06
05
04
11
02
08
01
03
10
07
09

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660362
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1191
1384
4430
36045
3660362

Avem 137 vizitatori și niciun membru online

CASTELUL CORVINESTILOR (HUNIAZILOR) HUNEDOARA
Monument istoric si de arhitectura laica. Este cel mai important monument de arhitectura gotica laica din Transilvania. Edificiul este ridicat pe locul unei cetati din sec. XII ridicata la randul ei pe locul unei intarituri romane (ale carei urme - valuri de pamant se mai vad si acum). In 1409, impreuna cu circa 40 de sate din jur este daruita cneazului Voicu (tatal lui Iancu de Hunedoara de catre Sigismund I, rege al Ungariei, cetatea fiind modernizata). In 1480 s-a sfarsit constructia castelui (in timpul domniei ca rege a lui Matei Corvin - fiul lui Iancu de Hunedoara), folosindu-se mai multe stiluri de constructie.     
Dupa moartea ultimului dintre Corvinesti, castelul a trecut in posesia mai multor familii: Torok, Bethlen, Zolyoni, castelul fiind supus unor transformari ulterioare (in special in timpul lui Bethlen, principele Transilvaniei).       Ample lucrari de restaurare au avut loc in anii 1965-1970 si 1993-1995. Actualmente aici se afla muzeul orasenesc cu profil de arheologie (lapidarium medieval), istorie, etnografie.


ARBORETUL SIMERIA
Monument al naturii (parc dendrologic). Cea mai veche (1760), valoroasa si pitoreasca colectie de plante lemnoase din tara. Bazele colectiei au fost puse in 1763.
Este situat la altitudinea de 200 m si are o suprafata de 70 ha. In parc exista 560 specii diferite de plante dintre care si raritati ca: magnolii din China, conifere din America, Japonia, Himalaia, nuci exotici din Coreea, Japonia, China, America. In parc se afla sere, un colt zoologic, pepiniere de puieti exotici, culturi de bambus.

PADUREA CHIZID HUNEDOARA
Rezervatie naturala forestiera. Are o suprafata de 50 ha si are rol de filtru natural al emnatiilor industriei siderurgice si chimice de la Hunedoara. Se remarca etajarea vegetatiei.   

MAGURA UROIULUI 
Rezervatie naturala (geologica); Are o suprafata de 20 ha. Delimiteaza un con vulcanic de pe culmile caruia se deschide o frumoasa priveliste asupra imprejurimilor.  

CASTRUL ROMAN MICIA 

 

Este situat in apropierea termocentralei de la Mintia, la 6 km de Deva. Castrul dateaza din sec. I d. Hr. In incinta lui s-au gasit monede romane, bazine, apeducte, terme, un grup de cuptoare pentru ars ceramica. Deşi avea numai statut rural (pagus), aşezarea prezenta un înalt grad de urbanizare, cu reţea stradală ortogonală, edificii publice monumentale (terme, amfiteatru etc) şi un port la Mureş (amenajat cu cheiuri din zidărie de piatră). Langa castrul si termele romane, a fost scos la suprafata si un amfiteatru militar (singur in Dacia romana), construit din piatra si lemn, in forma eliptica, avand o circumferinta de peste 100 de metri. Capacitatea tribunelor era de peste 1000 de locuri, iar reprezentatiile erau cele obisnuite: lupte intre gladiatori, incaierari intre animale, sau lupte intre oameni si animale. In perioada administratiei romane, Micia era "pagus" (sat) si apartinea din punct de vedere administrativ de teritoriul Ulpiei Traiana. Populatia vechii asezari era formata din veterani si cives romani, alaturi de care traiau si autohtoni daci.
 

ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA 
Obiectivele turistice ale Sarmizegetusei sant: zidurile asezarii, amfiteatrul, palatul Augustalilor, forumul, constructiile de cult precum si bogatul material arheologic documentar reprezentat de monumente epigrafice si sculpturale, unelte, obiecte de uz casnic, materiale de constructie de tot felul, monede sarcofage. In muzeul local, situat in centru comunei Sarmizegetusa sant prezentate valoroase marturii arheologice descoperite in aria asezarii. 


CETATILE DACICE DIN MUNTII ORASTIEI 

 

Ansamblul de cetati si fortificatii din Muntii Sureanu sunt cunoscute si sub numele de Cetatile dacice din Muntii Orastiei. Ele sunt situate in sectorul central si vestic al masivului, majoritatea fiind concentrate in bazinul raului Gradistei, afluent al Muresului. Aici gasim cetatile cu ziduri de piatra apartinand sistemului fortificatiilor dacice de la: Costesti -- Cetatuie, Costesti -- Blidaru, Piatra Rosie, Sarmizegetusa Regia, Banita si Capalna.

 

ZONA SACARAMB 
Sacarambul a patruns in literatura mondiala, nu atat prin faptul ca poseda aur, ci datorita unui "metallum problematicum" sau "aurum paradoxum", cunoscut sub numele de "sacarambit". Sacarambul este considerat zona cea mai puternic incarcata energetic din tara, si printre primele in lume. Renumit pentru cele 3 biserici (actualmente una dintre biserici este ruinata, fiind traznita in anul 1970), Sacarambul li se infatiseaza calatorilor dinspre Deva, sus intre munti,  asemenea unui basorelief pe un fond albastru feeric.

ALTE PUNCTE DE INTERES TURISTIC 
Imprejurimile Devei ofera o multime de alte puncte de interes turistic, printre care pot fi enumerate:
- Rezervatia Naturala de la Craciunesti (www.craciunesti.ro)
- Padurea Caprioara (Baza de agrement Caprioara si Tabara Scolara Caprioara);
- Carierele de piatra de la Pietroasa si Bejan;
- Asezarea din comuna primitiva de la Almasul Sec (la poalele dealului Bejan);
- Depozitele de scoici fosile din apropierea satului Cherghes;
- Asezarea dacica de pe dealul Piatra Coziei;
- Vechea biserica romaneasca (1458) din Hunedoara (in fata castelului);
- Lacul de acumulare de la Cincis;
- Biserica din Ghelari;
- Statiunea balneara Calan-Bai (ape minerale calde si un bazin din epoca romana);
- Padurea Slivut-Hateg (rezervatie faunistica, rezervatie de zimbrii)
- Monumentul de la Densus (secolul XIII);
- Biserica de la Santamaria-Orlea (secolul XIII);
- Castelul de la Santamaria-Orlea (secolul XIV)
- Monumentul de la Streisangiorgiu (secolul XIV);
- Rezervatia Parcul National Retezat;
- Pesterile Ponorici si Cioclovina (cu importante urme ale omului primitiv);
- Turnul de paza de la Crivadia (monument istoric din epoca feudala);
- Statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai;
- Baile romane de la Geoagiu;
- Muzeul memorial Aurel Vlaicu din comuna Aurel Vlaicu;
- Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Orastie;
- Muzeul de Etnografie si Arta Populara Zarandeana din Brad;
- Muzeul geologic si mineralogic Brad;
- Gorunul lui Horea si mormantul lui Avram Iancu de la Tebea;
- Biserica monument din Criscior (datand de prin 1400);
- Monumentul istoric de la Ribita (valoros pentru pictura murala);
- Raul cu agate de la Techereu;
- Manastirea Prislop;
- Cetatea Orastiei;
- Cetatea Rachitova;
- Statiunea balneoclimaterica Vata de Jos.
 
LISTA ARIILOR PROTEJATE DIN JUDETUL HUNEDOARA 
Pe teritoriul judetului Hunedoara, sunt nominalizate 42 de arii protejate de diferite categorii.
- Parcul National Retezat si rezervatie a biosferei
- Rezervatia stiintifica Gemenele
- Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina
- Complexul Carstic Ponoraci Cioclovina
- Pestera Tecuri
- Pestera Sura Mare
- Locul fosilifer Ohaba Ponor
- Cheile Crivadiei
- Dealul si Pestera Bolii
- Pestera Zeicului
- Pestera Cizmei
- Dealul Colt si Dealul Zanoaga din Deva
- Mlastina de la Pesteana
- Calcarele de la Fata Fetii
- Varful Poieni
- Padurea Chizid Hunedoara
- Padurea bejan din Deva
- Padurea Slivut din Hateg
- Muntele Vulcan
- Podul natural de la Grohot
- Dealul Cetatii Deva
- Calcarele din Dealul Magura
- Cheile Madei
- Fanatele cu narcise de la Nucsoara
- Tufurile calcaroase din Valea Bobalna
- Padurea Pojoga
- Cheile Jietului
- Cheile Ribicioarei si Uibarestilor
- Cheile Cernei
- Cheile Taia
- Rezervatia Boholt
- Apele Mezotermale Geoagiu-Bai
- Calcarele de la Boiu de Sus
- Codrii seculari de pe Valea Dobrisoarei si Prisloapei
- Paleofauna Reptiliana Tustea
- Arboretumul Simeria
- Locul fosilier Lapugiu de Sus
- Locul fosilier cu dinozauri Sanpetru
- Fanetele Pui
- Piatra Crinului
- Magurile Sacarambului
- Magura Uroiului de la Simeria 

--------------------------------------------------------------------------------
Informatii si imagini preluate din Enciclopedia Orasului Deva. Copyright (c) 2005-2012 SILVERSOFT
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului acestui site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al S.C. SILVERSOFT S.R.L. In caz contrar, aceasta reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva