07
06
10
11
09
02
04
05
08
03
01

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

 Miercuri, 29 Martie 2017

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3660267
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1096
1384
4335
35950
3660267

Avem 47 vizitatori și niciun membru online

CABINETE MEDICALE DE SPECIALITATE DIN DEVA
 
CMI DR OIEGAR MONICA
Oiegar Monica
psihiatrie
Str. D. Zamfirescu, Bl. Q5, parter, Tel.:  0744.770.039
CMI TEBAN ELENA
Teban Elena
ORL
22 Decembrie, Bl. D2 parter, camera 6, Tel.: 0745.300.413
CMI DR FOLEA MIRELA FLORINA
Folea Mirela Florina
dermato-venerologie
Aleea Neptun 34/1
CMI DR ANGELESCU REMUS
Angelescu Remus
oftalmologie
Str. Vulcan 4
CMA MEDICOM
Magheru Mihaela
dermatologie, medicina interna /hematologie
B-dul 22 Decembrie D2
SC ALERGOFAG SRL
Ghergan Alexandrina
alergologie
Str. Cuza Voda D4B 
CMI DR BAICEANU ADRIANA
Baiceanu Adriana
pediatrie
22 Decembrie D2
CMI DR SELAR ADINA
Selar Adina
dermatologie
Decebal 10
SCM Dr.CORDEA TRAIAN
Cordea Traian
psihiatrie
Calea Zarandului 43
CMI NEAGU MARIA ELENA
Neagu Maria Elena
pneumologie
Al.Salcimilor 32/61
CMI MEDICAL 2000
Clepce Ruxandra
pediatrie
22 Decembrie D2/P
CMI STANCI
Stanci Luigya
psihiatrie
22 Decembrie D2/P
CMI BADEA OCTAVIAN
Badea Octavian
chirurgie plastica si microchirurgie
M.Eminescu Bl A
CMI MIHU ANCA
Mihu Anca
neurologie
Bd Decebal 10
SC MEDICAL CENTER SRL
Petrui Ioan Dorin
pneumoftiziologie
Aleea Panselutelor 28
SC CENTRUL DE MEDICINA AMBULATORIE SRL
Samoilescu Lucica
neurologie, gastroenterologie, cardiologie
22 Decembrie D1
MA MEDIMPEX
Demeter Ioan
medicina interna, alergologie, obstetrica-ginecologie, ecografie, EKG, endoscopie
M.Kogalniceanu F4
SC LAURA BGCL SRL
Basarab Gheorghe
cardiologie, neurologie, interne, explorari functionale
Zarandului 43
CMI MARCUS ANTONETA GRATIELA
Marcus Antoneta
orl
22 Decembrie D2
CMI SECOSAN DANIELA ADRIANA
Cetean Daniela Adriana
psihiatrie
Al.Viitorului E6/1
SC MAXIM SERV SRL
Budura Rusu Ramona
endocrinologie, pediatrie, neurologie, diabet, cardiologie
Mihail Kogalniceanu F3
CMI MOCAN ILEANA
Mocan Ileana 
pneumoftiziologie
Al.Viitorului 4
CMI GINOREX
Florescu Dorina
obstetrica-ginecologie
22 Decembrie D2
CMI DODA CAMELIA
Doda Camelia
pneumoftiziologie
Decebal 10
CMI OFTA-REUM
Miclaus Diana
oftalmologie
S.Barnutiu 12
CMI CRISTUT ILEANA
Cristut Ileana
psihiatrie
Mihai Viteazu 40/34
CMI DR. RUSAN ELENA
Rusan Elena
neurologie
22 Decembrie D2/P
CMI DR. SILVESTRU MARIA FELICIA
Silvestru Maria Felicia
pneumologie
George Baritiu 17
CMI OFTALMOLOGIE DR. CABA CORINA
Caba Corina
oftalmologie
Closca 14
CMI DR. TOMA ILEANA
Toma Ileana Iolanda
endocrinologie
Gen. Averescu
CMI OFTAREUM
Oana Ioachim
balneofizioterapie si reumatologie
Simion Barnutiu 12
SC ROXI CARM IMPEX SRL
Rau Ioan
chirurgie generala
Andrei Saguna 5
CMI DR. CSISZER PETRU
Csiszer Petru
BFT si recuperare medicala
22 Decembrie 58
CMI DR. ILIESCU AISE
Iliescu Aise
obstetrica-ginecologie
22 Decembrie D2/P
SC BLENDEA MED SRL
Blendea Marius Vasile
chirurgie generala
Mihai Eminescu 31/P
SC HAIDUC SNC
Haiduc Ioan
obstetrica-ginecologie, recuperare medicala
Nicolae Balcescu 2/44
SC SANA COMPANY SRL
Florea Gheorghe
urologie, cardiologie, psihiatrie, pediatrie
Emanoil Gojdu 20/53
CMI DR. JOVANOVIC MARICA
Jovanovic Marica
balneofizioterapie si recuperare medicala
Simion Barnutiu 12
CMI OBSTETRICA-GINECOLOGIE DR. CIOTEA
Ciotea Alexandru
obstetrica-ginecologie
Emanoil Gojdu B4/2
CMI DR. GRECU DAN SIMION
Grecu Dan Simion
psihiatrie
Aleea Crizantemelor M1/5
CMI DR. BERTALAN LAVINIA MARIA
Bertalan Maria Lavinia
neurologie
Aleea Viitorului E6/1
CMI DR. DOROGA SORIN
Doroga Sorin Nicolae
chirurgie BMF
Braniste 1
SC MEDICO-PSIHE-GIN SRL 
Schmidt Zoltan
obstetrica-ginecologie, psihiatrie
Iuliu Maniu C/3
CMI DR. PAUL MIHAELA
Paul Mihaela
pediatrie
22 Decembrie 58
CMI CONSULT DR. SEVICIU CAIUS
Seviciu Caius Sorin
dermato-venerice
Mihai Eminescu 99
CMI DR. LEUCEAN SERAFIM
Leucean Serafim Cupidon
psihiatrie
Progresului 2B/6
CMI DR. MARCU VALERIU
Marcu Valeriu Vasile
orl
22 Decembrie 58
CMI DR. POPA TANASE
Popa Tanase
medicina de intreprindere
Aurel Vlaicu 35
CMI - CAR PENSIONARI DEVA
Bica Ioan 
BFT - recuperare
Imparatul Traian 33
CMI DR. LUNGU GHEORGHINA MARIA
Lungu Gheorghina Maria
pol.pl. dermatologie
22 Decembrie
CMI DR. AVRAM RODICA
Avram Rodica Ioana
medicina interna, diabet,nutritie si boli metabolice
Decebal 24/1
CMI MEDISAN
Armean Elena
medicina muncii
M. Kogalniceanu 4
CMA DR. HATEGAN
Hategan Marinela Valerica
medicina interna, ecografie, endoscopie, terapia durerii, ATI
Cuza Voda 5
CMI DR. RADOI VASILE
Radoi Vasile
chirurgie generala
22 Decembrie P3/P
CMI DR. STRULEA SIMONA 
Strulea Simona Elena
cardiologie
Progresului 1A/5
AF DAIAN PROOFTA
Daian Edith Pasculina
oftalmologie-ortoptica
Violetelor 21
SC MEDSIM SRL
Oltean Simona Rubina
pediatrie, medicina de familie
Aleea Romanilor 11/3
SC ALFAMED SRL
Gheorghief Ileana
interna, chirurgie, neurologie, psihiatrie, ORL, oftalmologie, medicina muncii
Str.Oituz Nr. 1
SC LIAMED SRL
Titiu Iuliana
ecografie, medicina de intreprindere, medicina generala
Calea Zarandului M+10/20
CMI DR. STOICESCU VLADIMIR
Stoicescu Vladimir
neurochirurgie
22 Decembrie D2/P/10
CMI DR. PRETOREAN MARINELA
Pretorean Marinela
obstetrica-ginecologie
22 Decembrie D2
CMI DR. MARA IOAN
Mara Ioan
cardiologie
22 Decembrie 58
CMI DR. FODOR ARPAD
Fodor Arpad
obstetrica-ginecologie, psihiatrie, logopedie
Nicolae Balcescu 22/48
CMI DR. RUSAN CORNEL
Rusan Cornel
nefrologie, medicina interna
22 Decembrie D2/P
CMI DR. CLEPCE CRACIUN
Clepce Craciun
obstetrica-ginecologie
22 Decembrie D2/P
CMI DR. SFETCU LUMINITA OTILIA
Sfetcu Luminita Otilia
epidemiologie
22 Decembrie D1
CMI DR. RUDEANU ANGELA
Rudeanu Angela Mariana
neuropsihiatrie infantila
Mihai Eminescu 99
CMI DR. STANCU MIHAELA LUCIA
Stancu Mihaela Lucia
orl
Dragos Voda 14
CMI CONSULT DR. SEVICIU VIORICA
Seviciu Viorica Steluta
neuropsihiatrie infantila
Mihai Eminescu 99
CMI DR. MEGIESAN MIHAI
Megiesan Mihai Antoniu
psihiatrie
22 Decembrie 58
CMI DR. RAD LIVIU
Rad Liviu
medicina interna, ecografie
M. Kogalniceanu F4/1
CMI DR. BUCIUTA ADINA
Buciuta Adina
recuperare,medicina fizica si balneologie
Nicolae Balcescu 2/71
CMI DR. PISEL NICOLAE
Pisel Nicolae Alexandru
pneumologie
Calugareni 15
CMI MICLAUS RADU OFTAREUM
Miclaus Radu
reumatologie
Simion Barnutiu 12
CMI DR. BULUGEAN LUCIA MIRA
Bulugean Lucia Mira
pneumologie
Zavoi 2
CMI PNEUMOLOGIE DR. CARJA MARCEL
Carja Marcel Iosif
pneumologie
M. Kogalniceanu 14
CMI DR. BRANADA IOAN
Branda Ioan
ortopedie
22 Decembrie 58
CMI DR. GLODEAN BIANCA
Glodean Onescu Bianca
medicina interna
Aleea Parcului 9
CMI DR. CRISNIC ANA
Craisnic Ana
cardiologie
Decebal 10
CMI BALEA IOAN
Balea Ioan
cardiologie pediatrica
Tribunul Solomon 10
SC CAMPEANU MEDCOM SRL
Campeanu Elena
boli infectioase, echografie
22 Decembrie D2/P
CMI DR. ANGELESCU LACRIMA
Angelescu Lacrima Carmen
oftalmologie
Victoriei E10/2
CMI DR. JURCAU VASILE
Jurcau Vasile
chirurgie generala
22 Decembrie P3/P
CMI DR. FEIER CORINA OFTALMOLOGIE
Feier Corina Monica Maria
oftalmologie
Str. Closca 14
CMI DR. POP LUMINITA
Pop Luminita
neurologie pediatrica
Mihai Eminescu 99
CMI DAIAN PROURO
Daian Isaia David
urologie
Violetelor 21
SC CENTRUL MEDICAL DR. MUNTEAN SRL
Muntean Daniela Ionela
medicina muncii, pediatrie, oftalmologie, ortopedie, neurologie, orl, ginecologie
Nicolae Balcescu B/1
CMI DR. MARIAN ANGELA
Marian Angela
pediatrie
Decebal 10
CMI DR. CRISNIC ANA
Crisnic Ana
cardiologie
Decebal 10
CMI DR. BALASESCU LUCIA
Balasescu Lucia
pediatrie, hematologie
Viitorului 4
SCM MEDAR
Popa Eugenia Elena
medicina generala, medicina interna, neurologie, endocrinologie
George Cosbuc 21/4
CMI DR. VELCHEREAN
Velcherean Nicola Mihaela
reumatologie
Al.Transilvaniei 9A/2
 
 

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalicewww.racksmetal.ro

Magazin online sudura: www.sudura-shop.ro

Mobilier Birou: www.mobilier-birou-office.ro

Romanian English French German Hungarian Italian

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Enciclopedia Deva