07
09
10
02
06
11
03
08
05
04
01

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

 Miercuri, 25 Mai 2016

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

3212629
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1918
3024
8074
45899
3212629

Avem 78 vizitatori și niciun membru online

 • Primarul Hunedoarei de la sfârşitul anilor 1930 se lăuda cu mobilizarea exem­plară a alegătorilor din oraş, la referendumul prin care s-a confirmat dictatura lui Carol al II-lea şi cu entuziasmul colectiv al hunedorenilor faţă de alegeri. O notă informativă din […]Cum arăta o zi de alegeri în anii interbelici? Hunedorenii s-au prezentat cu entuziasm să voteze dictatura lui Carol al II-lea este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • 30 de castele, cetăţi şi organizaţii de promovare au venit la Târgul European al Castelelor, organizat la Hunedoara. Expozanţii şi turiştii care au vizitat castelul în timpul Târgului au fost încântaţi de informaţiile aflate şi oportunităţile de dezvoltare a turismului […]HUNEDOARA TURISTICĂ. Castelul Corvinilor, promovat de zeci de castele şi cetăţi de pe continent este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • Un moft realizabil: să mănânci precum egiptenii, într-un restaurant cu savoare orientală, la Deva. Un tânăr venit la noi de pe malul mării Mediterane, din Alexandria, şi-a deschis o afacere unde îşi poate practica pasiunea desco­perită în copilărie. A învăţat […]Arome care te îmbată când mănânci. Sam, inginerul-bucătar care aduce savoarea Egiptului în farfuriile din Ardeal este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • O fabrică de pavele funcţionează într-un cartier rezidenţial (cu case) în Cristur. Peste curţile vecinilor plouă zilnic cu praf de ciment şi nisip, iar zgomotul utilajelor e asurzitor. De patru ani localnicii umblă cu jalba pe la autorităţi, dar fabricantul […]Garda de Mediu se uită iarăşi în altă parte! Fabrică de borduri tolerată scandalos între case este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • Mii de oameni sunt aşteptaţi sâmbătă seara la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Monumentul îşi va deschide porţile la Noaptea Muzeelor, iar hunedorenii şi turiştii sunt invitaţi să asiste la spectacole de lumini, expoziţii şi evenimente cu tematică medievală.   Castelul […]INEDIT. Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor: patru ore de festival în monumentul medieval este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • Federico Ghizzoni, directorul general al UniCredit, va demisiona, iar plecarea sa ar putea da startul unei restructurări mai ample grupului și posibil o majorare de capital de mai multe miliarde de euro. La o reuniune care a avut loc marți, consiliul de administrație de la UniCredit, grup prezent și pe piața din România, a cerut […]

  ..............................................................................
 • Au aparut noi detaliile cu privire la povestea de spionaj in urma careia, la Roma, au fost arestati un angajat al Serviciului de Informatii si Securitate din Portugalia (SIS) și un agent al Serviciului de Informatii Externe al Rusiei (SVR). Suspecții au fost prinși în flagrant – în timpul transmiterii documentelor – într-unul dintre barurile […]

  ..............................................................................
 • Pus candidat la Primăria Capitalei, deși nu prea arată încântat de acest lucru, liberalul Cătălin Predoiu nu a spus foarte clar dacă mai are probleme la DNA. Al patrulea candidat PNL la București a fost la DNA în urmă cu mai bine de două luni. Atunci, el spunea că a fost chemat ca martor într-un […]

  ..............................................................................
 • Nadia Savcenko a ieșit la jurnaliștii care o așteptau la aeroportul „Borispol” din Kiev. Acesta a fost primul contact ale ei cu presa după întoarcerea în Ucraina. „Vreau să-mi cer scuze pentru toate mamele ai căror copii nu s-au întors”, – a spus ea. Prima declaratie a eroinei nationale fost foarte emoțională, ea iesind desculta […]

  ..............................................................................
 • Pe parcursul ultimei săptămâni, atentia propagandiștilor rusi a fost acordata posibilitatii ridicării sancțiunilor UE împotriva Federației Ruse,”agresivului” bloc NATO, dar și „fascistilor” Zbigniew Brzezinski și Jamala, se arata in noua editie a DisinfoReview. Astfel, sursele de dezinformare ale Kremlinului au publicat cu mare placere „votarea de la Veneția” pentru recunoașterea Peninsulei Crimeea parte din Federația […]

  ..............................................................................
SFINTII ZILEI
HOROSCOPUL ZILEI

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel Wien Hotel DavosAxe Design
 

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 

Rafturi metalice

www.racksmetal.ro


Romanian English French German Hungarian Italian

Loto 6 din 49

Vodafone

Curs valutar

Convertor valutar

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Aqualand Deva

 

Program:
Luni:
14:00-22:00
Marti-Vineri: 09:00-22:00
Sambata: 10:00-22:00
Duminica: 10:00-22:00
www.aqualanddeva.ro

Enciclopedia Deva