02
07
01
03
08
05
06
11
10
04
09

Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" - Scurt Istoric

Institutia publica de cultura cu caracter enciclopedic, parte integranta din sistemul informational si care se adreseaza tuturor categoriilor sociale pentru informare, documentare, studiu si lectura, Biblioteca Judeteana "Ovid Densusianu" Hunedoara - Deva a primit statutul de biblioteca a regiunii, in anul 1951, ca urmare a masurilor luate de guvernul existent la acea data de reorganizare a bibliotecilor publice existente. Trebuie sa mentionam ca la Deva au existat traditii de lectura publica inainte de aceasta data.

La 1868, exista Societatea de Lectura Romana loc in care se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii. In 1879, societatea condusa de protopopul Papiu - presedinte, si de avocatul Francisc Hossu Longin - secretar, avea o biblioteca.in 1923, societatea isi schimba numele in Casina Romana.

Enciclopedia Orasului Deva

Enciclopedia orasului DEVA este prima lucrare de acest gen care incearca sa prezinte orasul Deva in toate ipostazele sale. Pe langa cele peste 700 de fotografii si ilustratii, enciclopedia va prezinta istoria orasului Deva si a Cetatii, descrierea localitatii si a principalelor obiective turistice din zona, informatii despre populatie, asezare geografica, relief si geologie, flora si fauna, clima si hidrologie, economie, administratie, despre viata culturala si personalitatile orasului.

Principalele institutii administrative, culturale, financiare, asociatii si organizatii, banci, servicii de sustinere a activitatilor private, societati de asigurare, hoteluri si pensiuni, partide politice, precum si o multime de alte informatii utile sant prezente in enciclopedie.
Puteti face o calatorie virtuala pe Cetate sau prin oras prin intermediul filmelor si imaginilor, sau puteti regasi Deva de altadata in fotografiile puse la dispozitie de Arhivele Statului si grupul de colectionari care au contribuit la realizarea acestei enciclopedii.

 

Pretul enciclopediei: 8 Euro

Puteti comanda enciclopedia trimitand un e-mail cu subiectul "Enciclopedia Orasului Deva" la adresa orasuldeva@orasuldeva.ro sau online cu plata prin PayPal.

 

Pentru comenzi telefonice sunati la: 0744.771.568

 

Cumpara online prin PayPal:

 

  
Imediat dupa efectuarea platii, puteti descarca online enciclopedia.

  


 

 

Cea mai completa lucrare referitoare la Deva.
 
Peste 700 de fotografii actuale si ilustrate vechi. Videoclipuri si texte.

 

 

Tribunalul Hunedoara si Judecatoria Deva - Scurt Istoric

Harta cartii funciare din 1873 arata ca sub poalele Dealului Cetatii se gasea vechea cladire Magna Curia, cu multe constructii gospodaresti asezate in jurul ei si pe locul actualului parc. O gradina mare inconjura acest castel pe locul unde se afla astazi Tribunalul Hunedoara, Arhivele Statului (fosta inchisoare) si toate casele pana catre strada Gheorghe Lazar. Curtea si gradina castelului erau imprejmuite cu ziduri si intrarea se facea printr-o poarta mare situata chiar in fata actualului Tribunal. In fata portii se gasea un pod de lemn ce trecea peste Paraul Ciurgaului ce trecea pe aici coborand de pe actuala strada Aurel Vlaicu. Pe marginile paraului existau vreo 20 de case si multi plopi si goruni.

Teatrul de Arta Deva - Scurt Istoric

SOCIETATEA PENTRU FOND DE TEATRU ROMÂN ŞI VIAŢA TEATRALĂ HUNEDOREANĂ
Material preluat din Monografia Judetului Hunedoara, vol. III - Autor Isabela Hasa
Păstrarea fiinţei naţionale, afirmarea culturală prin înfiinţarea unui teatru românesc reprezentau idealurile transilvănenilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în special după anul 1867. Este perioada în care lupta românilor ardeleni pentru emancipare culturală şi spirituală dobândeşte noi valenţe care întregesc lupta pentru drepturile politice şi sociale în această parte de ţară. Pe lângă rolul deosebit de important jucat de Societatea ASTRA, teatrul în limba română, cu un repertoriu din dramaturgia naţională, a avut o influenţă covârşitoare asupra conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni.

Cresa din Deva - Scurt Istoric

SCURT ISTORIC
Cresa din Deva a luat fiinta la data de 26 mai 1971, într-un imobil situat pe aleea Viitorului nr. 5, fiind subordonata Spitalului Judetean Deva.
Timp de sapte ani a functionat ca o cresa de zi, având 4 grupe (sugari, grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare). Capacitatea cresei era de 100 de paturi, având un numar de 25 copii în fiecare grupa. Personalul de îngrijire si educare copii era compus din: medic, asistent sef, asistent medical, infirmiera, îngrijitoare, bucatareasa, spalatoreasa si un administrator. La data de 19 iunie 1978 s-a înfiintat cresa saptamanala la etajul I, având 2 grupe (mare si mijlocie). Programul cresei saptamanale era de luni, ora 06.00 pâna sâmbata la orele 16.00.
Din data de 01 iulie 2001 Cresa Deva trece în subordinea Consiliului Local Deva, subordonare pastrata pâna în prezent.
In 15 iunie 2008 s-a desfiintat cresa saptamânala, transformându-se în cresa de zi.

Inspectoratul de Politie Hunedoara - Scurt Istoric

În decursul milenar al istoriei, odată cu apariţia statului, cu sarcina de a menţine ordinea în cetate, poliţia îşi dezvoltă propria instituţie care pe parcurs suferă transformări, iar împreună cu armata şi justiţia va contribui la instaurarea ordinii şi autorităţii statului de drept. Date certe privind istoricul poliţiei române nu apar decât în perioada modernă, respectiv după anul 1800. Totuşi, într-o formă sau alta sub diferite denumiri, poliţia ca instituţie a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie, întrucât este ştiut că orice stat are nevoie în mod imperios de ordine internă, deci şi de structura prin care aceasta să fie asigurată. Începutul de veac a atras modificări importante în concepţia privind activitatea poliţiei. 

Spitalul Judetean Deva - Scurt istoric

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui “barbir”, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641. Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1784, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului [...]

Extragerea şi prelucrarea minereurilor pe teritoriul perimetrelor miniere gestionate în prezent de Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva sunt cunoscute din timpuri străvechi, iar importanţa resurselor minerale a făcut ca mineritul să constituie o îndeletnicire tradiţională a populaţiei din zonele respective cu o vechime de peste 2000 de ani. Mărturie stau vechile lucrări miniere, haldele de steril, depunerile de zguri şi rezultatele cercetărilor arheologice din Munţii Apuseni şi Poiana Ruscă.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Scurt Istoric

Inceputurile organizarii muzeului din Deva dateaza din anul 1880, cind se infiinteaza „Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara”. Statutele societatii aprobate, la sfirsitul anului 1880, prevedeau infiintarea unui muzeu in care sa se pastreze vestigii arheologice, documente istorice, numismatice, obiecte de etnografie si de stiintele naturii, descoperite, colectate sau achizitionate de pe teritoriul comitatului Hunedoara.

In urma acestei actiuni intreprinse de catre membrii societatii in anul 1882 se infiinteaza o colectie de antichitati, piese etnografice si de ornitologie. In anii urmatori profilul arheologic al colectiilor devine precumpanitor, mai cu seama datorita cercetarilor de teren intreprinse in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, la Banita, Cozia, Cimpuri Surduc, Micia, Strei si Deva.

 Sâmbătă, 04 Iulie 2015

Mersul autobuzelor

Plecare:
Sosire:
 

Vizitatori

2577851
Azi:
Ieri:
Saptamana:
Luna asta:
Total:
1319
1369
9085
6132
2577851

Avem 119 vizitatori și niciun membru online


Castiga bani din Like-uri pe Facebook sau Youtube

Click pe banner, te inregistrezi, apoi dai like-uri si primesti bani. 
make-money-468x60

 • Astăzi se încheie o nouă săptămână neagră din istoria Hunedoarei. Miercurea trecută Guvernul îşi trimitea “cioclii” de la mediu să închidă termocentralele de la Mintia şi Paroşeni, măsură ce provoacă automat şi închiderea mineritului din Valea Jiului. Marţi, CEH se […]Săptămâna neagră a Hunedoarei este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • Hunedoara deţine una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe de piatră din România. Are cam aceeaşi vârstă cu Castelul Corvinilor. Până acum a stat feri­tă din calea turiştilor, din motive neexplicate de cle­rici. Acum doreşte să vină în întâmpinarea lor, […]Biserica poleită în aur – comoara ascunsă a Hunedoarei este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • Ia, străvechea bluză românească, este, din nou, la modă, în timp ce tradiţia realizării ei aproape s-a pierdut în judeţ. Devenii care au ajuns de Sânziene la “Sărbătoarea iei” şi-au putut face cumpărăturile de la câteva femei din Alba care […]Ia este la modă, dar ţesutul se pierde este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • În ciuda situaţiei dificile cu care se confruntă Grecia şi a instabilităţii care caracterizează această perioadă, hunedorenii au încredere în turismul grecesc şi continuă să cumpere vacanţe pe litoralul mărilor Ionică şi Egee. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că, oricum, […]Hunedorenii încă au încredere în turismul grecesc este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
 • La jumătate de mileniu de când a avansat teoria potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, omul de ştiinţă Nicolaus Copernic încă dă o mână de ajutor la răspândirea cunoştinţelor de astronomie printre tinerii români. Chiar în judeţul Hunedoara, […]Copernic şi tinerii astronomi ai Hunedoarei este un articol de pe site-ul: Replica Hunedoara

  ..............................................................................
AvonProduse evoMAG.ro

 

 • Grecia este într-o situație dramatică, dar guvernul de la Atena continuă să-i atace pe creditori, pe care îi consideră principalii vinovați pentru dezastrul din Grecia. După ce Tsipras a pomenit de “umilire și ultimatumuiri,” a venit rândul lui Varoufakis să-i facă praf pe creditorii internaționali. “Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism”, a […]

  ..............................................................................
 • Ce comun are invazia armatei sovietice în 1968 la Praga și în 2014 în Ucraina? Karel Strachota, reprezentat al ONG-ului „People in Need”, consideră că se poate compara ocuparea Cehoslovaciei de către țările Pactului de la Varșovia cu anexarea Crimeea de către Rusia. Pentru aceasat el a realizat un scurtmetraj documentar denumit „Si noi am fost eliberati”. Această frază descrie motivele invocate […]

  ..............................................................................
 • Grecia este într-o situație dramatică, dar guvernul de la Atena continuă să-i atace pe creditori, pe care îi consideră principalii vinovați pentru dezastrul din Grecia. După ce Tsipras a pomenit de “umilire și ultimatumuiri,” a venit rândul lui Varoufakis să-i facă praf pe creditorii internaționali. “Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism”, a […]

  ..............................................................................
 • Victor Ponta a reacționat din Turcia, după ce codul Fiscal a fost adoptat de toate partidele. Premierul a transmis un mesaj în care vorbește despre “adversarii independenței economice.”   “Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) și prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliția pentru […]

  ..............................................................................
 • Șefa CNA, Laura Georgescu, a fost trimisă ieri în judecată în Dosarul Giga TV. Pe lângă aceasta, Georgescu este acuzată și de întocmirea de sesizări false pentru amendarea unor posturi de televiziune. Astfel, procurorii DNA au reținut faptul că în perioada 2013 – 2014, în calitatea sa de preşedinte al CNA, Laura Georgescu a fost […]

  ..............................................................................
SFINTII ZILEI
HOROSCOPUL ZILEI

 

Firmele care doresc spatiu de reclama sau banner

pe site-ul www.orasuldeva.ro 

ne pot contacta prin e-mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Castelul LupilorHotel WienVila DianaHotel DavosAxe Design

 

 PreciziaPoligon de tir sportivAstral Taxi 
  

 


Romanian English French German Hungarian Italian

Rent a car Deva

Loto 6 din 49

Vodafone

Curs valutar

Convertor valutar

WEBDESIGN

Calarie agrement

 

Adresa: Str. Viilor (prelungire)

Telefon: 0744.876.244
mai multe detalii...

Aqualand Deva

 

Program:
Luni:
14:00-22:00
Marti-Vineri: 09:00-22:00
Sambata: 10:00-22:00
Duminica: 10:00-22:00
www.aqualanddeva.ro

Enciclopedia Deva