02
09
08
07
04
01
11
03
06
10
05

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660301
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1130
1384
4369
35984
3660301

Avem 76 vizitatori și niciun membru online

ORASE INFRATITE CU ORASUL DEVA
 
Prin infratirea oraselor se stabilesc relatii de colaborare intre institutii, schimburi prin internet, calatorii de studii, cunoasterea reciproca a limbii si a culturii.
Periodic, delegatii ale oraselor infratite realizeaza vizite reciproce; aceste reuniuni au ca obiectiv principal stabilirea progresului inregistrat in proiectele programate si definirea noilor orientari in perspectiva aprofundarii acestor infratiri.
Orase infratite cu Deva, in ordinea cronologica a semnarii protocoalelor:
 
1. ARRAS (Franta) Primar JEAN-MARIE VANLERENBERGHE  (site-ul primariei)
Infratirea cu Arras a avut loc in data de 21 iunie 1998. Orasul Arras se afla in nordul Frantei in regiunea Artois, are o populatie de aproximativ 50.000 de locuitori.
Majoritatea cladirilor dateaza din sec. 17-18. A fost capitala regionala a galezilor, iar apoi a romanilor. In Evul Mediu a devenit cunoscut ca oras textil, realizand decoratiuni textile de aplicat pe pereti, brodate cu fire de aur si argint. Din cauza continutului pretios, foarte putine din aceste podoabe s-au pastrat.
Multe batalii din Primul Razboi Mondial s-au purtat la Arras, populatia civila a fost evacuata, iar orasul a fost bombardat de catre trupele inamice. Orasul intreg a devenit o ruina. In jurul anilor 1920, Primaria si cladirile din jurul pietelor au fost renovate, respectand vechiul stil in care au fost construite. Muzeul orasului si Galeria de arta " Musee des Beaux Arts" (Muzeul Artelor Frumoase) isi are locatia intr-o manastire ce dateaza din secolul 18.
Astazi, orasul este renumit pentru arhitectura in stil baroc-flamand a cladirilor renovate (Primaria,hotelul de Ville) si surprinde prin bogatia patrimoniului sau, avand o economie dezvoltata reprezentata de industria chimica, electrica, agroalimentara, comert si comert.
Arras-este si un renumit oras universitar  - Universitatea din Artois, pregatind viitori specialisti in litere, limbi straine, istorie, geografie.
Arras este locul unde s-au nascut si trait personaje celebre ca Robespierre, Paul Verlaine(1844-1896), Charles de Gaulle(1890-1970).
Dupa denumirea acestui oras, in Deva a fost denumita piata Arras din zona Lido.
 
2. YAHCHENG (China) Primar ZHAO PENG
Provincia Jiangsu
Yangcheng, denumit si Perla Marii Galbene se afla in China in provincia Jiangsu pe malul Marii Galbene.
Infratirea orasului Deva cu Yangcheng a avut loc in data de 12 noiembrie 1998.
Municipalitatea Yancheng are in subordine doua orase, cinci regiuni si trei districte. Suprafata orasului este de 15.000 km2 si populatia sa este de peste 7,9 milioane locuitori. Climatul Yancheng-ului este bland si lungimea coastei Marii galbene este de 582 km.Denumirea orasului, tradusa din limba chineza literara, inseamna “Orasul Sarii”, denumire ce se trage de la marile suprafete din apropierea orasului, pe care se colecteaza si produce sare marina.
Yancheng-ul este un oras cu o indelungata istorie si traditie culturala.  Dovezile istorice de existenta a Yancheng-ului dateaza de peste 2100 ani, din vremea Dinastiei Han in 119 i.h., iar in ceea ce priveste istoria recenta, Yancheng-ul a avut un rol important in Razboiul Civil din China si in intemeierea Republicii Populare Chineze.
Din punct de vedere economic, venitul regiunii se bazeaza in special pe agricultura, iar recent o dezvoltare economica deosebita sa produs datorita industriei de automobile, prin colaborarea  dintre compania locala Yueda Corporation si compania multinationala Kia.
In august 1992 a fost infintata “Zona de dezvoltare economica  Yancheng”, un nou si super tehnologizat parc industrial ce se intinde pe o suprafata de peste 20 km2, care ii intampina cu caldura pe straini ajutandu-i in investigatii, negocieri,  investitii si dezvoltarea afacerilor lor.
Rezervatia naturala Yancheng ce apartine municipalitatii se afla la aproximativ 40 km de centrul orasului, pe coasta Marii Galbene, are 280.000 de hectare si aproximativ 50.000 de vizitatori anual. Animalul protejat in rezervatie este cocorul cu creasta rosie.
 
3. SZIGETVAR (Ungaria) Primar PAISZ JOSZEF  (site-ul primariei)
Szigetvar este un orasel cu doar 12000 de locuitori, situat in Ungaria, la aproximativ 30 kilometri vest de orasul Pecs. Actul de infratirea a orasului Deva cu orasul Szigetvar s-a semnat la data de 15 martie 2001.
Infratirea municipiului Deva cu orasul Szigetvar are ca scop o mai buna cunoastere reciproca, precum si intarirea relatiilor de prietenie intre popoarele maghiar si roman.
Localitaea Szigetvar are o istorie bogata fiind un adevarat simbol al iubirii de patrie si a devotamentului. Cea mai cunoscuta este lupta dintre fortele de aparare ale Regatului Ungariei si armata turca condusa de Sultanul Suleiman cel Magnific, din 1566.
Dupa un asediu care a durat 22 de zile, bravii aparatori ai cetatii condusi de capitanul Miklos Zrinyi, au iesit in afara zidurilor si au pornit impotriva inamicului aflat intr-o superioritate numerica , de 24 de ori mai mare, sacrificandu-si viata. Maghiarii au fost in cele din urma infranti. In amintirea acestei batalii, la Szigetvar a fost ridicat un monument care infatiseaza pe cei doi conducatori de osti, sultanul si capitanul Zriny.
In fiecare an in luna septembrie se organizeaza serbarile orasului , ocazie cu care este comemorat Miklos Zriny.
Orasul Szigetvar este deasemenea cunoscut datorita bailor termale. Apele termale sunt pline de saruri minerale si metale nobile. Sunt ideale daca esti in cautarea sanatatii sau doar a relaxarii fizice si mentale. Baile termale urmeaza  a fi modernizate. Aici se va construi un complex asemanator cu Aqua Land-ul care urmeaza a fii realizat in municipiul Deva. Reprezentantii celor doua localitati au avut un schimb de idei in ceea ce priveste realizarea celor doua proiecte.
Szigetvar este un oras frumos, linistit, predomina casele.

 

4. CHERBOURG - OCTEVILLE (Franta) Primar BERNARD CAZENEUVE (site-ul primariei)
Avand o populatie de 44.108 locuitori, orasul Cherbourg – Octeville este oras port la Marea Manecii, avand o pozitie geografica privilegiata.
Situat in regiunea Normandia , in nord-vestul Frantei, este port comercial, militar si de pasageri, fiind totodata  locul unde   fac escale marile pacheboturi transatlantice. Aici este  arsenalul naval al Frantei.
Inca din anul 1996 intre orasele Deva si Cherbourg-Octeville s-au demarat actiuni de colaborare intre autoritatile locale, urmand ca in vara anului 2004, urmare legaturilor stabilite de-a lungul anilor sa se semneze actul de infratire intre cele doua orase.
La 28 februarie 2000 , orasul Cherbourg  a absorbit Octeville, luand denumirea oficiala de  Cherbourg - Octeville.
In perioada celui de al II-lea razboi mondial, orasul a fost  ocupat de catre  armata germana, fiind puternic marcat  de catre ocupanti care l-au considerat un loc strategic esential in actiunile lor.
Astazi , Cherbourg este un port de o importanta internationala, care gazduieste marile manifestari nautice, un oras modern, unde arta si turismul atrag nenumarati turisti.
Este  recunoscut prin  teatrele sale, muzeele de arta si istorie , biserica “Sainte-Trinite”, “Saint-Martin”, castelul “de Ravalet”si “Cite de la mer”- marele muzeu care expune aspecte istorice si stiintifice ale subiectelor maritime. Orasul are nenumarate alte frumuseti care  asteapta ca turistul sa le descopere.
Cherbourg este un oras modern, cu multe parcuri si muzee de arta si istorie.

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva