06
11
07
09
03
05
08
10
01
02
04

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660263
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1092
1384
4331
35946
3660263

Avem 43 vizitatori și niciun membru online

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Dintr-un raport al bibliotecarului pe anul 1938 aflam ca biblioteca avea 2.197 de opere romanesti. Din cauza conditiilor istorice de atunci imobilul a fost ocupat in 1939 de armata, apoi pana in 1964 a fost conservat.in anul 1949, in acest sediu se organizeaza Ateneul Popular Ilie Pintilie care includea si o biblioteca, care, in 1951, a primit statutul de biblioteca a regiunii Hunedoara. Dintr-un proces verbal intocmit la 25 septembrie a aceluiasi an cu prilejul unui control realizat aflam ca aceasta avea inregistrate 6.702 de volume. intre 1951-1968 a functionat sub denumirea de Biblioteca Centrala Regionala, intre 1968-1974 sub denumirea de Biblioteca Municipala, din 1974-1993 de Biblioteca Judeteana Hunedoara - Deva, iar din 1993 prin Decizia 97 a Consiliului Judetean i s-a atribuit numele de Ovid Densusianu, personalitate culturala hunedoreana simbol. 

 

De-a lungul existentei sale, Biblioteca a acumulat un tezaur valoros constituit din carte, periodice,documente grafice si audio-vizuale, oglindit in cele aproximativ 300.000 de unitati bibliografice existente in prezent, in limba romana si limbi straine.

 

 Cladiri in care a functionat de-a lungul vremii Biblioteca  

 

Anual, se achizitioneaza, in medie, 10.000 de unitati de biblioteca.

 

Anual, sunt organizate numeroase activitati unele din ele devenind traditionale:
   - "Eminesciana" - manifestare cultural - educativa prilejuita de ziua de nastere a lui Mihai Eminescu (ianuarie);
   - "Unirea Principatelor" - manifestare culturala dedicata unirii Principatelor Romane (ianuarie);
   - "Femei si destine" - manifestare culturala dedicata Zilei Internationale a Femeii (martie);
   - "Sarbatoarea francofoniei" - manifestare culturala dedicata Zilei Internationale a Francofoniei (martie);
   - "Daca as fi scriitor..." - concurs organizat cu ocazia Zilei Internationale a Cartii pentru Copii (aprilie);
   - "Zilele bibliotecii" - manifestare organizata cu ocazia Zilei Nationale a Bibliotecarului (aprilie)
   - "Ziua Europei" - manifestare cultural - educativa dedicata acestei zile (mai);
   - "Trofeul micului cititor" - concurs pentru alegerea celui mai bun autor, ilustrator si editor de carti pentru copii cu ocazia Zilei Internationale a Copilului (iunie);
   - "Noaptea bibliotecilor" - are ca obiectiv strangerea laolalta a unui numar cat mai mare de pasionati de carte, familiarizarea tinerilor cu biblioteca (octombrie);
   - "Salonul Editurilor Hunedorene" - manifestare culturala in cadrul careia sunt prezente editurile din judet, cat si prestigioase edituri din tara (octombrie);
   - "Ziua Nationala a Romaniei" - manifestare culturala organizata cu ocazia acestei sarbatori (decembrie);
   - "Bibliotecile anului" - competitie intre bibliotecile publice din judetul Hunedoara;
   - "Dupa-amiaza unui meloman" - auditii muzicale comentate, intalniri periodice cu elevii Liceului de Muzica si Arte Plastice Sigismund Toduta;
   - "Lectura pentru toti" - proiect desfasurat in colaborare cu editura Emia si Editura Calauza in vederea popularizarii cartii in mediul rural si mediul urban;
   - "Sa ne cunoastem scriitorii..." - intalniri periodice ale scriitorilor hunedoreni cu tinerii iubitori de literatura;
   - "Toti impreuna" - pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii.

 

Incepand din anul 2006, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva functioneaza in imobilul situat pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 26.

 

Sediul central, str. 1 Decembrie, nr. 26

Tel./Fax: 0254.216.457; 0354.101.131

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Site web: www.bibliotecadeva.ro

   - Imprumut carte pentru Adulti
   - Imprumut carte pentru Copii
   - Sala de Lectura
   - Sectia de Arta si carte franceza
   - BiblioNet

 

Patru Filiale:
   - Filiala nr. 1, Cartier Dacia, Bl. 41 - parter (langa Colegiul Tehnic "Transilvania")
   - Filiala nr. 2, Cartier Viile Noi, Scoala Generala Viile Noi
   - Filiala nr. 3, Strada Anemonelor, nr. 57A Grup Scolar "Teglas Gabor"
   - Filiala nr. 4, Scoala Generala Cristur, Ulita Mare, nr. 115, Cristur

 

Sala Pinocchio, in exclusivitate pentru copiii internati in Spitalul de Pedriatrie Deva.
Punctul de imprumut Baia de Cris, in exclusivitate pentru persoanele internate in Unitatea de Asistenta Medico-Sanitara.
Punctul de imprumut Branisca, in exclusivitate pentru persoanele internate in Centrul de Ingrijire si Asistenta.
Punctul de imprumut Paclisa, in exclusivitate pentru persoanele internate in Centrul de Ingrijire si Asistenta Nr. 1-2-3 de la Paclisa, comuna Totesti.

 

Site web: www.bibliotecadeva.ro

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Enciclopedia Deva