06
02
10
09
01
08
04
05
03
11
07

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660326
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1155
1384
4394
36009
3660326

Avem 101 vizitatori și niciun membru online

CATEDRALA ORTODOXA "SFANTUL NICOLAE"

Religie: Ortodox
Hram: Sfantul Nicolae
Stil arhitectonic: Neobizantin
Parohia: Deva I
 

Adresa: Strada Avram Iancu nr. 2, Deva
Cod poştal: 330025
Tel.: 0764.458.637

 

Pentru comunitatea romaneasca in continua crestere, vechea biserica de “Pe Vale” devenise neincapatoare, astfel ca protopopul Ioan Papiu si preotul George Nicoara, cu incuvintarea mitropolitului Andrei Saguna, au demarat lucrarile de constructive a unui nou lacas de cult. Preluand de la predecesoarea sa hramul “Sfantul Ierarh Nicolae” biserica, ridicata intre anii 1861 si 1873, a fost definitivata in forma actuala, de arhitectul Constantin Purcariu din Lugoj, abia in perioda interbelica (1927-1930), cand a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. Inaugurarea s-a facut la 6 decembrie 1874. Este un edificiu in plan “cruce greaca”, cu absida nedecrosata, poligonala cu trei laturi, suprainaltat printr-o turla central octogonala. Deasupra intrarii apusene a fost elevata o clopotnita patrulatera, cu terminatii octogonale, de o accentuate verticalitate (37 m), strajuita de opt turnulete miniaturale.
In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele. Acoperisul catedralei s-a facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla. O podoaba o constituie si cele 21 de cruci care se vad pe catedrala. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri in forma de cruce. In curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.

FLORIN DOBREI, "Bisericile ortodoxe Hunedorene", Resita 2011.


BISERICA ORTODOXA "BUNA VESTIRE"
Religie: Ortodox

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavril (acum Buna Vestire)
Parohia: Deva II

Adresa: Strada Libertatii nr. 14, Deva
Cod poştal: 330006
Tel.: 0769.223.206


Biserica ortodoxa “Buna Vestire” a fost construita intre anii 1936 si 1939, din initiativa avocatului Eugeniu Tatar din Deva si in timpul pastoririi preotului Iosif Nistor. Supravegherea lucrarilor de constructive a revenit inginerului Francisc Neugebauer. Intre finantatori s-a remarcat deputatul orthodox Constantin Bursan, cel care a donat suma impresionanta de 500.000 de lei, precum si clopotele de bronz ale bisericii turnate in Arad de Frideric Honig in anul 1939.
Este un edificiu de mari dimensiuni, ridicat in stilul Renasterii italiene, suprainaltat printr-o cupola centrala maiestuoasa si prin doua turnuri-clopotnita robust, de forma patrulatera, dispuse de o parte si de cealalta a unicei intrari apusene. Interiorul a fost pictat in perioada 1972-1974, in tehnica “fresca”. Iconostasul a fost sculptata in anii 1942-1943 de Toth Elemer din Deva si este inzestrat cu icoane valoroase executate de preotul Silviu Costin din Arad. Sfinţirea bisericii s-a făcut de către P.S. Episcopul Ioan Bălan. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul-protopop de Bobâlna, Augustin Radu.
Pe usa de la intrare se gaseste inscriptia: "Intra-voi in casa Ta inchina-ma-voi in biserica Ta cea sfanta intru frica Ta, Doamne".

FLORIN DOBREI, "Bisericile ortodoxe Hunedorene", Resita 2011.


BISERICA ORTODOXA "NASTEREA MAICII DOMNULUI"
Religie: Ortodox
Hram: Nasterea Maicii Domnului
Parohia: Deva IV

Adresa: Micro 15
Tel.: 0730.084.647


A fost ridicata pe un teren donat de Primaria Deva in 1990. Intre anii 1996 si 2008 sub pastorirea preotului-paroh Petru Costa, proiectul  a fost intocmit in 1991 de arhitectul Ilie Popa, din initiative preotului Lucian Popa.
Este un edificiu pe plan dreptunghiular de mari dimensiuni. Deasupra pronaosului a fost elevata o clopotnita patrulatera insotita de doua turnuri similare care forma. La acoperis s-a utilizat in totalitate, table de cupru. Accesul la interior se realizeaza printr-o singura usa, amplasata pe latura vestica.
Biserica beneficiaza de un bogat decor iconografic, realizat intre anii 2008 si 2011. De la infiintarea parohiei, in 1995 si pana la acea data credinciosii erau deserviti de o bisericuta de zid, transformata, in prezent, in capela mortuara.

FLORIN DOBREI, "Bisericile ortodoxe Hunedorene", Resita 2011.


BISERICA ORTODOXA "ADORMIREA MAICII DOMNULUI"

Religie: Ortodox
Hram: Adormirea Maicii Domnului
Parohia: Deva VI

Adresa: Piata Operei
Cod poştal: 330000
Tel.: 0728.099.936

 

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, aflata  actualmente in faza de finisare, a fost construita, pe un teren donat de Primaria Municipiul Deva in 1990, intre anii 2004 si 2011 lucrarile sunt coordonate de preotul-paroh Miron Mates.
Este un edificiu monumental in plan “cruce greaca”, prevazut cu o cupola centrala impunatoare, incadrata de patru clopotnite cu terminatii octagonal si despartite intre ele prin tot atatea semicupole laterale. Din acestea isi inalta “glasul” spre cer 5 clopote de dimensiuni apreciabile (cel mai mare cantareste trei tone), alte 13 clopote sunt destinate acordului. In dreptul celor trei intrari de pe laturile de sud, de vest si de nord, au fost adaugate galerii exterioare, flancate de turnulete octogonale miniaturale.
La subsol functioneaza, din anul 2000, o capela. La finalizarea lucrarilor, edificiul va prelua rolul de catedrala episcopala. 

FLORIN DOBREI, "Bisericile ortodoxe Hunedorene", Resita 2011.


BISERICA ORTODOXA "SFANTUL VASILE CEL MARE"
Religie: Ortodox
Hram: Sfantul Vasile cel Mare
Parohia: Deva III

Adresa: Strada Eminescu Mihai nr. 44
Cod poştal: 330030
Tel.: 0722.789.270
 
La mica distanta de turnul apartinator vechiului lacas de cult din cimitirul central al Devei a fost ridicata, intre anii 1954 si 1957, o capela pe plan triconc, cu abside pentagonale, suprainaltata printr-o cupola decagonala centrala. Pe placa de marmura a mormantului  din altar sunt consemnate urmatoarele: “Aici odihnesc ctitorii acestui sfant lacas, preot Nicolae Duma (1876-1954), preoteasa Rozalia Duma, nascuta Filimon (1882-1967). Binecuvantata sa le fie jertfa si vesnica pomenire”. 
Fosta Capela ortodoxa
Iconostasul initial, executat la “Scoala de Arte si Meserii” din localitate, apartinuse paraclisului “Sfantul Vasile cel Mare” din incinta Spitalului Judetean infiintat in 1938, alt paraclis interbelic, inchinat “Sfintiilor Apostoli Petru si Pavel”, a functionat, din 1920, in cadrul Penitenciarului Tribunalului din Deva. 

Autoritatile comuniste le-au desfiintat in 1948. In anul 1988, capela a fost transformata in biserica parohiala, cu hramul “Sfantul Vasile cel Mare”.

In cadrul unui amplu santier de renovare, desfasurat in perioada 1996-1998, lacasul a fost extins spre apus.

Edificiul acoperit integral cu tabla, beneficiaza la interior de un bogat decor iconografic, executat in tehnica “fresca”, in anii 2003-2004, de pictorul Stefan Tomescu din Galati, inaugurarea s-a facut la 16 mai 2004.

Afectat la 7 martie 2010 de un incediu, lacasul a fost supus unei noi reparatii, in cadrul careia s-a restaurat partial si pictura naosului. A urmat resfintirea bisericii la 19 decembrie 2010. Coordonatorul lucrarilor enumerate a fost actualul preot-paroh Lucian Popa.

FLORIN DOBREI, "Bisericile ortodoxe Hunedorene", Resita 2011.

 


BISERICA ORTODOXA "SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL"
Religie: Ortodox
Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Parohia: Deva V

Adresa: 
Cod poştal:
Tel.:
0724.687.591

 

 

 

 

 

 

 


BISERICA ORTODOXA "SFANTUL ILIE"

Religie: Ortodox
Hram: Sfantul Ilie
Parohia: Sfantul Ilie
Preot paroh: Ioan Jurca

Adresa: Aleea Romanilor, Nr. 7
Cod poştal:
Tel.:
0724.341.727 
Web.: www.sfantuliliedeva.ro

 

Biserica este in constructie.

Locatia bisericii se afla in cartierul "Dacia" din Deva, mai exact in spatiul viran din curtea care adaposteste Centrul de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, unde, pe vremuri, functiona fosta cresa. Este prima biserica ridicata in acest cartier devean, unul muncitoresc, asa cum este cunoscut de catre localnici. Terenul pentru construirea acestui nou lacas de cult din Deva a fost pus la dispozitie de catre autoritati, iar sumele necesare ridicarii bisericii au fost colectate, cu precadere, de la enoriasi.


BISERICA CATOLICA "SFANTUL ANTON"

Religie: Romano-Catolic
Hram: Sf. Anton de Padova
Preot: Kovács Csaba Antal, Dunay Ferenc

Adresa: Strada Béla Bartók nr. 1
Cod poştal: 330117
Tel.: +40.254.223.263, +40.722.646.974
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A fost construita intre 1936-1938 dupa planurile arhitectului Neugebaer, in cartierul Ceangai.

 

 

 

 


BISERICA REFORMATA

Religie: Reformat (Calvin)

Stil arhitectonic: Eclectic

Preot: Lovász János
 

Adresa: Strada Lucian Blaga nr. 2
Cod poştal: 330153
Tel.: +40 254-215728

 

Construirea bisericii are o poveste lungă. Iniţial, a existat o biserica despre care se spune că, la începuturi ar fi fost ortodoxă şi că Ioan Corvin îi purtase o grijă deosebită. In secolul XIV biserica apartine cultului grecesc si apoi catolic, ea devenind reformata dupa anul 1545. In anul 1836 biserica este demolata si incepe constructia unei noi biserici reformate proiectata de Szasz Jozsef in stil eclectic. Lucrarile au fost intarziate, datorita marelui incediu din acelasi an (1836), a revolutiei din 1848 si a inundatiei din 1851, fiind incheiate doar in anul 1853, iar turnurile dupa 7 ani.
Intre anii 1908 şi 1910 a fost demolata si aceasta biserica si la o distanta de aproximativ o sută de metri, s-a construit, biserica reformată pe care o vedem astăzi. Inaugurarea noii biserici s-a facut in anul 1910.
Construita din caramida rosie, are un turn cu ceas. In turnul estic se gaseste unul dintre cele mai mari clopote din judet, cantarind 3600 kg.
În partea stângă a peretelui interior se află încastrată piatra de mormânt a soţiei comandantului Cetăţii Deva, Dominic Dobo, moartă din cauza ciumei împreună cu copilul ei nou născut. Ea conţine cunoscutul text: „pe când era stăpân peste dacii şi geţii care locuiesc în munţi„ („cum regeret Dacos monticolasque Getas„), cu referire directă la moşiile pe care nobilul le deţinea în satele româneşti din zona Poiana Ruscă.
Bustul lui Tordai Sandor Andras (1529- 1579) dezvelit prin efortul Bisericii reformate in 2004 este amplasat in curtea bisericii reformate din Deva. Nascut in 1529 la Turda, Tordai Sandor Andras a urmat cursurile Universitatii din Wittenberg, dupa care in 1560 revine ca preot la Turda. A avut un rol important in raspandirea ideilor Reformei in Transilvania. Implicat activ in disputele cu cei care negau Sfanta Treime, a fost unul din principalii opozanti ai episcopului unitarian David Ferenc. In 1564-65 ajunge la Deva. A devenit episcop al bisericii reformate din Transilvania. A murit in 1579, la Deva, fiind inmormantat in biserica de aici. Piatra lui de mormant, se afla incastrata in peretele bisericii reformate actuale, construite in 1910. 


MANASTIREA FRANCISCANA

Monument istoric
Religie: Romano- Catolic
Hram: Sf. Maria

Stil arhitectonic: Renascentist

Preot: Böjte Csaba, Bakó Béla Pál
 

Adresa: Strada Progresului nr. 6
Cod poştal: 330046
Tel.: +40.254.214.946, +40.744.625.131, +40.745.541.958

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): HD-a-B-03231

 

A fost ridicata in secolul XVIII de catre colonistii bulgari de religie catolica adusi in Deva de comandantul Cetatii Deva, generalul Steinville. Este construita in stil baroc, din piatra si caramida, cu decoratiuni interioare in relief si statuete apartinand barocului tarziu.
A fost restaurata partial. In aceasta manastire romano-catolica functioneaza in prezent "Fundatia Sfantul Francisc".

 


BISERICA BAPTISTA "SFANTA TREIME"

Religie: Baptist
Stil arhitectonic: Modern

 

Adresa: Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 14 A
Cod poştal: 330013
Tel.: 0254.226.081 

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web: www.devabaptist.ro

 

Dedicarea noii biserici a fost in iunie 1996. Anul 2008 a reprezentat împlinirea unui secol de mărturie baptistă în Deva şi 80 de ani de slujire a corului. Cântările comune sunt specificul bisericilor baptiste la fel ca şi cântările corului. Din anul 1928 biserica baptistă din Deva formată în acel moment din 29 membrii au decis să se formeze un cor. Ei au cerut sprijin profesorului de muzică, Szekely, care a pregătit primul cor format din 18 persoane. În decursul anilor numărul coriştilor a crescut pe măsură ce membrii bisericii deveneau tot mai mulţi. În 1966 erau 34 membrii ai corului, în 1980 erau 100 şi în 1988 se numărau 115 membri. În decursul anilor corul a fost condus de către: Szekely, Boşorogan Pavel, Zorletean Traian, Borha Petru, Cohan Ioan, Popa Ştefan, Mârza Ilie, Vilik Iosif, Ciora Avram, Jula Emil, Pantea Dorel, Mârza Timotei, Mârza Teofil, Aradi Daniela, Lup Ioana.
În prezent corul este condus de către: Ilie Mârza, Daniela Aradi, Mârza Teofil. 


BISERICA GRECO-CATOLICA "IMMACULATA"

Religie: Greco-Catolic
Hram: Zămislirea Preasfintei Fecioare Maria, Immaculata 
Stil arhitectonic: Modern
Preot:  Sabo Ioan Sorin 

 

Adresa: Piata Arras nr. 7
Cod poştal: 330025
Tel.: +40.254.217.707 

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Parohia Greco-Catolica "Immaculata", Deva amplasată in Piata Arras (între Romtelecom şi Hotel Deva) , a început în data de 1 mai 1994. Arhitectul Cornel Dumitriu a proiectat clădirea bisericii potrivit canoanelor arhitecturale moderne, ale secolului al XXI-lea. Biserica este prevăzută cu o Capelă, la demisol, iar la etaj cu spaţii parohiale. Icoanele împărăteşti sunt pictate de Ioan Tengheru. La 15 august 2000, sfinţirea capelei a fost celebrată de P. S. Episcopul Alexandru Mesian. Slujba de consacrare religioasă a bisericii greco-catolice din Deva (la care oficiaza Pr. paroh Ioan Sorin Sabo care a avut loc la data de 29 septembrie 2002, a fost săvârşită de I. P. S. Lucian Mureşanu, Mitropolit de Blaj, având alături pe Eminenţa Sa Cardinalul Ignace Moussa Daoud, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale de la Roma, pe Nunţiul Apostolic Jean-Claude Périsset şi pe P. S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.  Ctitorul acestui lacas de cult a fost Monseniorul adormit Puni Emil. Nascut în anul 1916, intra în Societatea lui Isus în 1936, fiind sfintit preot în 1943, la capatul formarii sale efectuate în Olanda. Întors în tara, va cunoaste din plin prigoana comunista în calitate de greco-catolic si preot calugar, intrând în repetate rânduri în închisoare si efectuând o perioada îndelungata de munca silnica la Canal. Din 1958 este desemnat în clandestinitate Provincialul iezuitilor din România, responsabilitate pe care a purtat-o pâna în 1995. Pentru o perioada a fost si Vicar General al Eparhiei de Lugoj, iar la Deva a reusit, dupa multe eforturi, sa ridice o biserica greco-catolica. Generatii întregi de tineri din România îsi amintesc de pr. Puni ca de un parinte spiritual emblematic, iar Societatea lui Isus din România îi datoreaza atât supravietuirea în timpul comunismului cât si revigorarea ei de dupa 1989. 


BISERICA PENTICOSTALA "BETANIA"
Religie: Penticostal
Stil arhitectonic: Modern
Pastor:  Liviu Rad 

 

Adresa: Str. Braniste, nr. 4
Cod poştal: 330048
Tel.: +40.254.216.817, +40.720.033.395+40 254-216817, +40 720-033395 

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web: www.betania-deva.ro

 

Biserica Penticostala BETANIA Deva este cea mai mare biserica penticostala din municipiu, fiind de fapt biserica ", mama", din care s-au desprins celelalte biserici penticostale din municipiu si localitatile adiacente. Numarand peste 400 de membri majori si aproape 400 membri apartinatori, este condusa de un comitet format din 9 persoane ales prin vot secret de catre adunarea generala a bisericii.
Localul bisericii, constuctie inaugurata in 1998, are aproximativ 650 de locuri pe scaune si 3 sali de clasa situate la demisolul bisericii. In biserica activeaza un cor mixt de aproximativ 60 de persoane, o fanfara de 20 de persoane, precum si o orchestra care acompaniaza corul de copii al bisericii. Copiii sunt impartiti in 3 grupe de varsta si isi desfasoara activitatea in cadrul scolii duminicale organizata in cele 3 clase situate in demisolul bisericii.


BISERICA PENTICOSTALA "EMANUEL"

Religie: Penticostal
Stil arhitectonic: Modern
Pastor:  Buble Viorel 

 

Adresa: Mihai Eminescu Nr.52
Cod poştal: 330030
Tel.: 0254.219.040+40 254-216817, +40 720-033395 

Web: www.emanueldeva.ro

 

Biserica Penticostala Nr.2 Deva există din 1990. Initial Biserica Penticostala Nr.2 Deva a functionat timp de 2 ani intr-un sediu obţinut prin generozitatea fratelui Ioanaş Ioan, mai întâi în căsută, apoi prin extindere şi amenajare în garajul său (str. Piersicilor Nr. 2).A durat o perioadă (relativ mare) de auto-selectare, timp în care diferite persoane, familii sau grupuri de persoane, s-au alăturat din diferite considerente, interese sau afinităţi la comunitatea nou instituită, până când statutul de membru s-a dobândit numai pe temeiul adeverinţei de transfer.În situaţia nou creată obiectivul de a avea o locaţie cât mai repede şi cu cheltuieli minime se putea îndeplini cel mai usor prin cumpărarea unei case în vederea modernizării şi adaptării pentru întrunirile bisericeşti. Aşa s-a ajuns la cumpărarea unei case cu grădină (M. Eminescu nr.52) în vederea amenajării provizorii a imobilului iar pe aria grădinii amplasarea noului locaş. Aceste lucrări au însemnat eforturi financiare, fizice, intelectuale şi spirituale, eforturi plătite de persoanele sau familiile implicate, pentru ca biserica (Nr.2) să existe. Cea mai mare parte a costurilor amenajării vechii clădiri cât şi ridicarea şi finalizarea noii construcţii au fost realizate de enoriaşi în regie proprie prin muncă fizică şi bani, instituindu-se voluntar zeciuiala sau donarea unui salar pe an pentru a se asigura o finanţare sistematică. S-au primit şi donaţii de la diferite persoane sau biserici dar mare parte dintre aceste biserici erau şi ele în construcţie.


BISERICA PENTICOSTALA "MUNTELE SIONULUI" 
Religie: Penticostal
Stil arhitectonic: Modern
Pastor:  Cornel Răducanu

 

Adresa: Str. Victor Babes, 43, Deva
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: www.siondeva.ro

 

Biserica Penticostala "Muntele Sionului" este o biserică relativ nouă pe harta spirituală a municipiului Deva. A luat fiinţă în anul 2002 la iniţiativa unui grup de credincioşi conduşi de pastorul Cornel Răducanu. Pastorul Cornel Răducanu, un om cu suflet pentru lucrarea lui Dumnezeu, ajutat de pastorul Dănuţ Căta şi de alţi oameni dedicaţi au reuşit ca într-o perioadă destul de scurtă pentru viaţa unei biserici să pună bazele unei lucrări deja cu mare ecou în lumea penticostală şi nu numai.

 


BISERICA ADVENTISTA DE ZIUA A SAPTEA

Religie: Adventist
Preot: Emil Banga

 

Adresa: Str. Iosif Vulcan nr. 8

Cod poştal: 330053
Tel.: +40.254.224.254, +40.722.367.696 +40 254-216817, +40 720-033395 
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web: www.adventistdeva.org

 

Adventismul a aparut in localitatea Deva in anul 1922.
Comunitatea a functionat cu statut de comunitate cam din anul 1928, functionand cand in casa familiei Ciocan, cand in localuri inchiriate in strada Calugarescu, strada Andrei Muresan, apoi dupa botezul familiei Donath (care a pus la dispoziţie o camera care era cladita separat) in strada Imparatul Traian. De aici dupa moartea fr. Donath s-a mutat pe strada Simion Barnutiu, de unde s-a mutat in localul actual pe strada Vulcan nr. 8, cladire realizata prin fr. Indrei Traian si prin contributia membrilor in conditiile de asa zisa libertate din perioada dictaturii comuniste. Imobilul in care s-a construit biserica actuala a fost cumparat in anul 1975. Sala are o capacitate de 150 locuri.


SINAGOGA
Monument istoric
Religie: Mozaic
 

Adresa: Str. Gheorghe Bariţiu nr. 9
Cod poştal: 330006
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): HD-II-m-B-03230

 

Sinagoga a fost construita in secolul XIX, probabil in jurul anului 1897 dupa cum reiese dintr-o inscriptie aflata pe treptele uneia dintre scari, dupa proiectul arhitectului Ignatiu Mahler. Intre 1905-1907 s-a recladit in forma in care exista si in prezent. A fost renovata in 2003-2004 cu ajutorul fondurilor alocate de primaria Deva. Bazele comunitatii evreiesti au fost puse in anul 1851 (1858 dupa unele surse) . Familiile SEIGER si BLUM, care erau foarte bogate, au adus contributii importante la dezvoltarea comunitatii. VEDEL SHAMUEL este cel mai vechi rabin cunoscut in Deva. In 1939 existau aproximativ 900 de evrei in Deva, dar in timpul razboiului, in 1941 evreii din centrele muncitoresti si din mediul rural au fost evacuati si o buna parte din ei au ajuns la Deva. Neavand unde sa fie cazati, un numar de aproximativ 400 de evrei au locuit un timp in sinagoga, inghesuiti chiar si in balcoanele interioare ale salii de rugaciune. Comunitatea desfasura o activitatea religioasa si exista asociatia Hevra Cadisha (Asociatia sacra) . Inainte de razboi, in Deva existau doua comunitati evreiesti, numite Comunitatea Mare si Comunitatea Mica, desprinse din aceeasi comunitate initiala, pe motive de practicare a cultului. In anul 2005 mai existau 45 de evrei in Deva. Sinagoga este declarata monument istoric.


TURNUL VECHII BISERICI

Monument istoric
Adresa: Str. Călugăreni, nr. 25, Deva, în cimitirului ortodox românesc
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): HD-II-m-A-03229

 

In cimitirul central al municipiului Deva strajuieste, de trei secole, un turn singuratic, prevazut cu un foisor deschis din lemn si cu o flesa etajata zvelta, invelitoarea de sindrila ii confera un farmec arhaic aparte. Doar atat a mai rams din vechea biserica a urbei, inchinata “Sfantului Ierarh Nicolae”.
Inceputurile lacasului coboara pana in anii 1640-1645, cand comunitatii ortodoxe locale i s-a permis ridicarea unei biserici de zid, insa numai dupa ce fiecare credincios roman a contribuit cu cate 50 de dinari la cheltuielile publice si a prestat cate doua zile de coasa in folosul parohiei reformate. In jurul anului 1650, lacasul a fost afectat insa de un incendiu nimicitor. Reparat provizoriu, edificiul s-a degradat treptat, incat la inceputul secolului al XVIII-lea s-a facut simtita nevoia unei renovari radical. Costurile au fost suportate de banul Gheorghe Cantacuzino al Olteniei, cel care a inzestrat lacasul cu toate necesare savarsirii cultului. Lucrarile s-au finalizat abia in 1727, an in care edificiul a fost amplasat spre vest, prin alipirea clopotnitei actuale. Pictura iconostasului a fost executata in stil brancovenesc, datorita lui Ioan Zugravul din Deva, s-au pastrat doar doua icoane “Sfantul Arhanghel Mihail” si “Sfantul Ierarh Nicolae”.
Biserica a deservit liturgic comunitatea ortodoxa a Devei pana in 1865, an in care peretii altarului si ai navei au fost demolati, piatra recuperate fiind folosita la ridicarea actualei catedrale. Lacasul de cult apare mentionat  atat in conscriptiile anilor 1733, 1750 , 1761-1762 si 1829-1831, cat si pe harta iosefina a Transilvaniei (1769-1773).
Turnul de pe strada Calugareni, renovat in 1954, a fost inclus pe lista monumentelor istorice romanesti.


BISERICA LUI HRISTOS

Religie: Biserica Internaţională a lui Hristos

Adresa: B-dul Decedal nr. 4
Cod poştal: 330011


BISERICA NOUAPOSTOLICA

Religie: Nou-Apostolic

Adresa: Str. Bejan nr. 72, ap 19
Cod poştal: 330011


CASA DE RUGACIUNE BAPTISTA KOGALNICEANU

Religie: Baptist

Adresa: StR. Kogălniceanu Mihail nr. 14
Cod poştal: 330166


CASA DE RUGACIUNE BAPTISTA PETRU RARES
Religie: Baptist

Adresa: Str. Petru Rareş nr. 8
Cod poştal: 330000


CASA DE RUGACIUNE EVANGHELICA
Religie: Creştin după Evanghelie

Adresa: Str. Alecsandri Vasile nr. 11
Cod poştal: 330012


 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva