinta despre geologia regiunii Deva. A facut dese calatorii in Muntii Albaniei de Nord, unde a facut cercetari geologice si geografice ale regiunii.Lucrarea sa de peste 1000 de pagini privind istoria, limba si practicile religioase ale triburilor albaneze reprezinta cea mai semnificativa lucrare despre Albania. S-a sinucis la Viena in 1933.
OLARIU VIRGIL (1879-1948)
Avocat, primul primar al orasului Deva. Nascut la 29 noiembrie 1879 in Deva. Membru activ al societatilor culturale locale, este director al "Despartamantului Astra" din Deva in perioada 1901 - 1911. Dupa Unirea din 1918 al carei sustinator a fost, este numit primul primar al orasului Deva, dupa care devine presedintele Tribunalului Judetean Hunedoara.
GROZA, PETRU (1884 - 1958)
Avocat, prim-ministru al Romaniei. Nascut la 7 decembrie 1884 in comuna Bacia ca unul din cei trei fraţi ai unei familii înstărite. Tatăl era preot ortodox. Şcoala primară a facut-o în Orăştie (Szászváros la acea vreme) la Colegiul Reformat Kún. Studiile superioare le-a început la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice a Universităţii din Budapesta. Cu ajutorul contelui Apponyi reuşeşte să plece în străinătate pentru a studia la Politehnica din Berlin. În anul 1906 începe o lungă călătorie prin Europa, îl vizitează în martie pe Traian Vuia la Paris, în aprilie soseşte la Londra, urmează Bruxelles şi Koln. Va rămâne la Leipzich unde se va înscrie la Universitatea de Drept Comercial şi Economie Politică. În 1907 îşi încheie studiile universitare şi obţine titlul de doctor. Tot restul vieţii nu va renunţa la particula "Dr." dinaintea numelui.
Se stabileste in Deva in 1911 unde isi deschide un birou de avocatura. Groza s-a afirmat ca figură publică la sfârşitul primului război mondial ca ctitor de biserici, membru de seamă al Partidului Naţional Român şi membru al Consiliului Director din Transilvania. În 1933 Groza a fondat o organizaţie politică de stânga numită Frontul Plugarilor. Datorită acestui lucru a fost poreclit de către adversarii politici "Burghezul Roşu".
A fost ales deputat de cinci ori in Parlamentul Romaniei si a ocupat de doua ori functia de ministru (ministru in guvernul Averescu in 1920, si ministrul Comunicatiilor si Lucrarilor Publice in perioada 1926-1927). Este presedinte al prezidiului MAN in perioada 1952-1958 iar la 6 martie 1945 devine prim-ministru dupa ce primeste aprobarea lui Stalin de a instaura administratia romaneasca in Ardealul de Nord. În timpul mandatului lui Groza ca prim-ministru regele Mihai I a fost forţat sa abdice, ţara şi-a schimbat denumirea în Republica Populară Română. In perioada 1952-1958 detine functia de presedinte al MAN. In perioada 2 iun.1952-7 ian.1958 a indeplinit functia de sef al Statului (conform Constitutiei de atunci functia de presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale pe care o indeplinea domnia sa, era, de fapt, cea de sef al statului, in aceeasi calitate urmand-i Ion Gheorghe Maurer pana in 1961, apoi Gh.Gheorghiu/Dej ca presedinte al Consiliului de Stat. Inceteaza din viata la 7 ianuarie 1958
Mai multe despre Dr. Petru Groza....

DRAGOI SABIN (1894-1968)
Compozitor, folclorist. Nascut la 6 iunie 1894 in comuna Seliste jud. Arad. A fost profesor la Scoala Normala de Invatatori din Deva in perioada 1922-1924. Liceul Pedagogic ii poarta azi numele. 
SUIAGA VICTOR (1899-1996)
Doctor in stiinte juridice, avocat. Nascut la 25 octombrie 1899 in satul Teiu jud. Hunedoara. Se stabileste in Deva in anul 1928, si incepe sa practice avocatura. A fost prefect al judetului Hunedoara in anii 1937-1938. Desfasoara o activitate politica si culturala bogata, a fost presedinte al Despartamantului Central Judetean Deva al Astrei din 1943 pana in 1947 si director al Casinei Nationale Deva intre anii 1936-1942. A fost de asemenea presedinte al "Fratiei Ortodoxe Romane " din Deva, director al ziarului "Vointa" din Deva. A publicat impreuna cu dr. Octavian Floca monografia "Ghidul Judetului Hunedoara", lucrare de referinta, laudata de insusi Nicolae Iorga. Publica studii despre Cetatea Devei. Dupa 1990 primeste titlul de "Cetatean de Onoare" al municipiului Deva. A murit la 2 aprilie 1996 in Deva.
TODOR IOAN (1903 - 1944)
Dirijor, compozitor. Nascut la Deva la 27 iulie 1903. Absolvent al Liceului Decebal din Deva, promotia 1923. Anual a sustinut concerte de flaut in sala Teatrului din Deva, acompaniat de compozitorul Sigismund Toduta. Compozitiile sale sant cantate de fanfare militare.
FLOCA OCTAVIAN I. (1904-1983)
Doctor docent in filosofie, istoric, arheolog. Nascut la 23 martie 1904 in satul Zlagna jud. Sibiu. Se stabileste la Deva, unde ocupa timp de aproape trei decenii functia de director al Muzeului Judetean (1934 - 1963). Contribuie la imbogatirea colectiei arheologice a Muzeului Judetean, prin cercetarile si descoperirile sale arheologice. Academia Romana ii decerneaza premiul Vasile Parvan.
ISTVAN PETERFI (1906 - 1978)
Doctor in stiinte, biolog, botanist, academician, profesor universitar. Nascut la 8 martie 1906 in Deva. Devine doctor in stiinte in 1937, apoi membru in Consiliile Nationale pentru UNESCO, membru al Societatii Internationale de Fiziologie, si al Societatii Scandinave de Fiziologie a Plantelor. A publicat o serie de lucrari stiintifice legate de fiziologia vegetala. A murit in Mexico City la 6 mai 1978.
TODUTA SIGISMUND (1908-1991)
Compozitor, doctor in muzicologie, profesor universitar. Nascut la 17 mai 1908 in Simeria jud. Hunedoara. In memoria sa, Liceul de Muzica si Arte Plastice din Deva ii poarta numele.
OPRISIU, VICTOR IOAN (1911 - 2002)
Profesor, preot, culegator de folclor. Nascut la 14 iunie 1911 in comuna Baru. Se stabileste in Deva in 1937, lucreaza in invatamant pana in 1961. Publica diverse studii si articole istorice printre care se numara si "Din cronica manastirii devene".  
SUSAN DUMITRU (n.1923)
Profesor, publicist. Nascut la 19 noiembrie 1923 in satul Banpotoc judetul Hunedoara. A fost director al Liceului Decebal intre anii 1960-1970. Dupa 1990 este ales presedinte al Asociatiei Culturale "Casina Nationala" din Deva. In 1997 primeste titlul de "Cetatean de Onoare" al municipiului Deva.
RADULIAN LUCIAN (n.1924)
Actor. Nascut la 28 martie 1924 la Corabia jud. Olt. Se stabileste in Deva in 1945. Din 1956 este actor la Teatrul de Estrada din Deva. A jucat alaturi de Grigore Vasiliu Birlic, Maria Tanase, Stela Popescu.
ALMASAN, A. BUJOR (1924 - 1998)
Inginer minier, profesor universitar, doctor docent in stiinte, ministru al minelor in perioada 1952-1976. Absolvent al liceului Decebal din Deva, promotia 1943. Nascut la 23 iunie 1924 in Deva, a murit la 29 mai 1998.
FLOREA CORNEL (n.1927)
Arhitect, nascut. in localitatea Fornadie jud.Hunedoara. Este arhitect sef al orasului Deva in perioada 1958-1969. Este autorul proiectelor pentru constructia Centrului orasului Deva, proiect premiat de Uniunea Arhitectilor din Romania in anul 1968, al proiectului Casei De Cultura din Deva (1975). A mai proiectat ansamblu de locuinte in Deva. A fost decorat cu medalia "Tudor Vladimirescu".
NUTU, AGNISA (1929-2003)
Muzeograf. S-a nascut in satul Almasul Mic. A absolvit Liceul de Fete "Regina Maria" din Deva. In calitate de sefa a Sectiei Stiintele Naturii a Muzeului Judetean din Deva s-a preocupat de sporirea patrimoniului muzeului si imbogatirea colectiilor, s-a implicat in protejarea rezervatiilor naturale si monumentale din judetul Hunedoara.
Este autoarea unor studii stiintifice si articole in lucrari de specialitate si in diverse publicatii. 
LICIU, ELENA LUCIA (n. 1930)
Ziarista. Nascuta la 26 noiembrie 1930 in Petrosani. Absolventa a Liceului Decebal din Deva. A fost reporter special al ziarului "Drumul Socialismului" din Deva. A realizat mii de reportaje, articole, editoriale, fiind rasplatita cu ordine si medalii. 
MATYAS IOSIF (1930-2002)
Pictor, grafician. Nascut la 27 iunie 1930 in comuna Sanmartin jud. Harghita. Este considerat un reprezentant al expresionismului de factura lirica, participa la expozitii nationale si internationale unde obtine numeroase premii.In 1999 i s-a acordat titlul de "Cetatean de Onoare" al Municipiului Deva.
OROS LIVIU (1931 - 1986)
Arhitect, actor de comedie. Nascut la 26 martie 1931 in satul Tampa jud. Hunedoara. Absolvent al Liceului Decebal din Deva promotia 1950 si al Institutului de Arhitectura "Ioan Mincu" din Bucuresti in 1956. Din 1958, dupa ce revine in Deva, lucreaza la IPH (institutul de Proiectari Hunedoara). Infiinteaza echipe de dansuri populare la intreprinderi si institutii, activeaza ca interpret la Ansamblul Artistic Orasenesc al Clubului Sindicatelor. In 1958 participa la infiintarea Teatrului de Stat de Estrada din Deva unde sustine in calitate de interpret o serie de spectacole mult apreciate de publicul devean. Interpreteaza cupleturi, scenete, monologuri satirice si comice. Stilul specific ardelenesc al exprimarii lui, precum si personajele create de el: "Vasalie", "Varul Sinedru" si "Sofronica" devin cunoscute in toata tara. A fost prezent la spectacole TV, a jucat in filme pentru tineret si in filmele artistice: "Burebista" si "Un Petic De Cer" si a intreprins numeroase turnee in strainatate. A fost decorat de doua ori cu "Ordinul Cultural". Incepand din anul 1992, la Deva se organizeaza anual Festivalul de Umor "Liviu Oros". A murit intr-un tragic accident de masina in 1986.  
VALEA MIRCEA (1931-1999)
Muzeograf, doctor in istorie. Nascut la 27 august 1931 la Santuhalm. Director al Muzeului Judetean Deva in perioada 1963 - 1978. Publica lucrari de specialitate privind istoria judetului Hunedoara, si toponimia hunedoreana face cercetari arheologice, si etnografice.
SCHULERI, ERWIN WILHELM (n.1933)
Doctor in stiinte medicale. Nascut la 4 februarie 1933 in Deva. Absolvent al liceului Decebal din Deva, promotia 1952. A publicat numeroase articole de specialitate in Romania, Franta si Germania. Este membru al Academiei de Stiinte din New York si numele lui este trecutin cunoscuta publicatie "Who's Who in the World".
HASA, GLIGOR (n.1938)
Scriitor, publicist, profesor de limba romana. Nascut la 2 ianuarie 1938 in satul Tau, jud. Alba. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, presedintele Filialei Judetene Hunedoara a Uniunii "Vatra Romaneasca", si a fost consilier cu probleme de cultura, invatamant si sanatate al Consiliului Local Deva.
CIOBANU RADU (n. 8 martie 1935)
Scriitor, publicist. Nascut in Timisoara, stabilit in Deva din 1964, scriitor profesionist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1972. Conduce revista vorbita "Amfiteatrul Artelor" la Casa de Cultura din Deva (1977-1988), pana in 2003 este directorul revistei de cultura "Arhipeleag" din Deva, apoi redactor sef la revista de cultura "Semne" din Deva. Este Cetatean De Onoare al Municipiului Deva, titlu obtinut pentru "activitatea scriitoriceasca si publicistica".  

ZSOK BELA (n.1939)
Culegator de folclor, tipograf. Nascut la 8 octombrie 1939 in Deva. Absolvent al Scolii Medii Mixte Maghiare din Deva, promotia 1956. Studiaza traditiile si obiceiurile ceangailor din Deva si ale populatiei maghiare din zona. Pentru a aduna informatii se deplaseaza in Bucovina de unde au venit ceangai din Deva, si reuseste sa realizeze arborele genealogic al multor familii de ceangai, la unele chiar din perioada anilor 1600. Publica numeroase culegeri de folclor, cantece populare culese din randurile comunitatii maghiare din zona Devei, participa la comunicari si simpozioane stiintifice in tara si strainatate. Este membru al Societatii de Etnografie si Folclor din Budapesta din anul 1996.
ILIESCU, ION (n. 1940)
Chirurg, senator, doctor in stiinte medicale. Nascut la 10 august 1940 in comuna Albeni jud. Gorj. Este director al Spitalului Judetean din Deva in perioada (1993-1996), deputat de Hunedoara in primul Parlament al Romaniei de dupa 1990, senator in Parlamentul Romaniei din partea PSD si presedintele organizatiei municipale Deva a PSD.
KOVACS, ERNEST (n.1940)
Sculptor. Nascut la 15 martie 1940 in Targu Mures. La Scoala Normala "Sabin Dragoi" se gaseste un portret "George Baritiu" realizat de el.
SEU IOAN (n.1940)
Sculptor. Nascut la 11 septembrie 1940 in satul Nicula jud. Cluj. Se stabileste in Deva in 1969. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Are lucrari expuse in colectii particulare, de stat si muzee in tara si in strainatate  
KAROLY BELA (n.1942)
Antrenor emerit de gimnastica, profesor. Nascut la Cluj in 1942. A infiintat la Deva centrul sportiv de gimnastica feminina unde a antrenat mari campioane ale gimnasticii mondiale. A locuit in Deva intr-o vila de langa stadionul orasului, pana in anul 1980 cand a plecat in Statele Unite.
MANOLESCU VIOREL (1944 - 1999)
Publicist, profesor. Nascut la 2 iulie 1944 in comuna Orastioara de Sus jud. Hunedoara. Absolvent al Liceului Pedagogic din Deva promotia 1963. A pregatit spectacolele stafetei "Cautatorii de comori", a participat la sapaturi arheologice in calitate de director al Taberei de Pionieri si Scolari de la Costesti, a dezvoltat interesul copiilor pentru istorie si cercetare, a condus echipajul "Sargedava" in concursul national al expeditiilor "Cutezatorii". In perioada 1982 - 1991 a fost director al Casei Pionierilor din Deva, apoi director la Palatul Copiilor din Deva. In perioada 1990-1998, a fost membru in colegiul de redactie al revistei "Cutezatorii".
HURUBA DUMITRU (n.1944) 
Prozator, publicist. Nascut la 26 octombrie 1944 in satul Calnaci jud. Harghita. Se stabileste in Deva in 1976. Este fondator al revistei "Opinii Culturale" din Deva (1994). 
BATCA MIRCEA (n.1945 in Deva)
Grafician, pictor. Presedintele Uniunii Artistilor Plastici filiala Deva, profesor la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Sigismund Toduta" din Deva. Absolvent al Liceului Decebal promotia 1962.
MOLODET VASILE (1945-2003)
Folclorist, profesor, dirijor. Nascut la 24 iulie 1945 in comuna Cioara jud. Alba. A fost director al Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Hunedoara-Deva si dirijor al ansamblului Getusa din Deva. A fost un cunoscut rebusist, saptamanal rebusurile lui fiind publicate in ziarele "Drumul Socialismului" si ulterior in "Cuvantul Liber" din Deva.
PAVEL DORA (n.1946)
Scriitoare, redactor. S-a nascut la 29 iunie 1946 in satul Santandrei jud. Hunedoara. Absolventa a Liceului Decebal din Deva promotia 1964, publica poezie, proza, interviuri cu scriitori renumiti.
CIOROBEA PETRISOR (n. 28 august 1947)
Nascut in comuna Valisoara, jud. Hunedoara, profesor, scriitor, publicist. Absolvent al liceului Decebal din Deva, promotia 1965. In 2002 obtine "Diploma de excelenta" in cultura.
MUNTEAN, IOAN OVIDIU (n.1947)
Doctor inginer, ministru. Nascut la 20 mai 1947 in satul Roscani, jud. Hunedoara. Absolvent al Liceului Decebal din Deva, promotia 1965. A fost director al DTc (Romtelecom) Hunedoara in 1991 si Ministru al Comunicatiilor in 1996. Este deputat al Protopopiatului Deva in Adunarea Eparhiala.
BELLU OCTAVIAN (n. 17 februarie 1951)
Nascut in Ploiesti, antrenor federal emerit de gimnastica, profesor. Absolvent al I.E.F.S. Bucuresti. Dupa plecarea din tara a lui Bela Karoly,devine antrenor coordonator al Lotului National de Gimnastica al Romaniei, la clubul "Cetate" Deva. A participat cu echipa antrenata de el la 14 campionate mondiale, 5 olimpiade, 11 campionate europene. In 2001 primeste Premiul de Excelenta.
SUTO EVA (n.1951)
Grafician. Nascuta la 15 ianuarie 1951 in Deva, membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Participa la expozitii si tabere de creatie nationale si internationale, obtine numeroase premii.
MARIANA PANDARU (n.1952)
Poeta, publicista. Nascuta la 20 august 1952 in comuna Plesoi jud. Dolj. Se stabileste la Deva si face parte din Cenaclul "Ritmuri". Redactor la editura Calauza, si din 1999 conduce Cenaclul literar "Ardealul". Este presedinta Ligii pentru Prietenia Romano- Sarba, filiala Deva. Obtine numeroase premii literare.
POPA PAULINA (n.1953)
Poeta, editor. Nascuta in satul Valani, jud. Arad. Se stabileste in Deva dupa 1990. Infiinteaza Editura Emia in 1997 si Libraria Emia in 2003. Este initiatoarea Festivalului International de Poezie - Deva.
HOMPOT ANA (n.1955) 
Poeta. Nascuta la 17 februarie 1955 in Deva. Publica poezie, proza si eseuri. 
SAMSON ADRIAN (n.1955)
Pictor. Nascut la 12 august 1955 in Deva. Membru al Uniunii Artistilor Plastici, sectia Pictura participa la o serie de expozitii nationale si internationale cu lucrarile sale. Unele din ele se afla in colectii particulare si de stat.
MUNTEAN DRAGAN (1955 - 2002)
Solist de muzica populara. Nascut la 18 aprilie 1955 in satul Poenita Voinii jud. Hunedoara. A fost director al Ansamblului "Ciocarlia" al Ministerului de Interne (1992-2002). In 1996 i se acorda titlul de "Cetatean de onoare" al municipiului Deva, iar in prezent Casa de Cultura a orasului Deva se numeste Casa de Cultura "Dragan Muntean". In aprilie 2005 a fost dezvelit un bust ce-l infatiseaza in fata Casei de Cultura "Dragan Muntean" din Deva.  

LAZAR LIVIU (n. 1958)
Doctor in istorie, profesor. Nascut la 23 noiembrie 1958 in comuna Vetel jud. Hunedoara. Absolvent al Liceului Pedagogic din Deva. Inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Judetean Hunedoara. Sustine Seminarul de istorie in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti - Filiala Deva.
PETCA OVIDIU (n. 1958)
Artist plastic. Nascut la 25 martie 1958 in Deva. Absolvent al Liceului de Arta din Deva promotia 1977, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Participa regulat cu lucrarile sale la expozitii nationale si internationale, precum si la tabere de creatie si simpozioane. Realizeaza si ilustratii de carte. Obtine numeroase premii nationale si internationale.
CAMPEAN DAN ROMULUS (n. 11 februarie 1961)
Nascut in Deva, editor, publicist, ziarist. In 1990 infiinteaza ziarul "Expres", care alaturi de publicatiile "ALFA" si "Calauza" au fost primele publicatii particulare de dupa Revolutia din 1989 din judetul Hunedoara. In octombrie 1990 infiinteaza la Deva Editura Destin, ziarul "Natiunea Romana" si revista "Curierul Cultural". Redactor sef al cotidianului "Oglinda Zilei" si secretar general de redactie la revista "Arhipeleag" din Deva. Este cunoscut si ca artist plastic.
COMANECI NADIA (n. 12 noiembrie 1961)
Nascuta in orasul Onesti judetul Bacau, gimnasta, multipla campioana olimpica si mondiala. Campioana olimpica absoluta la individual compus la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. Obtine la aceasta olimpiada 7 note de 10 (fiind pentru prima data in istoria gimnasticii cand o sportiva primeste nota 10) si trei medalii de aur. Este desemnata cea mai buna sportiva a lumii pe anul 1976 de catre toate agentiile de presa internationale. In 1977 primeste premiul AS, premiu pe care l-a mai primit doar Pele si Armstrong. Din 1978 se transfera la Deva unde in cadrul Scolii de Gimnastica se va antrena sub conducerea sotilor Marta si Bela Karoly. Locuieste o perioada in Deva, pe strada Barbu Stefanescu Delavrancea nr. 2A. Obtine titlul de campioana mondiala la gimnastica in 1979 si campioana mondiala la Jocurile Universitare din 1981. In 1989 se stabileste in SUA unde locuieste si in prezent. Se casatoreste cu campionul american, gimnastul Bart Conner. Este Cetatean de Onoare al municipiului Deva. In 1999 la 19 noiembrie este desemnata de catre Comitetul Olimpic International,"Sportiva Secolului" la sporturi atletice. In 1998 este selectata ca fiind una dintre cele mai importante 100 femei ale secolului XX.
STANILA LIVIU (n.1962)
Caricaturist, ilustrator de carte. Nascut la 3 februarie 1962 in Deva. Obtine numeroase premii la concursuri internationale de caricatura.
CIBISESCU IULIA (n. 2 mai 1966)
Nascuta in Deva, compozitoare, dirijoare, lector universitar. Membra a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania din 1992.
PAVEL LAURA (n. 1968)
Critic literar, traducator, lector universitar. Nascuta la 19 octombrie 1968 la Deva. Colaboreaza la diferite reviste si publicatii, traduce numeroase lucrari literare din limba engleza.
MEDRUT IOAN (n.1969)
Sculptor. Nascut la 30 septembrie 1969 in Deva. Lucrarile sale au fost prezente in multe expozitii din tara.

--------------------------------------------------------------------------------
Informatii si imagini preluate din Enciclopedia Orasului Deva. Copyright (c) 2005-2012 SILVERSOFT
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului acestui site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al S.C. SILVERSOFT S.R.L. In caz contrar, aceasta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.

--------------------------------------------------------------------------------
 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva