04
09
03
07
02
08
01
05
11
10
06

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660361
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1190
1384
4429
36044
3660361

Avem 136 vizitatori și niciun membru online

Magna Curia (latină Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situează în municipiul Deva, la poalele dealului cetații, înspre sud-est, lângă parcul orașului. Este cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în Deva. Cladirea se impune, de la bun inceput, prin elementele sale arhitectonice si stilistice de influenta renascentista si baroca. Cladirea actuala, sediu al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, este o constructie ce dateaza din perioada Renasterii, incisiv refacuta in secolul al XVIII-lea.

Monumentul apare pentru prima dată în documente în anul 1520, când nobilul Benedict este numit castellanus et provisor curie Deva. Mai târziu, în 1542, în timpul unei vizite în Ardeal, Izabelle Zápolya, poposeşte pentru un timp „în modesta curie aflată sub cetate”.

Citeşte mai departe...

Monument istoric si de arhitectura laica, Cetatea Devei a fost construita la mijlocul secolului XIII pe Dealul Cetatii, pe locul unei asezari dacice de tip oppidum si este mentionata documentar cu numele de "Castrum Deva". Functiona ca fortareata militara. Pana in 1687 cand a fost ocupata de trupele austriece pentru a doua oara, cetatea a fost pe rand in posesia: familiei Hunedorestilor, Francisc Gesthy, principilor Transilvaniei (Gabriel si Stefan Bethlem, Gh. Rakokzi I, A. Barcsay).         Zidurile cetatii au fost asediate deseori de taranimea iobaga culminand cu asediul din 1784 in timpul rascoalei lui Horia, Closca si Crisan.La sfarsitul sec. XIII, Cetatea si-a pierdut din importanta strategica fiind lasata in parasire pana in 1817 cand a fost restaurata de imparatul Francisc I.In timpul revolutiei de la 1848, Cetatea a fost ocupata de o garnozoana de soldati austrieci fiind distrusa in urma exploziei depozitului de munitii.

Citeşte mai departe...

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

Citeşte mai departe...

Dealul Cetatii este rezervatie naturala de tip mixt (geologica, botanica, peisagistica), adapostind o vegetatie de un interes fitogeografic exceptional. Pe Dealul Cetatii au fost identificate peste 1.450 de specii de plante, unele rare, altele unice. Situat la 371 m deasupra marii si la 184 m fata de oras. Dealul se desprinde din Muntii Poiana Rusca si are forma conica fiind alcatuit din roci eruptive de varsta miocena.

Pantele sunt acoperite de o bogata vegetatie care cuprinde aproape jumatate din plantele cunoscute in Transilvania. Multe din plante sunt autohtone, altele provin din zona Marii Mediteraneene sau din sudul Peninsulei Balcanice.

Citeşte mai departe...

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal, Teatrul de Revistă al Devei, fostul sediu al Băncii Naţionale, Primăria, Biserica Reformată, restaurantul Bachus (fosta cazarmă militară), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” şi Şcoala Generală „Regina Maria” — care împreună sunt cunoscute localnicilor drept Centrul Vechi.

La poalele dealului Cetatii se intinde Parcul Orasului, sau Parcul Cetatii. Din initiativa lui Dr. Petru Groza, aici au fost adusi din Parcul Dendrologic Simeria, o mare diversitate de arbori care au fost plantati si ingrijiti de doi gradinari profesionisti. La intrarea dinspre oras a parcului se afla in partea dreapta, casa lui Dr. Petru Groza („casa fara acoperis” cum ii spun locuitorii varstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. In stanga intrarii se gaseste statuia pedestra a lui Decebal. In centrul parcului rezista de decenii chioscul orchestrei sau Filigoria, loc de intalnire si popas pentru turisti si pentru devenii romantici.

Citeşte mai departe...

Statuia pedestra a lui Decebal situata in parcul orasului, Statuia ecvestra a lui Decebal situata in fata Casei de Cultura, Busturile martirilor Horia, Closca si Crisan aflate in fata Muzeului, Statuia lui Dr. Petru Groza (demolata si inlocuita cu Statuia imparatului Traian in Piata Unirii), Statuia poetului Mihai Eminescu din Parcul Orasului, Monumentul Eroilor Neamului, Ansamblul statuar Gimnaste, Bustul lui Dragan Muntean, Bustul lui Gheorghe Baritiu, Bustul povestitorului Ion Pop Reteganul, Monumentul luptatorilor ant

Declarat monument istoric, turnul este singura portiune ramasa intreaga dintr-o biserica veche ridicata in 1640. Biserica a ars intr-un incendiu, iar turnul a fost refacut in anul 1727. Dupa Cetate si Castelul Magna Curia, turnul este a treia constructie ca vechime din Deva. Pe fata turnului exista o pisanie scrisa in piatra cu litere chirilice, dar datorita faptului ca era deteriorata, a fost data jos la reparatia generala facuta in 1970, dar nisa in care statea se mai vede si astazi.
 

La Deva a fost restaurata cladirea in care a locuit dr. Petru Groza, presedinte al Frontului Plugarilor (1933-1953), prim-ministru (1945-1952), presedinte al Prezidiului M.A.N. In urma cu cativa ani a fost reparata casa parinteasca din satul natal Bacia, iar in anul 2006 o firma autorizata a inceput lucrari de restaurare la Casa aflata in parcul municipiului Deva. Constructia a fost inaltata in anii 1926-1929, dupa un proiect al lui Horea Creanga, nepot al povestitorului din Humulesti.

Citeşte mai departe...

Situata la o altitudine de 300-500 m este declarata rezervatie naturala in 1940. Pe o suprafata de 103 ha, se gasesc toate speciile de stejar din Romania. La intrarea in padure se gaseste o baza de agreement compusa din cabana, terenuri sportive, locuri de joaca pentru copii.
Parcul Bejan, primul parc din tara finantat partial cu fonduri de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este amenajat la Deva in cartierul Micro 15.
Cel mai mare parc din Deva va duce la dezvoltarea zonei Micro 15 si va pune la dispozitia cetatenilor un inedit loc de relaxare si agrement. Amenajarea parcului a fost inceputa, in mod simbolic, prin plantarea a doi puieti - un magnoliu si un stejar roşu.

Citeşte mai departe...

Situata in incinta Cetatii. Este celula in care a fost inchis David Ferenc (1510-1579) intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene. 
Francisc David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meşter sas. După terminarea studiilor la Wittenberg în anul 1551, a fost mai întâi rectorul gimnaziului catolic din Bistriţa. După convertirea sa la credinţa lutherană a activat în 1554 ca pastor evanghelic la Petriş. Un an mai târziu s-a mutat la Cluj ca rector evanghelic şi a devenit superintendentul lutheranilor din oraş.În 1564, după separarea definitivă a calvinilor maghiari de evanghelicii lutherani (saşi), a fost ales episcop calvinist al bisericilor maghiare din Transilvania şi numit pastor la curtea principelui transilvan Ioan al II-lea Sigismund Zápolya.  

Citeşte mai departe...

Sinagoga a fost construita in secolul XIX, probabil in jurul anului 1897 dupa cum reiese dintr-o inscriptie aflata pe treptele uneia dintre scari, dupa proiectul arhitectului Ignatiu Mahler. Intre 1905-1907 s-a recladit in forma in care exista si in prezent. A fost renovata in 2003-2004 cu ajutorul fondurilor alocate de primaria Deva. Bazele comunitatii evreiesti au fost puse in anul 1851 (1858 dupa unele surse).
Familiile SEIGER si BLUM, care erau foarte bogate, au adus contributii importante la dezvoltarea comunitatii.VEDEL SHAMUEL este cel mai vechi rabin cunoscut in Deva.

Citeşte mai departe...

Un muzeu mai putin cunoscut chiar si printre locuitorii orasului Deva. Este amenajat in holul de la intrarea in Tipografia Gutenberg- Polidava Deva. Toate obiectele expuse sant in stare de functionare si majoritatea au fost in functiune pana in 1990.
Printre utilajele tipografice expuse se numara: un linotip N14 model german, o presa de corectura din secolul XIX, o presa de "poleit" pentru titlurile de carte, o masina manuala de taiat hartie, o masina de biguit si de perforat, regale cu litere mobile de plumb, etc.
Prin bunavointa organiztorilor acestui muzeu inedit carora le multumim pe aceasta cale, site-ul www.orasuldeva.ro va pune la dispozitie cateva imagini ale obiectelor expuse si va invita sa vizitati muzeul.

Citeşte mai departe...

A fost ridicata la inceputul secolului XX in zona vechii biserici reformate construita in secolul XIV si demolata in 1899. Vechea biserica a apartinut initial cultului grecesc si apoi catolic, ea devenind reformata dupa anul 1545. Construita din caramida rosie, are un turn cu ceas. Adresa: Strada Lucian Blaga nr. 2. Telefon: +40 254-215728.
 

A fost construita intre anii 1936-1941 dupa proiectul arhitectului Neugebaer in cartierul Ceangai. Poarta hramul Sf. Anton de Padova.
Adresa: Strada Béla Bartók nr. 1
Telefon: +40 254-223. 263, +40 722-646. 974.
Preoti: Kovács Csaba Antal, Dunay Ferenc.
Domnul Zsok Bela, membru al Societatii de Etnografie si Folclor din Budapesta a pus la dispozitia site-ului www.orasuldeva.ro, o serie de fotografii rare, din colectia personala reprezentand imagini din perioada constructiei Bisericii Romano Catolice Sfantul Anton din Deva.

Citeşte mai departe...

In 23 mai 2012, Apa Prod Deva a inaugurat Muzeul Apei Comunitare şi noua bază de producţie, în cadrul evenimentului Ziua Porţilor Deschise.
"Am creat un istoric a ceea ce inseamna gospodarie comunala in Deva din anul 1909 si pana in prezent, prin care am evidentiat si etapele dezvoltarii infrastructurii de apa si canal. Muzeul, construit pe doua nivele, cuprinde Sala Pompelor, dar si o sala in care sunt expuse diferite devize generale, planuri ale conductelor si ale retelei de canalizare, si unele aparate vechi, fabricate chiar si in anii '60-'70", a declarat Victor Arion, directorul societatii Apa Prod.
 

A fost ridicata in secolul XVIII de catre colonistii bulgari de religie catolica adusi in Deva de comandantul Cetatii Deva, generalul Steinville. Este construita in stil baroc, din piatra si caramida, cu decoratiuni interioare in relief si statuete apartinand barocului tarziu. A fost restaurata partial. In aceasta manastire romano-catolica functioneaza in prezent "Fundatia Sfantul Francisc". Manastirea poarta hramul Sf. Maria. Adresa: Str. Progresului nr.6. Telefon: +40 254-214. 946, +40 744-625. 131, +40 745-541. 958. Preoti: Böjte Csaba, Bakó Béla Pál.
 

A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII.Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele.Acoperisul catedralei s-a facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla.O podoaba o constituie si cele 21 de cruci care se vad pe catedrala. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri in forma de cruce. In curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului. Catedrala poarta hramul Sf. Nicolae. Adresa: Strada Avram Iancu nr. 2
 

Biserica greco-catolica "Buna Vestire" a fost construita intre anii 1936-1939 sub îndrumarea inginerului constructor Francisc Neugebauer. Iconostasul cu basoreliefuri, amvonul şi scaunul episcopal au fost sculptate de către Toth Elemer. Pictura iconostasului a fost realizată de preotul profesor Silviu Costin din Arad. Sfinţirea bisericii s-a făcut de către P.S. Episcopul Ioan Bălan. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul-protopop de Bobâlna, Augustin Radu. Poarta hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril". Se afla situata pe Bulevardul Iuliu Maniu, fosta strada Lenin.
 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva