11
03
01
07
02
08
10
09
06
04
05

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660356
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1185
1384
4424
36039
3660356

Avem 131 vizitatori și niciun membru online

CETATENI DE ONOARE AI MUNICIPIULUI DEVA
 

Hotararile Consiliului Local al Municipiului Deva privind acordarea titlului de "Cetatean de onoare al municipiului Deva", din anul 1992 pana in prezent

 

 

Lavinia Milosovici

Eleva Liceul Sportiv Deva

Hot. 42 / 1992
 

Octavian Belu

Antrenor

Hot. 53 / 1992
 

Victor Suiaga

Avocat

Hot. 72 / 1993
 

Radu Ciobanu

Profesor

Hot. 73 / 1993
 

Leon Fatous

Senator - Primar al orasului Arras Franta

Hot. 31 / 1994
 

Gina Gogean

Eleva Liceul Sportiv Deva

Hot. 46 / 1994
 

Nadia Comaneci

Gimnasta

Hot. 86 / 1994
 

Dragan Muntean

Artist

Hot. 11 / 1996
 

Moza Ioan

Doctor

Hot. 35 / 1996
 

Achitei Gheorghe

Profesor

Hot. 55 / 1996
 

Dascar Iosif

Profesor

Hot. 56 / 1996
 

Mihai Leu

Sportiv

Hot. 21 / 1997
 

Susan Dumitru

Profesor

Hot. 48 / 1997
 

Martha Karolyi

Antrenor

Hot. 82 / 1997
 

Bela Karolyi

Antrenor

Hot. 83 / 1997
 

Maria Bitang

Antrenor

Hot. 42 / 1998
 

Lavinia Agache Carney

Gimnasta-antrenor

Hot. 43 / 1998
 

Maria Olaru

Gimnasta

Hot.189 /1999
 

Andreea Raducanu

Gimnasta

Hot. 190 /1999
 

Corina Ungureanu

Gimnasta

Hot. 191 /1999
 

Simona Amanar

Gimnasta

Hot. 192 /1999
 

Andreea Isarescu

Gimnasta

Hot. 193 /1999
 

Loredana Boboc

Gimnasta

Hot. 194 /1999
 

Ioachim Oana

Medic

Hot. 195 /1999
 

Iosif Matyas

Pictor

Hot. 219 /1999
 

Mihai Banulescu

Profesor

Hot. 220 /1999
 

Ioan Carpinisan

Antrenor

Hot. 221 /1999
 

Romul Munteanu

Scriitor

Hot. 126 /2000
 

Pompiliu Teodor

Profesor

Hot. 187 /2000
 

Barbu Brezianu

Scriitor

Hot. 289 /2001
 

Avadanii Elena

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Bidirel Alina

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Bistriceanu Alina

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Dascalu Georgeta

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Dragomir Ionela-Adriana

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Elisei Valentina-Neli

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Grigore Gerogeta

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Herlea Simona-Moica

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Horobet Oana

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Mihalcea Monica

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Patru Georgeta-Diana

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Picu Angela-Doina

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Poenaru Laura-Mihaela

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Rus Genina-Flori

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Toth Melinda

Sportiva

Hot.162 /2002
 

Zavragiu Mihaela-Codruta

Sportiva

Hot. 162 /2002
 

Banulescu Vasile-Corneliu

Antrenor

Hot. 162 /2002
 

Matasaru Ioan

Antrenor

Hot. 162 /2002
 

Ardelean Nelu

Presedinte Consiliu de administratie Club U.Remin

Hot. 162 /2002
 

SilivasDaniela

Gimnasta

Hot. 306 /2002
 

Andronache Daniel

Presedinte de onoare al Clubului sportiv "Universitatea Remin" Deva

Hot. 405 /2002
 

Crisan Gheorghe

Presedinte executiv al Clubului sportiv "Universitatea Remin" Deva

Hot. 405 /2002
 

Radulescu Paula

Sportiva

Hot. 405 /2002
 

Hentiu Violina

Sportiva

Hot. 405 /2002
 

Maerean Alina

Sportiva

Hot. 405 /2002
 

Clemente Constandin

Profesor

Hot. 427 /2002
 

Almasan Petru

Post-mortem

Hot. 286 /2003
 

Igna George

Post-mortem

Hot. 286 /2003
 

Pacurar Ioan

Post-mortem

Hot. 286 /2003
 

Valea Mircea

Post-mortem

Hot. 286 /2003
 

Teodorescu Nicolae

Post-mortem

Hot. 286 /2003
 

Mladin Mariana

Antrenor

Hot.286 /2003
 

Octavian Floca

Post-mortem

Hot. 97 /2004
 

Maria Damsa

Profesor - Activitate publicistica

Hot. 97 /2004
 

Catalina Ponor

Gimnasta

Hot. 191 /2004
 

Daniela Sofronie

Gimnasta

Hot. 191 /2004
 

Monica Rosu

Gimnasta

Hot. 191 /2004
 

Alexandra Eremia

Gimnasta

Hot. 191 /2004
 

Silvia Stroiescu

Gimnasta

Hot. 191 /2004
 

Nicolae Forminte

Antrenor

Hot. 191 /2004
 

Lucian Sandu

Antrenor

Hot. 191 /2004
 

Mircea Batca

Grafician, pictor, caricaturist

Hot. 12 /2005
 

Carjoi Ion

Pictor

Hot. 107 /2005
 

Prea Sfintitului Parinte Dr. Timotei Seviciu

Preot

Hot. 610 /2005
 

Preot Bojte Csaba Ofm

Preot

Hot. 610 /2005
 

Preot Emil Puni

Preot

Hot. 610 /2005
 

Irimie Straut

Scriitor si publicist

Hot. 245/2007
 

Prea Fericitul Patriarh Daniel Ciobotea

Patriarhul Romaniei

Hot.106/2008
 

Kanji Tsushima

Ambasadorul Japoniei in Romania

Hot.107/2008
 

Teodoreanu Nik

Presedintele Centrului Ortodox FILOCALIA

Hot.108/2008
 Blagniceanu St.Nicu

Col.(r)

Hot.149/2008
 Crainic I.Roman,Slt.(r)Hot.149/2008
 Lupea IoanCol.(r)Hot.149/2008
 Susan I.DumitruCol.(r) Hot.149/2008 

 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva