09
04
01
02
08
03
07
05
10
11
06

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660349
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1178
1384
4417
36032
3660349

Avem 124 vizitatori și niciun membru online

Colegiul Naţional Sportiv “Cetate” este primul colegiu sportiv din România şi poate fi numit pe drept cuvânt o adevărată pepinieră a gimnasticii şi atletismului de răsunet naţional şi mondial. Colegiul are în structura sa Clubul Sportiv Şcolar “Cetate Deva”, dar şi Centrul Internaţional de Gimnastică.

Clădirea care găzduieşte astăzi şcoala, cunoaşte o istorie îndelungată. Astfel prima atestare documentară a clădirii datează din 1785. La sfârşitul secolului al XIX-lea devine cazarmă militară, iar după Marea Unire din 1918 în perioada 1923-1940 clădirea este destinată Şcolii de Arte şi Meserii. În perioada 1940-1951 îşi are sediul în această clădire Şcoala Tehnică Profesională de Băieti care între anii 1951-1955 devine Şcoala Tehnică de Construcţii Civile şi Industriale. Funcţionează ca Şcoala Profesională de Ucenici Constructori între 1955-1962. Îşi schimbă numele în funcţie de comanda politică a vremii în Şcoala Profesională de Construcţii - Şcoala de Maiştri între 1962-1978.

Cu începere de la 1 septembrie 1978 devine Şcoala Generală nr.7, care a ajuns cunoscută lumii întregi datorită triumfului gimnastelor care se pregăteau aici. Tot atunci, printr-o întâmplare fericită Federaţia Română de Gimnastică, hotărăşte să  înfiinţeze la Deva Lotul Naţional de Gimnastică Artistică al României. O altă etapă o reprezintă perioada cuprinsă între 1991-1993 când şcoala este cunoscută sub denumirea de Liceul cu Program de Educaţie Fizică şi Sport ( cu secţii de gimnastică şi atletism).

 

Anul 1993 marchează  o altă etapă, şcoala fiind denumită  Grupul  Şcolar cu Program Sportiv, pentru ca începând cu anul şcolar 2003-2004 să primească prin ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 5188 din data de 07.10.2003, denumirea de  Colegiul Naţional Sportiv “Cetate” Deva.

 

De istoria acestei şcoli se leagă momente de aur ale sportului românesc.
Sportul românesc de înaltă ţinută este reprezentat de 30 de ani de această unitate educativă în care învaţă 600 copii, de la grupele pregătitoare până la ultima clasă de liceu, pe următoarele profile: gimnastică, atletism, fotbal.

 

Colegiul Naţional Sportiv „Cetate"Sala Olimpica de Gimnastica

 

 

GIMNASTICA

 

Din 1997 unitatea şcolară găzduieşte centrul de pregătire permanentă a Lotului Naţional de Gimnastică, În şcoală îşi desfăşoară activitatea Lotul Naţional de Gimnastică Feminină al României şi Lotul de Juniori al României, iar numele antrenorilor şi elevelor acestuia a făcut demult înconjorul lumii.
 

Nume de răsunet ca: Nadia Comăneci, Lavinia Agache, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaş, Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, Maria Olaru, Neculiţa Maria, Oana Petrovschi, Oana Ban sunt asociate cu numele Clubului Sportiv Cetate Deva. Şi lista poate fi continuată, căci tot la acest club s-au pregătit şi renumitele gimnaste: Aurelia Dobre, Emilia Eberle, Dumitriţa Turner, Marilena Neacşu, Cristina Grigoraş, Melita Ruhn, Mirela Barbălată, Camelia Voinea, Cristina Itu, Gabriela Gheorghiu, Mihaela Stănuleţ, surorile Renciu, Rodica Dunca, Marilena Vlădărău, Celestina Popa, Gabriela Potorac, Simona Amânar (de doua ori C.O. - Atlanta şi Sydney), Cristina Bontaş, Andreea Răducan ( C.O. la Sydney), Andreea Isărescu ( C.O. Sydney ), Claudia Presecan ( C.O. la Sydney), Loredana Boboc ( C.O. la Sydney), Andreea Cacovean, Claudia Rusan, Nadia Haţegan.

 

O dedicatie cu autograf pentru toti devenii din partea unei mari campioane a gimnasticii romanesti, Daniela Silivas, nascuta in Deva. 

 

Rezultatele menţionate sunt datorate eforturilor susţinute ale gimnastelor, eforturi conjugate cu dăruirea şi măiestria profesională a antrenorilor care le-au îndrumat paşii spre zări glorioase.
Îi amintim aici pe deschizătorii şcolii de gimnastică de la Deva pe Bella şi Marta Karoly, alături de directorul Mihai Bănulescu, dar şi pe preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Nicolae Vieru, cu deplinul concurs al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a celorlalte autoritaţi locale. Au urmat apoi la conducerea Lotului Naţional de Gimnastică Artistică Adrian Goreac şi Maria Cosma.

 

De o înaltă apreciere şi veneraţie se bucură actualii antrenori ai Lotului Naţional de Gimnastică Artistică al României cei care ne-au umplut inimile de bucurie prin excepţionalele rezultate obţinute la C.E., C.M. dar mai ales la J.O. Cine poate uita vreodată podiumul Olimpic de la Sydney cu cele 3 mari campioane Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. Este vorba despre nimeni altcineva decât de antrenorii emeriţi Octavian Bellu şi Maria Bitang – cei care au antrenat si lotul format din: Stroescu Silvia, Ban Oana, Leonida Florica, Eremia Alexandra, Roşu Monica, Ponor Cătălina, Dragnea Eleonora, Bucurean Corina, Munteanu Andreea, Sofronie Dana, Stancu Lorena.

 

Tot aici trebuie să citam profesorii, antrenorii care şi-au dat şi îşi dau măsura valorii lor pentru acest minunat sport- gimnastica artistică: Ana Ghenadie, Ion Bulacu, Adrian Stan, Gheorghe Orban, Olimpia Tofan, Ulpia Barbu, Mirela Dicu, Sorin Tolteanu, Valer Puia, Corina Dorean şi mai tinerii Ramona Micu, Florin Cotuţiu, Adela Popa, Liliana Cosma. Se cuvine cu pioşenie să rememoram numele unor antrenori care deşi ajunşi în lumea umbrelor trăiesc prin rezultatele obţinute de gimnastele pe care le-au antrenat. Amintim aici pe Sebu Petre şi Ghenadie Ferdinand precum şi numele fostului director  Miron Mircea.

 

Aceasta „uzină vie” de modele în devenire pentru înalta performantă n-ar fi putut şi nu poate funcţiona dacă n-ar exista un corp profesoral deosebit – învăţători, profesori, pedagogi, supraveghetori, dar şi personalul didactic auxiliar, precum şi personalul muncitor care pune suflet în tot ceea ce face.

 

Amintim aici pe Adriana Blendea, Nistor Anghel, Ion Badoi, Vasile Vlasie, Adrian Liga, Florica Bacâzu, Elena Toma, Maria Crişan, Emilia Lac, Otilia Lazăr, Silvia Jena, Lucia Anderco, Marioara Bălan, Virginia Sindea, Zina Frenţ, Adela Nicola, Szekely Maria şi mai tinerele Daciana Muntean, Anca Crişan.
În rândul personalului muncitor care îşi desfăşoară activitatea de peste 25 de ani avem pe: Elena Huzum, Ioan şi Clara Lascuş, Maria Colda, Elena Beler.

 

Sala Olimpica de Gimnastica

 

ATLESTISM

 

O activitate demnă de remarcat încă de la înfiinţarea şcolii a desfăşurat catedra de atletism. Au facut cunoscută scoala în ţară şi peste hotare prin rezultatele obţinute, sportive ca: Olga West, Ella Kovacs, Margareta Keszek, Ana Pădureanu, Cleopatra Pălăceanu, Simona Staicu, Denisa Costescu, Ionela Bungardean, pregătite fiind de profesorii-antrenori: Scheiblle Ortwin şi Sanda, Mariana Mladin,  Vişinescu Tase, Mihai Niculescu, Mihai Luca, Alexe Nicolae, Gheorghe Iclozan, Cornelia Juratoni, Florica Nicilescu, Laura Caia.


Gimnastica aerobică, ramură înfiinţată în 1997 avea să se afirme aducând rezultate remarcabile prin sportive ca: Mihaela Pohoată, Mădălina Gogâtu - C.E si C.M., Mădălina Cioveie, Diana Oprea, Cristina Ont, Anca Bucur şi altele.

 

Intrare principalaPanoul cu trofeeCamin
Sala de sportBibliotecaCabinet psihopedagogie

 

În anul 2012, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate" Deva dispune de 23 de săli de clasă, destinate atât ciclului primar, cât şi celui gimnazial şi liceal. De asemenea în cadrul şcolii există şi o grădiniţă. Specializările la care se pot pregăti elevii sunt: gimnastică artistică, atletism, gimnastică aerobică, fotbal, handbal, volei, judo, baschet, canotaj, tenis de câmp, karate, lupte libere, box.
Elevii  care practică fotbal, handbal, volei, judo, baschet, canotaj, tenis, karate, lupte libere, box au nevoie de  legitimare cu viză la zi la un club sportiv din localitate sau împrejurimi.
 

Biblioteca

Biblioteca Colegiului Naţional Sportiv "Cetate" Deva a acumulat de-a lungul anilor un tezaur valoros constituit din carte, periodice, documente grafice şi audiovizuale oglindit în cele 20087 de documente în limba română şi alte limbi străine.

 

Laboratoare

Colegiul dispune de 4 laboratoare moderne:
- 1 laborator de informatică, cu un număr total de 25 calculatoare
- 1 laborator de chimie – echipat cu instrumente şi de aparatură de laborator nou achiziţionate
- 1 laborator de biologie – dotat cu material didactic adecvat desfăşurării activităţilor specifice: lucrul cu atlase de biologie, observaţii icroscopice şi macroscopice.1 laborator de fizică  – utilat cu instrumente şi aparatură modernă necesare desfăşurării activităţilor didactice specifice.

 

Cabinet de asistenţă psihopedagogică
În cadrul cabinetului se desfăşoară activităţi de consiliere psihopedagogică în probleme emoţionale  (anxietate, depresie), comportamentale (agresivitate, hiperactivitate), de învăţare (eşec şcolar, abandon şcolar), consiliere vocaţională, orientare şcolară şi profesională, evaluare psihologică, implicarea elevilor în diferite proiecte (antidrog, salvaţi natura, promovarea monumentelor istorice).

 

Cabinet AEL
În cadrul unităţii şcolare se regăsesc cele mai bune mijloace didactice la cel mai înalt nivel, şcoala fiind dotată cu un număr de 26 calculatoare de ultimă generaţie pentru folosirea calculatorului în desfăşurarea lecţiilor, precum şi un Laptop conectat la video-proiector. De asemenea unitatea şcolară a fost dotată cu o Tablă Interactivă şi un panou fleepchart, folosite în special în cadrul lecţiilor de biologie, fizică şi chimie.


 

Baza spotivă
Colegiul Naţional Sportiv "Cetate" Deva dispune de 3 săli de sport, una fiind destinată gimnasticii aerobice, iar celelalte două servind antrenamentelor de gimnastică artistică.
De asemenea liceul dispune şi de săli de antrenament cum ar fi: sală de forţă, sală de gimnastică artistică (bârnă), sală de gimnastică artistică (paralele), sală de gimnastică artistică (sol), teren de sport multifuncţional, pistă pentru atletism, sărituri, etc.

 

Cămin
Căminul Colegiului Naţional Sportiv "Cetate" Deva are o capacitate de 213 locuri, fiind destinat cazării elevelor care frecventează cursurile
şcolii.

 

Cantină
Şcoala dispune de o cantină deosebit de frumoasă cu o capacitate de 120 locuri / serie. Elevii pot servi toate cele trei mese (mic dejun, prânz, cină) în condiţiile în care sunt cazaţi în cămin sau doar masa de prânz (la semi-internat).

 

Cabinet medical
Cabinetul medical al şcolii funcţionează 24 de ore/zi.
Este compus din cabinet de consultaţii, cabinet de fizioterapie şi infirmerie cu o capacitate de 14 paturi. Personalul medical este format din: 1 medic specialist  – medicină sportivă şi 5 asistente medicale.

 

 

ScoalaCaminul nou

 

 

Adresa:

Strada Axente Sever Nr. 3
cod 330048

Localitate: Deva,

Judet: Hunedoara

Telefon: 0254 217015
Fax: 0254 235520
E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,
Web: www.cnscetatedeva.ro

 

Coordonate GPS : 45.887458 , 22.902005


 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Enciclopedia Deva