04
10
01
02
07
09
03
05
08
11
06

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660275
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1104
1384
4343
35958
3660275

Avem 54 vizitatori și niciun membru online

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

In anul 2009 s-a preluat o parte din spatiul de la parter de catre Serviciul Public Local de Asistenta Sociala unde s-a deschis Centrul de urgenta pentru femeia si copilul abuzat iar în cealalta parte a cladirii s-a destinat birourilor pentru Cadastru Deva.
În prezent, o parte a spatiilor de la parter sunt destinate depozitarii si distribuirii de alimente primite de la Uniunea Europeana, cresei fiindu-i alocate spatiile de la etajul I si o parte de la parter.

 

VIZIUNE, MISIUNE, VALORI
Viziunea cresei este aceea de a participa la scopul general de formare armonioasa mentala, emotionala si fizica a copiilor de vârsta anteprescolara asfel încât fiecare copil sa atinga potentialul maxim specific vârstei.
Misiunea cresei este de a oferi pe timpul zilei servicii integrate de îngrijire, supraveghere si educatie timpurie copiilor de vârsta anteprescolara într-o atmosfera de siguranta, în vederea integrarii acestora în comunitate.
Valorile cresei sunt: responsabilitate, excelenta, creativitate, respect pentru diversitate.

 

CONDUCERE, ORGANIGRAMA
Conducerea Cresei este asigurata de un director.
Sectiile din cresa sunt coordonate de catre o asistenta sefa, care se ocupa de înscrierea copiilor si coordonarea personalului din grupe.
Din totalul de 23 de posturi, în prezent sunt încadrate 14 cu personal calificat. Repartitia personalului în cresa este cea prezentata în organigrama si în statul de
functii.

 

ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA CRESEI DEVA
Cresa Deva este un serviciu social specializat pentru cresterea, îngrijirea si educarea timpurie a copiilor, a carei organizare si functionare respecta prevederile Legii nr. 263 din 2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea creselor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cresa Deva este subordonata Consiliului Local al Municipiului Deva si are personalitate juridica distincta.
Cresa se înfiinteaza, se organizeaza si functioneaza ca un centru cu program de lucru zilnic, între orele 6.00-18.00 de luni pâna vineri, în sistem public.
Cresa este organizata din punct de vedere educational pe grupe de vârsta, astfel:
      a) -grupa mică între 1,5 - 2,5 ani
      b) -grupa mare între 2,5 - 3,5 ani
Cresa are urmatoarele compartimente functionale: doua saloane, doua dormitoare, doua bai, o spalatorie, o baie angajati, un cabinet medical, o bucatarie, un birou contabilitate, un birou resurse umane, un birou administrator, un birou director.

 

BENEFICIARI SI SERVICII PRESTATE
De serviciile acordate de Cresa Deva beneficiaza urmatoarele categorii de persoane:
a) copii în vârsta de la 1,5 - 3,5 ani care au domiciliul sau resedinta în municipiul Deva;
b) parintii/reprezentantii legali ai copiilor care frecventeaza Cresa.

 

Serviciile prestate prin intermediul cresei constau în:
 a) servicii de îngrijire si supraveghere;
b) programe educationale adecvate vârstei, nevoilor, potentialului de dezvoltare si particularitatilor copiilor;
c) supravegherea, mentinerea starii de sanatate si de igiena a copiilor;
d) servicii de prim-ajutor si îngrijiri medicale necesare în caz de îmbolnavire, pâna la momentul preluarii copilului de catre sustinatorul legal sau al internarii într-o unitate medicala, dupa caz;
e) asigurarea nutritiei copiilor, cu respectarea normelor legale în vigoare;
f) colaborarea cu familiile copiilor care frecventeaza Cresa si realizarea unei relatii de parteneriat activ cu parintii/reprezentantii legali cu respectarea interesului copilului;
g) depistarea precoce a situatiilor de risc care pot determina separarea copilului de parintii sai si adoptarea masurilor necesare care se impun în aceste situatii.

 

Beneficiarii serviciilor au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte programul orar al cresei;
b) sa respecte regulamentul de organizare si functionare si cel de ordine interioara;
c) sa aiba un comportament civilizat fata de personalul cresei;
d) sa participe la activitatile organizate de institutie, la solicitarea personalului cresei;
 e) sa devina parteneri activi în cadrul programelor educationale initiate de cresa;
f) sa achite contributia pentru hrana zilnica a copilului;
g) sa contribuie la promovarea imaginii cresei.

 

Drepturile beneficiarilor:
a) sa beneficieze de toate serviciile sociale si educationale oferite în cadrul cresei;
b) sa foloseasca baza tehnico-materiala existenta în conditiile regulamentelor cresei;
c) sa fie tratati cu respect si sa nu fie supusi unor tratamente discriminatorii;
d) sa li se asigure confidentialitatea datelor si informatiilor personale în conditiile legii;
e) sa le fie luate în considerare, în limitele posibilitatilor, propunerile cu privire la programul si activitatile desfasurate în cadrul cresei.

 

FINANTAREA CRESEI
Finantarea cheltuielilor necesare organizarii si functionarii Cresei Deva se realizeaza din urmatoarele surse:
a) bugetul local al Municipiului Deva;
b) contributii lunare ale parintilor/reprezentantilor legali;
c) alte surse legal constituite.
Parintii /reprezentantii legali ai copiilor au obligatia sa plateasca o contributie lunara de întretinere pentru fiecare copil înscris în Cresa.

 

NORME DE IGIENA
 In cadrul cresei sunt asigurate conditiile de igiena necesare apararii, pastrarii si promovarii starii de sanatate, dezvoltare fizica si neuropsihica armonioasa a copiilor cât si prevenirea aparitiei unor îmbolnaviri.
În conformitate cu Ordinul nr. 1955 din 18/10/1995 pentru aprobarea normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a adoptat un plan de masuri în vederea sporirii conditiilor de igiena.
Conducerea unitatii este raspunzatoare de realizarea întocmai a acestor conditii.
Numarul maxim de copii admisi la o grupa de la Cresa nu depaseste 20 de copii. Dimensionarea, amplasarea si adaptarea spatiilor, a mobilierului si a instalatiilor sanitare sunt realizate în raport cu vârsta copiilor.
Pentru copii sunt prevazute olite individuale care sunt utilizate, spalate si dezinfectate astfel încât sa se evite riscul aparitiei unor boli transmisibile.
In aceasta unitate, de la înfiintare si pâna în prezent, nu s-au semnalat cazuri de îmbolnaviri epidemiologice si nici nu au fost probleme igienico-sanitare.

 

CONTACT: CRESA DEVA
Director: Ion Nistor
Telefon: 0254/230 250, 0751/121 169
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Adresa: Deva, Aleea Viitorului, nr. 5
Telefon/fax: 0254/230 250
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.primariadeva.ro/cresa-deva

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Enciclopedia Deva