Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/plugins/content/jw_simpleImageGallery/jw_simpleImageGallery.php on line 31

08
01
07
03
02
06
11
04
10
09
05


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/modules/mod_klixo_articles_slider/mod_klixo_articles_slider.php on line 53

Strict Standards: Non-static method modKlixoArticlesSliderHelper::cutStr() should not be called statically in /home/orasuld/public_html/orasul/modules/mod_klixo_articles_slider/helper.php on line 70

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

 Miercuri, 29 Martie 2017

Site-uri diverse


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/plugins/content/jw_simpleImageGallery/jw_simpleImageGallery.php on line 31

Mersul autobuzelor


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/plugins/content/jw_simpleImageGallery/jw_simpleImageGallery.php on line 31
Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori


Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /home/orasuld/public_html/orasul/plugins/system/vvisit_counter/helper/vvisit_counter_timestart.php on line 28

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/modules/mod_vvisit_counter/mod_vvisit_counter.php on line 124
3660328
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1157
1384
4396
36011
3660328

Avem 103 vizitatori și niciun membru online


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/plugins/content/youtubegallery/youtubegallery.php on line 84

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/misc.php on line 336

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayouts::getTableClassic() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/render.php on line 62

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::render() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/render.php on line 65

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getValue() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 196

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getTitleByVideoID() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 95

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getDescriptionByVideoID() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 103

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getValue() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 196

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::ShowActiveVideo() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 38

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 737

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getTitleByVideoID() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 741

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getVideoSourceByID() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 773

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getVideoImageByID() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 778

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::curPageURL() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 781

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 782

Strict Standards: Non-static method VideoSource_YouTube::renderYouTubePlayer() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 813

Strict Standards: Non-static method VideoSource_YouTube::ApplyYoutubeParameters() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/youtube.php on line 189

Strict Standards: Non-static method VideoSource_YouTube::CreateParamLine() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/youtube.php on line 191

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getValue() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 196

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::ClassicNavTable() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 64

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::curPageURL() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 535

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 536

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::makeLink() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 569

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::deleteURLQueryOption() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 396

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 667

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::makeLink() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 569

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::deleteURLQueryOption() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 396

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 667

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::makeLink() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 569

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::deleteURLQueryOption() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 396

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 667

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::isEmpty() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 155

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getListToReplace() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 158

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getValue() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 196

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::Pagination() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 76

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::getPagination() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/layoutrenderer.php on line 502

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::deleteURLQueryOption() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/pagination.php on line 579

Strict Standards: Non-static method YoutubeGalleryLayoutRenderer::QueryYouTube() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/orasuld/public_html/orasul/components/com_youtubegallery/includes/render.php on line 69

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/plugins/content/jw_simpleImageGallery/jw_simpleImageGallery.php on line 31

Fântânile arteziene au devenit elemente indispensabile în proiectele de estetizare a localităţilor. Pe lângă rolul decorativ, acestea au o contribuţie importantă şi în eliminarea stresului, prin efecte relaxante şi, totodată, purifică aerul şi menţin umiditatea acestuia. De-a lungul timpului şi în Municipiul Deva s-au construit fântâni arteziene, dar din păcate, unele din ele au fost lasate să se degradeze, iar altele funcţionează doar ocazional.

 

 

FANTANA CU BROASTE

Fantana cu broaste este situata in fata Prefecturii. Loc de intalnire pentru indragostitii romantici, loc de relaxare si de incantare pentru copii, fantana cu cele opt broaste este  cea mai veche fantana arteziana din oras si probabil cea mai indragita de catre deveni. Avand ca fundal cetatea, aceasta fantana este si unul din cele mai fotografiate obiective din oras. Broastele reprezinta un simbol al nemuririi. Mai nou aceasta fantana este considerata "cu noroc" si in ea se arunca banuti.

 

FANTANA DIN PARC

In Parcul orasului a functionat in perioada comunista o fantana simpla, circulara, construita din beton. In jurul fantanii era amenajat un loc pentru odihna si relaxare, cu banci si masute. Aici se intalneau de obicei pensionarii pentru a juca sah, table, carti sau remi. Fantana insa a funtionat foarte rar, iar in prezent locul este parasit si fantana s-a degradat.

 

Fantana din ParcFantana "cu broaste"Fantana "cu broaste"

 

FANTANA ARTEZIANA DE PE BULEVARDUL DECEBAL

Prin anii '80, odata cu construirea noilor blocuri de locuinte de pe fosta strada Cuza Voda (B-dul Decebal), a fost construita si o fantana arteziana moderna, din beton, placata cu marmura. Fiind o noutate in orasul nostru, noua fantana a starnit curiozitatea devenilor timp de cateva luni, cat a functionat. In scurt timp insa, oamenii si-au pierdut interesul pentru ea, deoarece functiona rar si era amplasata intr-o zona mai putin circulata. In prezent ea se afla in stare de degradare si se pare ca nici nu mai figureaza in "inventarul" primariei.

 

Fantana de pe B-dul DecebalFantana de pe B-dul DecebalFantana de pe B-dul Decebal

 

FANTANA ARTEZIANA DIN FATA MAGAZINULUI ULPIA

Tot in perioada comunista, s-a construit o fantana arteziana si in fata Magazinului Universal Ulpia. Aceasta fantana realizata din beton a fost prima fantana iluminata din Deva. Dupa Revolutie a fost desfiintata pentru a se crea un loc de parcare si ulterior s-a construit o alta fantana: un stalp cu un cub negru in varf, cub din care picura apa.

 

Fantana arteziana veche de la Ulpia
(iluminata noaptea)
Fantana arteziana veche de la Ulpia
(vedere spre Hotel Sarmis)
Fantana arteziana noua de la Ulpia
(vedere spre Hotel Sarmis)

 

Fantana arteziana noua de la Ulpia

 

FANTANA ARTEZIANA "FLACARA OLIMPICA" DIN PIATA ARRAS

In 2005, in Piata Arras s-a inaugurat Grupul Statuar al Gimnastelor, ocazie cu care s-a mai construit o fantana arteziana din metal, in forma de flacara olimpica. Cunoscuta sub numele de "Fantana de la Lido" sau "Fantana din fata Casei Judetene de Pensii", si aceasta fantana este pornita foarte rar si in prezent are o valoare mai mult arhitectonica si decorativa.

 

Fantana arteziana "Flacara Olimpica" din Piata Arras

 

FANTANA ARTEZIANA DIN SENSUL GIRATORIU DE LA LIDO

Fantana arteziana din sensul giratoriu de la Lido a fost realizata in 2007. Sensul giratoriu are un diametru de 44 metri, iar fantana arteziana din mijloc realizata integral din inox are un diametru de 25 metri. In mijlocul fantanii este instalat un stalp pe care se afla o sfera de cinci metri si intreg ansamblul este prevazut cu o instalatie de iluminat arhitectural.
Costurile de exploatare a fântânii arteziane din sensul giratoriu de la Lido se ridică la suma de 16.593 de lei lunar.
 

Fantana in faza de constructieFantana in ziua inaugurariiFantana arteziana de la Lido

 

FANTANILE ARTEZIENE "DE GRADINA"

Dupa "succesul" avut cu fantanile arteziene din Piata Arras, in vara anului 2011 Primaria a decis ca orasul are nevoie de inca 3 fantani arteziene mai mici, asa numite "fantani arteziene de gradina".
Una a fost montata in cartierul Micro 15, pe strada Mihai Eminescu, alta in sensul giratoriu din fata Postei vechi din centru si a treia chiar in fata Primariei. Bineinteles ca si aceste fantani arteziene nu sunt decat niste obiecte decorative scumpe si nimeni nu isi aminteste sa fi functionat vreodata. Nici pana in vara lui 2012 Primaria nu a racordat aceste fantani la reteaua de apa si curent, desi in buget avea alocata suma de aproape un miliard de lei vechi pentru aceste lucrari.

 

Fantana din Micro15
(de pe str. Eminescu)
Fantana din sensul giratoriu 
(in centru, la Posta veche)
Fantana de gradina
din fata Primariei

 

FANTANA ARTEZIANA CANTATOARE DIN FATA CASEI DE CULTURA

Demarate in februarie 2012 , lucrarile de la fantana arteziana muzicala din Piata Victoriei din Deva se apropie de final. Deja, fantana a fost pusa in functiune, in seara zilelor de vineri si sambata (8 si 9 iunie 2012), aceasta incantand oamenii pentru cateva ore, in probe.
Urmeaza ca restul lucrarilor ambientale, din jurul fantanii, inclusiv finisajele si toaletarea fatadei Casei de cultura, sa fie gata pana in ziua de 22 iunie. Valoarea acestei ultime investitii de anvergura, realizata de primarul Mircia Muntean in municipiul pe care l-a condus timp de 16 ani, se ridica la 2,5 milioane de euro, finantarea fiind asigurata aproape in totalitate din fonduri europene. Zona din jurul fantanii este placata cu granit pe o suprafata de 2.000 metri patrati. Lungimea artezienei este de 50 de metri, latimea de 9,6 metri si o inaltime a jeturilor de apa de opt metri.
Aceasta porneste chiar din fata Casei de cultura, in trei trepte si se intinde pe o suprafata de peste 400 de metri patrati, pana aproape de statuia lui Decebal. Ea are sapte jocuri de apa, cinci melodii si lumini de diferite culori. Melodiile fantanii pot fi programate la ce ora sa porneasca. Zona este mobilata si cu banci, spatii verzi, rasteluri de biciclete.
Şeful Biroului de Dezvoltare, Daniela Pârvu susţine că “în conformitate cu documentaţia tehnico economică a proiectului, valoarea estimată pentru costurile de exploatare a fântânii este de 15.106 lei pe lună”, la un program de funcţionare de 24 de ore din 24. Dar costul este unul estimativ şi de aceea, “valorile reale pentru costurile de exploatare vor fi cunoscute numai după funcţionarea în regim normal pe o perioadă de cel puţin o lună”.
 

In cele doua seri cand s-au facut probele, mii de deveni s-au adunat in jurul fantanii artezienei muzicale, admirand si filmand cu telefoanele mobile jocurile de apa si lumini. Oamenii s-au declarat incantati de noua realizare urbanistica. Spectacolul de apa si lumina i-a lasat uimiti pe spectatorii care se plimbau in jurul fantanii ca sa o admire din toate pozitiile.
Pe langa jeturile colorate pe care le ridica aproape 8 metri, fantana stie sa si cante. Cel mai bine stie melodia The Lonely Shepherd (Kill Bill Soundtrack) a lui Gheorghe Zamfir, melodie pe care o tot repeta obsesiv.
In general lumea e incantata si multumita de noua "vedeta" a orasului, insa probabil nu aceasi incantare o au si cei care locuiesc in blocurile din zona si care vor suporta tot vacarmul facut de fantana.

Fantana arteziana cantatoare a inceput sa functioneze zilnic incepand cu data de 11 iulie 2012.

 

Programul de functionare:

Zilnic incepand cu ora 10:00

10:00 - 21:30 doar jocurile de apa

21:30 -22:00 jocurile de apa, luminile si muzica

22:00 - 23:00 jocurile de lumini si apa.

 

 

   

 

FANTANA ARTEZIANA PIETONALA DIN PARC

Amenajată în faţa statuii lui Mihai Eminescu din parc, fântâna a fost realizată în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a spaţiului public urban “Parcul Municipal Cetate” din Deva. 
Fântâna a fost inaugurată pe data de 1 iunie 2013 ora 11:00 prilej cu care pe esplanada din faţa statuii lui Mihai Eminescu s-au derulat spectacole de muzică uşoară şi populară, dans de societate. 
Momentele artistice au fost susţinute de Ansamblul “Charleston" al Licelului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă" Deva şi de Ansamblul “Mureşana" din Brănişca. 
Proiectul de reabilitare şi modernizare a Parcului Municipal "Cetate" a avut o valoare totală de 5.471.761,72 lei, din care 4.235.384,70 lei finanţare nerambursabilă. 
În cadrul implementării proiectului au fost reamenajate aleile pietonale, filigoria, soclul statuii lui Eminescu, zidurile de sprijin; s-a construit poarta de intrare, fântâna arteziană pietonală, locurile de petrecere a timpului liber (pergola de şah, pergola locului de joacă) şi grupul sanitar; parcul a fost dotat cu bănci, coşuri de gunoi, rasteluri pentru biciclete, locuri de joaca, cişmele; s-a realizat semnalizarea adecvată a parcului şi a speciilor de vegetaţie din parc, iluminatul public şi decorativ cu stâlpi şi corpuri de iluminat specifice, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi precum şi sistemul de irigare a acestora. Prin 
reabilitarea parcului s-a dezvoltat un mediu propice desfăşurării activităţilor cultural-educative şi recreative de către populaţia municipiului Deva, contribuind astfel la creşterea atractivităţii zonei şi a gradului de confort urban în municipiul Deva. 
 
 

 

FANTANA ARTEZIANA MUZICALA DIN FATA CASEI DE CULTURA (video)

 

Fantana arteziana


 - Orasul Deva  - Orasul Deva  - Orasul Deva

 

 

FANTANA ARTEZIANA DIN SENSUL GIRATORIU DE LA LIDO (video)

 

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro


Strict Standards: Non-static method modGTranslateHelper::getParams() should not be called statically in /home/orasuld/public_html/orasul/modules/mod_gtranslate/mod_gtranslate.php on line 13

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/orasuld/public_html/orasul/modules/mod_gtranslate/tmpl/default.php on line 115
Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva